"Воєнна тривога 2021": чи відбудеться в січні вторгнення Російської Федерації на територію України?

"Воєнна тривога 2021": чи відбудеться в січні вторгнення Російської Федерації на територію України?

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що російське вторгнення можливе наприкінці січня. Генерал армії, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (2005 – 2010 рр.) Микола Маломуж в ефірі Українського радіо прокоментував заяви розвідника, та поміркував чи зможе Росія тримати війська на кордоні ще два місяці так, щоб вони не втратили боєздатність і чому говорять саме про кінець січня.

0:00 0:00
10
1x

Про можливе вторгнення у січні

Буданов повинен був доповідати таку інформацію президенту України, який разом зі МЗС повинні реагувати на таку інформацію і формувати позицію держави. Не Буданов повинен розповідати про це суспільству. Тим більше, ця інформація є таємною, якщо ми вже говоримо про реальні фактори. На даний момент я думаю, що в деякій мірі присутня і політична складова, тому що є дуже потужна інформаційна атака на політичне керівництво, і є проблеми з вагнерівцями тощо, тому загострення ситуації показує всі сценарії дуже гостро, але доручається керівнику розвідки. Відверто, це не є його функцією. 

З іншого боку, ми не повинні заспокоюватися, що, наприклад і Росія, і ряд союзників вказують на те, що Росія не планує таких операцій. Це були заяви і Путіна, і Лаврова, і Піскова буквально в ці дні, але всі очільники Росії говорять про можливі провокації з боку України. Тобто вони вказують, що якщо ми будемо проводити якісь  військові операції з визволення Донбасу та Криму, то  вони тоді залучатимуть  військові структури. Тому в даній ситуації йде позиційна війна між Україною та Росією. Крім того, йде більш потужна конфронтаційна війна між США і Росією, а також країнами НАТО і Росією. І ми маємо сьогодні політичну перспективу протистояння між США, НАТО і Російською Федерацією, а Україна знаходиться в центрі цього протистояння, тому в цьому і небезпека.

Про сценарії вторгнення на територію України 

Якщо оцінювати ситуацію в Росії, розміщення військ, проведення навчань тощо, то сьогодні Росія не готова до широкомасштабного наступу, хоча такий сценарій є. Крім того, є мирний сценарій захоплення, сценарій створення передумови проведення виборів, щоб пройшли проросійські сили, є енергетичний та фінансовий тиск на Україну, щоб ми змінили політику і більш активно інтегрувалися до Росії і СНД, а також є провокаційні сценарії на базі Донбасу або на розмежуванні із Кримом, з Білоруссю та Молдовою.

Переговори Байдена і Путіна: яке місце України в цій розмові

З боку наших колег зі США на основі реальних фактів ми бачимо зацікавленість цю тему надзвичайно високо підняти. Тому що передбачаються переговори між Байденом і Путіним.  З одного боку, Путін піднімає ставки, нагнітає ситуацію, розміщує війська і показує американській космічний розвідці, що вони є. Вони розуміють, що це буде зніматися зверху, що буде надана  інформація, піднята велика хвиля. Тим більше, американці звернулися до НАТО, до Європейського Союзу та до інших країн-партнерів, що тут, можливо, розпочинається нагнітання обстановки і може бути війна, тому відразу пропонується зустріч Байдена з Путіним. Питання буде стояти не тільки про Україну, хоча Лавров сказав, що одне з питань буде Україна. Але будуть питання, в яких системно більше зацікавлені США, зокрема це стратегічні питання  щодо безпеки. Так, це обмеження стратегічних озброєнь, питання гіперядерної зброї, яка може знищити людство, це питання щодо ракет середньої і малої дальності, питання енергетики, питання глобальних впливів, і саме тут стоятиме питання щодо України і наскільки потужно США будуть відстоювати Україну. І важливо, щоб американці використовували наші аргументи у  своїх переговорах з Путіним, але при цьому треба, щоб обов'язково було задіяно  формати за участю України, щоб за спиною України не обговорювались питання. Ці фактори нагнітання ситуації сприяють тому, щоб з Путіним рахувалися, щоб всі були готові до конфронтації, і навіть до війни, але пізніше її зняти, як було півроку тому, коли проводилися масштабні навчання і в Росії, і в Білорусі, і в Криму. Але тоді і сам Байден виходив на розмову з Путіним і вже врегульовував ситуацію. 

Ми бачимо, що йде активний діалог між американцями і росіянами, але він неформальний. І в цій ситуації ми повинні займати не тільки потужну позицію у плані оборони та безпеки, що є фактором недопущення війни, а й ефективно вести переговори на офіційному рівні з американцями та європейськими країнами, які є партнерами України, і водночас і партнерами Росії.  Вони мають свої формати впливу на Російську Федерацію і можуть потужно  консолідувати міжнародні сили для того, щоб зачіпали критичні інтереси Путіна, зокрема економічні та фінансові тощо.

Фото: Українське радіо 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук