Експерт із безпеки дорожнього руху про те, як можна зберегти дерево, сплативши вчасно штраф

Експерт із безпеки дорожнього руху про те, як можна зберегти дерево, сплативши вчасно штраф

Про те, що варто знати про штрафи за порушення правил дорожнього руху, в ефірі Українського радіо розповідає засновник групи компаній Штрафи UA, експерт із безпеки дорожнього руху Денис Дмитров.

0:00 0:00
10
1x

Яке місто в Україні є лідером за отриманням штрафів?

Насьогодні лідером за отриманням штрафів є Київ, адже камери в столиці встановили раніше, ніж в інших містах. Наразі за 2021 рік було винесено майже 314 тисяч постанов на суму 122 мільйони гривень. Але й 89% водіїв сплачують штрафи, зокрема в пільговий період, тобто майже одразу. В Одесі за 18 днів було винесено майже 30 тисяч постанов, але сплачуваність цих штрафів складає лише 49%. На мою думку, це пов'язано з тим, що водії очікують на "лист щастя", чи не знають як цю інформацію можна отримати онлайн. 

Чому так мало людей знає про можливість сплачувати штрафи онлайн?

Нам здається, що інформації достатньо і що оплата штрафів онлайн онлайн досить популярна і всі про це знають, але це — не так. Наш додаток встановлений лише у 19% водіїв України. Ми гарантуємо, що повідомлятимемо водіїв вчасно про їхні штрафи. Ми завжди комунікуємо з водіями і розповідаємо їм про наслідки, які можуть бути, в разі несвоєчасної сплати штрафу і дочекаються на його подвоєння. 

Що таке "пільговий період" у сплаті штрафу?

Пільговий період — перші 10 днів з дня вступу постанови в силу. Нещодавно були внесені зміни до закону "Про нову процедуру надсилання постанов про штрафи за порушення ПДР", згідно з якими водій може зберегти дерево. Тобто якщо водій дізнається про штраф і в пільговий період сплачує його, то держава не витрачає папір для написання йому "листа щастя". Якщо в перші 10 днів з дня вступу постанови в силу штраф не оплатили, то держава направляє листа до водія за адресою його прописки. Коли я кажу "водій", то маю на увазі власника транспортного засобу, адже штраф виноситься саме йому. 

Скільки днів у водія є на оплату штрафу?

Штраф вступає в силу, коли пошта надсилає до МВС інформацію про вручення листа порушнику. Допоки поліція не отримує інформацію про вручення, постанова не вступає в силу. Перші 10 днів триває пільговий період, наступні 20 днів водій має змогу сплатити повну суму штрафу. Якщо штраф таки не сплачується, то через 30 днів він передається до виконавчої служби для примусового виконання. Тоді штраф подвоюється і починається арешт рахунків, вилучення транспортного засобу тощо. 

Які порушення фіксують камери спостереження?

Насьогодні камери не фіксують інших порушень, окрім перевищення швидкості. У Києві є 1 камера — найпопулярніша, яка фіксує виїжджання водіїв на смугу громадського транспорту. Також є багато камер, які просто фіксують дорожній рух, завдяки яким аналізують ситуації на дорогах, затори тощо. Також завдяки таким камерам досліджують в яких місцях встановлювати світлофори, змінювати дорожню розмітку тощо. 

Як можна впливати на культуру відповідальності водіїв в цілому?

Насьогодні в Україні є 12 тисяч компаній, які володіють корпоративним транспортним засобом, яким керує 1,5 мільйони найманих водіїв. Ми розробили для директорів компаній, які відповідають за кожен штраф, який отримують їхні водії, спеціальну панель, де показали як керують транспортними засобами їхні водії. Якщо директори не хочуть сплачувати штрафи, то впливатимуть на своїх найманих працівників, щоб ті більш обачно та безпечно керували транспортними засобами. Ми сподіваємося, що завдяки цьому зможемо вплинути на 1,5 мільйони водіїв, на яких потім рівнятимуться інші. На жаль, це неможливо зробити миттєво, але я вірю в те, що в 2030 році кількість смертей на дорогах зменшиться вдвічі. 

 Про ефективність камер спостережень на дорогах

Є факт, що в містах, де встановлені комплекси  фіксацій правопорушень є зниження кількості ДТП, середньої швидкості. Те, що камер зараз набагато менше, ніж потрібно — питання часу. Коли буде більше камер, середня швидкість зменшуватиметься і зменшуватимуться наслідки. 

Яке ваше ставлення до радикальних методів боротьби з порушниками?

В нашій державі майно захищається законом і ніхто не має права його пошкоджувати. Давайте жити у правовій державі і дотримуватися законів.

Про інші можливі штрафи для власників транспортного засобу 

В Україні є ще й патрульні штрафи, а також штрафи, які виносять інспектори з паркування без присутності власника чи водія транспортного засобу. Ці штрафи теж треба моніторити, бо, наприклад, штраф за неправильне паркування, банально може змити дощем. Сервіс Штрафи UA володіє найбільшою базою штрафів і розповідає про них своїм користувачам, як тільки штрафи у них з’являються.

Фото: www.pexels.com