Тепер "Омікрон"? Експерт в охороні здоров'я про новий штам коронавірусу

Тепер "Омікрон"? Експерт в охороні здоров'я про новий штам коронавірусу

Про новий штам коронавірусу "Омікрон" і чим він відрізняється від інших, в ефірі Українського радіо розповідає президент Українського медичного клубу, Заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Чим новий штам коронавірусу відрізняється від інших?

На щастя, його ще немає в Україні. Він швидше розповсюджується, має більшу здатність наражати людей на небезпеку. Це не перший штам коронавірусу і не останній. Тому потрібно дбати про те, щоб система охорони здоров'я могла з цим штамом справлятися і створювати позитивні умови для роботи медиків та забезпечувати усім необхідним заклади охорони здоров'я. І тоді ми будемо готові до будь-якого штаму і зможемо вирішити цю глобальну проблему. 

Як швидко і чому мутують віруси?

Якби наші лікарі та заклади охорони здоров'я могли надавати якісну та ефективну медичну допомогу в повній необхідності в тих чи інших клінічних випадках, то, можливо смертей в Україні могло бути менше. Ми не зважаємо на складність вірусу та частоту його мутацій. Вірусу або бактерії не вигідно вбивати свого реципієнта. Тобто якщо людина буде більше жити з вірусом і розповсюджуватиме його на оточуюче середовище, наражаючи все більшу кількість людей на небезпеку, то більше генетичного матеріалу розповсюджуватиметься планетою. Якщо вірус вбиває людину, то разом з цим переривається інфекційний ланцюг. Тому вірус мутуватиме доти, доки матиме можливість наражати величезну кількість людей, не знищуючи їх остаточно. 

Про найефективніші методи захисту від коронавірусу та його штамів

Щеплення не єдиний спосіб захиститися від цієї хвороби. Найбільший захист протиепідеміологічні заходи та стимулювання власного імунітету. В українців є багато можливостей піклуватися і оберігати своє здоров'я.  Треба в нього інвестувати на рівні домогосподарства та особистості, а держава має інвестувати в здоров'я своїх громадян як в найвищу людську та економічну цінність. 

Фармацевтичне виробництво підготується. Напевно з’являться великі комплекси полівалентних вакцин, де будуть враховані всі мутації, які є насьогодні. Також з'являться максимально ефективні противірусні препарати проти коронавірусу прямої дії. Думаю, що вже цьогоріч вони з'являться у комерційному застосуванні. 

Чи всім доведеться перехворіти новим штамом коронавірусу?

Скоріш за все, ті, хто вже перехворів та вакциновані можуть захворіти повторно, але в легшій формі, адже є клітини пам'яті, антитіла, клітинний гуморальний імунітет. Тому ці люди менш вразливі до нових мутацій коронавірусної інфекції. Якщо ефективно дотримуватися протиепідеміологічних заходів, то ризик захворіти або важко переносити хворобу буде менший. Якщо людина захворіла, то має можливість безкоштовно звернутися до лікаря і пройти тестування. 

Ми наполягаємо на тому, щоб створити такий функціонал в електронній системі охорони здоров'я, де була б кнопка генерації QR-коду для безкоштовного обстеження в приватній або державній лабораторії. Чим більше людей ми протестуємо, тим краще знатимемо реальну ситуацію. При перших ознаках хвороби необхідно починати профілактичне лікування, адже це дозволить зберегти хворого, його родину та робочий колектив від ускладнень та важкого перебігу хвороби. 

Коли людина звертається за медичною допомогою на 3-4 день, то в її організмі вже запущені патологічні процеси і організм починає не справлятися з розбалансованими внутрішніми проблемами: страждає дихальна, серцево-судинна системи, починаються проблеми зі згортальною системою крові тощо. Система і держава має забезпечити належною медичною допомогою тих категорій людей, які цього потребують. 

Коли настане колективний імунітет?

Зважаючи на даний перебіг пандемії, можна припустити, що, на жаль, колективний імунітет може й не настати. Якщо вірус буде мутувати, то і вакциновані люди чи ті, хто перехворів можуть стати носіями інфекції. Тоді вони будуть захищені на рівні власного організму, але будуть носіями інфекції. Вірус проживатиме в організмі хазяїна і передаватиметься іншим. Тому я вважаю, що за декілька років коронавірус стане сезонною інфекцією. Пік хвороби виникає в осінньо-зимовий період, а в теплі місяці ситуація більш стабільна.

Чи впливає кількість вірусу, який вдихнула людина на важкість перебігу хвороби?

Так, безумовно. Чим більша кількість вірусних часток потрапляє до організму, тим більша ймовірність того, що людина захворіє. Тому носіння маски, застосування респіраторів, дезінфекційних камер, антисептиків, дотримання протиепідеміологічних заходів, провітрювання приміщень, ультрафіолетове випромінювання ефективні методи для зниження шансів потрапляння вірусів до організму.

Фото: pexels.com