"Підробка медичних документів — замах на здоров'я нації" — епідеміолог

"Підробка медичних документів — замах на здоров'я нації" — епідеміолог

В Україні змінили правила адаптивного карантину. Тепер в "жовтому" рівні епідемічної небезпеки для роботи в карантинних обмеженнях необхідно буде мати або одну дозу вакцинації, або негативний ПЛР-тест. На тлі цього в Києві відбувся мітинг противників вакцинації. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін.

0:00 0:00
10
1x

З чим пов'язано оновлення карантинних обмежень?

На жаль, в нашій країні ми не побачили жодних обмежувальних заходів, які дійсно виконуються. Більш того, ми не бачимо прихильності щодо виконання цих заходів керівництва країни. Перед тим, як впроваджувати заходи інфекційної безпеки, потрібно мати 2 ключові фактори: прихильність керівництва та мультимодальний підхід. В обох напрямках, на жаль, ми не бачимо саме запроваджених заходів інфекційного контролю. У нас декларуються різноманітні обіцянки, але не виконуються. 

Як довго зберігатиметься тенденція зниження смертності внаслідок пандемії коронавірусу?

Я впевнений на 100%, що ми поки не пройшли пік захворюваності, навіть якщо є зниження смертності. За декілька місяців буде нова хвиля і спостерігатиметься аналогічна ситуація, яку ми маємо зараз. Адже у нас низький рівень вакцинації в країні. Можна вважати кампанію провальною, бо ніхто досі не звертає увагу на людей, які відносяться до групи ризику. В першу чергу необхідно було зробити все, аби вакцинувати їх.

Про необхідність вакцинувати людей в групах ризику

Ми повинні розуміти, що більшість населення 60+ з хронічними захворюваннями дихальної системи, цукровим діабетом, серцево-судинної системи не є соціально-активними, тобто не користуються соціальними мережами і тому, на жаль, дивляться телевізор, де часто поширюються антивакцинальні заходи. МОЗ, на мою думку, впроваджує непогану інформаційну кампанію у соціальних мережах, але там немає людей, які відносяться до групи ризику. Насьогодні відсутня правильно побудована комунікація з цими верствами населення, які мають бути вакцинованими.

Про додаткові заходи інфекційної безпеки

Окрім вакцинації варто впроваджувати заходи інфекційної безпеки саме в соціально-критичних точках: дитячих садочках та школах. Адже діти, хоч і легше переносять хворобу, є розповсюджувачами ковіду. Повертаючись додому, вони спілкуються з усіма членами родини і наражають їх на небезпеку, якщо ті невакциновані. 

Тільки зараз почали впроваджувати, на мій погляд, непогані заходи, на кшталт перевірки COVID-сертифікатів на входах у торгові центри. Але це потрібно було робити ще весною 2021 року, аби спонукати і мотивувати людей щепитися. Це досвід, який ми запозичили від європейських та азіатських країн і він працює. 

Чому більше 600 тисяч українців не прийшли отримати другу дозу вакцинації?

Навіть серед мого оточення були такі люди. Наше суспільство має брати на себе більше відповідальності. Медики мають бути головними ретрансляторами доказовості не тільки в лікуванні, а й у профілактиці різноманітних захворювань, показуючи на своєму прикладі як потрібно робити. На жаль, в Україні є багато підроблених різними способами сертифікатів. Ми повинні бачити з боку держави жорсткі дії, застосовані до медичних працівників, які займаються підробкою документів, адже це замах на здоров'я нації.

Фото: www.pexels.com