"Якби тисячу гривень давали в серпні, зараз би не було стільки померлих": експерт про заохочення вакцинуватися від COVID

"Якби тисячу гривень давали в серпні, зараз би не було стільки померлих": експерт про заохочення вакцинуватися від COVID

15 листопада Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що українці, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, отримають через додаток Дія по одній тисячі гривень. За його словами, ці кошти можна буде витратити на придбання абонементу в спортзал або фітнесклуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок всередині країни. Програма стартує 19 грудня й до кінця року на неї буде виділено близько 3 млрд гривень. Про те, чи стимулюватиме таке заохочення українців робити щеплення активніше, Українське радіо поспілкувалось з директором Інституту соціально-економічних трансформацій Іллею Несходовським.

0:00 0:00
10
1x

"Я сприйняв таке заохочення дуже позитивно. Проте, звісно, такі заходи треба було проводити раніше. Якби запустити фінансове заохочення в серпні-вересні, то зараз ми би не бачили цю жахливу статистику по 800 загиблих на день", – заявив Ілля Несходовський.

Він додав, що наприкінці літа в Україні були доступні всі існуючі вакцини проти коронавірусу і багатьом українцям просто бракувало певного поштовху, аби зробити щеплення: "Вони не розуміли, що може бути наступна хвиля і відкладали вакцинування з різних причин. Й фінансове заохочення, яке зараз пропонують, спрацювало би".

"Ми ще не знаємо деталей реалізації цієї програми, проте, як на мене, це дуже правильний крок для того, щоб люди отримали ще одну причину,  чому варто сходити і вакцинуватися", – зазначив експерт.

Разом з тим, Несходовський додав, що він би розширив перелік послуг, на які можна витратити заохочувальні кошти, принаймні на один пункт: "Я б додав можливість оздоровитися, тобто оплатити всередині країни оздоровчу путівку для того, щоб людина, наприклад, поїхала відпочити на море. В такому випадку ми охопимо всіх мешканців України, що було би позитивним".

"З приводу пропозицій багатьох, аби ці кошти можна було витратити на їжу, ліки та комунальні послуги, то мета даної пропозиції – стимулювати галузі, які постраждали від впровадження обмежень. Можливо, для дуже літніх людей використання цієї тисячі гривень варто розширити використання на ліки або інші сфери. Тут, вважаю, це доречно", – додав директор Інституту соціально-економічних трансформацій.

Як зауважив Несходовський наостанок, обмежені варіанти витрачання коштів покликані допомогти підтримати культурну галузь в Україні: "Можна, умовно кажучи, поїхати в місто, в яке ви давно хотіли, відвідати там музеї й таким чином це буде підтримкою як тих, хто надає ці послуги, так і українців загалом. Можливо, варто переключитися, адже ми дуже сильно зациклені на проблемах. І якщо розмір пенсій в українських пенсіонерів дійсно є дуже низький і в цьому контексті їм варто було б запропонувати ще якийсь напрямок використання цих коштів, то людям середнього віку, я переконаний, краще поїхати і оздоровитися, отримати процедури в санаторіях і мати краще здоров’я”.

Фото: УНН