У столиці відкрили унікальну виставку-комікс "Мальована історія Майдану"

У столиці відкрили унікальну виставку-комікс "Мальована історія Майдану"

В Україні у ці дні відбуваються заходи до Дня Гідності та Свободи. Докладніше про них розповіла в ефірі Українського радіо заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про виставку-комікс

Національний музей Революції Гідності цьогоріч презентував соціальний ролик та унікальну виставку-комікс "Мальована історія Майдану". Це історія в графіці. Графічний автор Олександр Ком'яхов називає це графічним романом. Художній сюжет вплетений у документальну графіку. Герої роману проходять через випробування, які довелось подолати тисячам учасників революції. Обставини, у які вони потрапляють, архітектура наметового містечка, сотні деталей відтворені з документальною точністю.

Читайте також: "Російсько-українська війна — це продовження Майдану": як три революції змінили наших громадян?

Герої роману —  сім’я, що складається з батька, матері і їхньої 15-річної доньки. Батько йде на Майдан, дружина категорично проти, бо це загроза для його життя, дівчинка також тікає на Майдан на тлі постійних чвар. Це вигадана історія, але важливо що це документальна графіка. Через історію цієї родини виставка-мальопис розповідає про етапи Революції Гідності. Анотації з історичними екскурсами та фактами, хронологія подій, ілюстративний супровід дозволять зануритись у контекст Майдану, краще зрозуміти хід його історії. Автор докладно працював з архівами. Нині на Майдані Незалежності можна подивитися цю виставку із 48 ілюстрованих стендів. Біля них є пояснення для людей, які менше знають контекст Майдану.

У Музеї Івана Гончара також відкрилась виставка художника Івана Зозулі  "Революційний вернісаж", приурочена до річниці Революції Гідності та Помаранчевої революції.

Про відзнаки Героїв Небесної Сотні

Революція Гідності ще тільки на етапі формування себе в історії. Ця тема не є топовою у наукових дослідженнях і Музей намагається її активізувати.

Зокрема 15 листопада Музей оголосив вже четвертий конкурс наукових студентських робіт на тему Революції Гідності на здобуття Відзнаки імені Героя Небесної Сотні Сергія Кемського. Також є відзнака імені Олександра Капіноса.

Ці відзнаки переважно є тематичні. Сергій Кемський був журналістом і дослідником, тому музей проводить конкурс серед студентів. Олександр Капінос дуже переймався українською спадщиною і вихованням молоді, тому цьогоріч провели конкурс етноблогерів, які в Інстаграмі розповідали про свої місцеві чи регіональні традиції.

Про будівництво музею

На сьогодні розблокований процес будівництва музею, зведення меморіалу поки заблоковане. Триває етап пошуку підрядника для розробки проектно-кошторисної документації. Після цього може початися фізичне спорудження фундаменту, стін даху майбутнього музею. Багато було нарікань, що вісім років минуло, а музею ще немає, але тут можна говорити, що загалом світова практика показує, що вісім років — це не критичний час і більшість музеїв з’являлись дещо пізніше.

Про Шона Пенна в Києві

Музейні працівники випадково зустріли на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві голлівудського актора Шона Пенна. Його перебування у Києві і зйомки були у напівсекретному форматі. Якраз відбувалася церемонія "День народження героя". Це церемонія, коли о 12.00 працівники музею згадують Героя Небесної Сотні у день його народження і біля каплиці символічно вдаряють у дзвін. Шона Пенна зацікавило, що відбувається. Директор музею Ігор Пошивайло пояснив, що тут місце, де загинуло найбільше Героїв Небесної Сотні і запросив вдарити у дзвін. Спочатку актор вагався, а потім повернувся, відчув бажання висловити повагу до наших героїв і вдарив у дзвін.

Фото: Українське радіо