"Пандемія. Деталі": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

"Пандемія. Деталі": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Нові ініціативи влади щодо вакцинації, чергова порція фейків про коронавірус, а також гостра нестача вакцин та медичного персоналу на тимчасово окупованих територіях – основні тенденції минулого тижня.

"Тисяча Зеленського" і санкції для лікарів: що декларує влада

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що держава продовжує наявні програми підтримки бізнесу та громадян, які постраждали від пандемії COVID-19, а також розробляє низку нових інструментів для допомоги. Зокрема, щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19 українці незабаром зможуть отримати від держави 1000 гривень. За ці кошти вакциновані українці зможуть придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси – пояснив президент. Програма стартує 19 грудня. До кінця 2021 року на неї буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж – на початку 2022-го. За словами Володимира Зеленського, тим вакцинованим громадянам, у яких немає смартфона і додатку "Дія", зокрема людям похилого віку, держава забезпечить альтернативну можливість отримати 1 тис. грн. Про неї буде повідомлено незабаром.

Фото: lb.ua

Спонукання до вищих показників вакцинації влада обіцяє робити і через санкції, а не лише мотивацію. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що Міністерство охорони здоров’я має намір застосувати санкції до тих лікарів, які мають низькі показники вакцинації від COVID-19. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на видання "Главком". Можлива причина – відвертий виступ медиків проти щеплень.

"Це означає, що медики не телефонують своїм декларантам, не інформують про вакцини, не запрошують людей робити щеплення", – пояснив він.

Міністерство має намір втрутитися в ситуацію. Планується просвітницька робота з лікарями щодо користі вакцинації. А до злісних противників вакцинації можуть застосувати санкції – припинення контракту НСЗУ з таким медпрацівником через порушення ним порядку надання первинної медичної допомоги.

 

Фосген, президент Хорватії та вакцина, "що спричиняє запалення хребта": фейки тижня

Цього тижня в мережах панував новий міф, нібито COVID-19 настає внаслідок отруєння фосгеном. Користувачі мережі поширювали інформацію про те, що нібито COVID-19 є ні чим іншим, як отруєнням фосгеном. "Втрата нюху, смаку та набряк легень – модна хвороба? Ні, фосген!", – пишуть в мережі. "Цей режим застосовує проти людей хімічну зброю – фосген! Це масове, навмисне вбивство людей!", – сказано в одній із фейкових публікацій. Дезінформатори також пишуть, що фосген нібито розпорошують з літаків. 

Цей фейк розвінчали автори ресурсу stopfake.org. Насправді, ідеться у публікації, фосген – це органічна хімічна сполука карбоніл дихлорид, яка при кімнатній температурі є дуже отруйною, а отруєння фосгеном – смертельне. Газ фосген може здаватися безбарвним або мати вигляд білої чи блідо-жовтої хмари. Речовина має специфічний запах: у малих концентраціях газ пахне свіжоскошеною травою, а у великих – сіном, що гниє.

Фосген здатний пошкодити шкіру, очі, ніс, горло та легені. На сайті Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) сказано,   що під час або відразу після впливу небезпечних концентрацій фосгену можуть розвинутися такі ознаки та симптоми: кашель, печіння в горлі та очах, сльозогінність очей, затуманений зір, ускладнене дихання або задишка, нудота та блювання, рідина в легенях (набряк легень) протягом 2-6 годин. Контакт зі шкірою може призвести до уражень на кшталт тих, що виникають при обмороженні та опіках.

У той же час доведено, що COVID-19 – це інфекційне захворювання, спричинене вірусом SARS-CoV-2. Список симптомів коронавірусної хвороби значно відрізняється від симптомів отруєння фосгеном. Найбільш поширені симптоми коронавірусної хвороби – це підвищення температури тіла, сухий кашель, стомлюваність, а також біль у м’язах і суглобах, діарея; головний біль, втрата смаку чи нюху, ускладнене дихання чи задишка. Інфікування людини вірусом підтверджується лабораторними тестами, такими як ПЛР, тест на антиген або на антитіла.

Інший фейк – з контекстом, що "інші країни мудріші за нас і вже відмовляються від вакцинації". Нібито у Хорватії заборонили вакцинуватися від COVID-19. При цьому посилаються на президента країни Зорана Мілановича, який нібито викрив брехню та припинив поширення паніки, а також заявив, що "хорвати достатньо вакциновані". Насправді ж вакцинація проти COVID-19 у Хорватії триває. Згідно з останніми даними на 11 листопада, майже 2 мільйони хорватів отримали хоча б одну дозу вакцини, а це половина усього населення. Президент Міланович не говорив ні про заборону, ні про припинення вакцинації, а його цитату було вирвано з контексту.

Не обійшлось і без традиційних фейків про "жахливі побічні ефекти" вакцини. Деякі сайти новин поширили інформацію про те, що у вакцини Janssen виробництва Johnson & Johnson було виявлено новий побічний ефект. Йдеться про рідкісний тип запалення хребта, яке в Європі нібито порекомендували додати до переліку офіційних побічних реакцій на вакцину. Однак, це не відповідає дійсності. Новина, на яку посилаються ЗМІ, була опублікована помилково, Reuters зняв її з сайту. Поперечний мієліт (запалення частин спинного мозку) на цей час не було додано до списку можливих побічних ефектів вакцини COVID-19 Janssen. Всесвітня організація охорони здоров’я також не вказує на поперечний мієліт як можливий побічний ефект цієї вакцини.

 

Тенденції пандемії на окупованих територіях: нестача кисню, вакцин та лікарів

Тиждень ознаменувався низкою повідомлень про брак необхідних засобів та персоналу для боротьби з пандемією на непідконтрольних Україні територіях.

За даними підконтрольної Росії влади Криму, цього тижня кілька днів поспіль оновлювався антирекорд із захворюваності. Кримські ЗМІ повідомляли про нестачу кисню у лікарнях. Для цивільних цілей почали передавати кисень, який виробляється на військових аеродромах, які в Криму контролює Чорноморський флот Росії. Однак, навіть ці дані можуть бути заниженими і не відповідати реальній ситуації. Офіційної інформації про епідемічний стан на тимчасово окупованих територіях немає.

У соцмережах і на сепаратистських сайтах поширювались скріни дописів колишнього так званого депутата Петра Михайлова, який перехворів на коронавірус і потрапив у міську лікарню №7 у Луганську. За його словами, він потрапив на лікарняне ліжко, що стояло у коридорі, у нього вкрали медичний препарат, а лікарі не надавали йому привілеїв, не зважаючи на, так звані "заслуги перед республікою". Так званий депутат також поскаржився, що лікуватися йому довелося власним коштом, а також платити за всю їжу і напої. "Якщо ти один, і тобі немає кому допомогти, – все, ти кандидат на чорний пакет", – підсумував свої враження від системи охорони здоров’я самопроголошеної республіки Петро Михайлов.

Окупаційна влада так званої ДНР декларувала потребу у медичних кадрах. На сьогодні не вистачає 1200 лікарів, існує 510 вакансій медсестер та майже 100 осіб молодшого медичного персоналу.

При цьому жителі Луганська підтверджують, що в місті не вистачає вакцин, тому ті, хто перетинає лінію розмежування, роблять щеплення на підконтрольній українській владі території, у Сєвєродонецьку, Станиці Луганській, Лисичанську та інших містах.

При підготовці публікації були використані матеріалу з ресурсу "Зміст".

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук