Політолог про 2 500 км держкордону: "Наш кордон є реально умовною лінією, яку можна безперешкодно перетинати"

Політолог про 2 500 км держкордону: "Наш кордон є реально умовною лінією, яку можна безперешкодно перетинати"

Міністр МВС України Денис Монастирський під час години запитань до Уряду в Парламенті України заявив, що за 30 років незалежності Україна не збудувала жодного кілометра кордону з Білоруссю і було побудовано лише кілька десятків км кордону з РФ. Також міністр зробив гучну заяву, що у випадку загрози життю та здоров'ю прикордонників, українським військовослужбовцям можна буде застосовувати вогнепальну зброю. Яка ситуація на державному кордоні України, чи законним буде використання вогнепальної зброї українськими прикордонниками проти мігрантів, і чи не зіпсує воно імідж України, Українське радіо дізнавалось у Сергія Назаренка, експерта з політико-правових питань Аналітичної групи "Левіафан".

0:00 0:00
10
1x

Міністр МВС Денис Монастирський під час виступу у Верховній Раді заявив, що Україні необхідно збудувати 2 500 км державного кордону з РФ та Білоруссю. Він матиме вигляд суцільного паркану з сітки та колючого дроту, зі 100% покриттям кордону інтелектуальними системами цілодобового відеонагляду та сигналізацією. Це нібито допоможе Україні реагувати на будь-які загрози, у тому числі на масоване пересування мігрантів вздовж кордону з Російською Федерацією та Білоруссю.

Монастирський наголосив, що ситуація на кордоні з Білоруссю, де перебувають тисячі мігрантів, є контрольованою, а українські силовики відпрацьовують усі можливі сценарії розвитку подій: "Ми залучатимемо тактику ешелонного прикриття кордону. Перший склад ешелону буде без зброї. У разі агресивних дій порушників кордону, для другого ешелону передбачено використання необхідних спеціальних засобів і зброї". 

"Будучи в Житомирській області, я мав можливість оглянути, в якому стані перебуває український кордон. І наш кордон є реально умовною лінією, на якій немає жодних інженерних споруд, які посилювали б захист та несли оборонну функцію. Безперешкодно перетинати його можуть не те, що мігранти, але й будь-які  особи чи тварини", — зауважив політолог Сергій Назаренко.

Також у своїй заяві міністр МВС зазначив, що "Упродовж минулих 30 років з Республікою Білорусь не було побудовано жодного кілометру держкордону", а що стосується побудови кордону з Росією — то це всього кілька десятків кілометрів проекту "Стіна".

"Ми бачили скільки на це було виділено коштів і яким помпезним було відкриття цього всім добре відомого проекту.

Зараз, як ми бачимо, більш нагальним є облаштування кордону зі сторони Білорусі. Оскільки, зважаючи на теми "поглинання" Російською Федерацією Республіки Білорусь, ми повинні усвідомлювати рівень наявної загрози.

Зараз ми маємо 2 500 км державного кордону, де ми межуємо  з ворожою державою — РФ, у якої є можливість розмістити свої військові сили й засоби на території Республіки Білорусь. Сьогодні вони вчергове використовують один із методів гібридної війни — наплив біженців, який раніше використовували інші країни для того, щоби примушувати європейську спільноту до тих чи інших дій", — зазначив експерт.

За його словами, кількість мігрантів на кордоні зараз сягає від 5 000 до 20 000 осіб, які цілеспрямовано сконцентрувалися в Республіці Білорусь для того, щоби вплинути на Європу. І якщо цей спосіб буде дієвим, то аналогічну методику можуть застосувати й для впливу на Україну.

Міністр МВС зробив гучну заяву, що "У разі загрози життю та здоров'ю прикордонників, будуть застосовувати всі належні, передбачені законом способи захисту, у тому числі вогнепальну зброю".

Про що Сергій Назаренко, експерта з політико-правових питань Аналітичної групи "Левіафан" зазначив: "Українські прикордонники перебувають на бойовому чергуванні і є військовослужбовцями. Тому під час нападу на об’єкт, який вони охороняють, а саме — на державний кордон, вони мають право вести вогонь на ураження без попередження".

Фото: ДПСУ