Міграційна криза: "Україні треба чекати на появу "гостей" на білоруському кордоні"

Міграційна криза: "Україні треба чекати на появу "гостей" на білоруському кордоні"

Польща, Литва і Латвія фіксують потік нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію ЄС. У Євросоюзі звинувачують Білорусь у створенні хаосу поблизу кордонів ЄС. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про плани ЄС та США запровадити санкції проти авіакомпаній третіх країн, що допомагають нелегальним мігрантам дістатися Білорусі. Польський прем’єр Матеуш Моравецький заявив про повну синхронізацію деяких турецьких дій із Мінськом і Москвою, натякнувши на участь турецьких авіаперевізників у переміщенні мігрантів. Моравецький також поклав провину за міграційну кризу на кордоні на президента Росії Володимира Путіна, назвавши Олександра Лукашенка лише виконавцем волі Москви. У Кремлі назвали таку заяву безвідповідальною і неприйнятною. Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау та глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу домовилися співпрацювати задля припинення використання мігрантів як зброї. Який може бути розвиток ситуації на білоруському кордоні розповів в ефірі Українського радіо експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про використання мігрантів як зброї

Мігранти на білоруському кордоні — спланована спецоперація та елемент гібридної агресії проти об’єднаної Європи. Використання мігрантів у політичних цілях — не нова ситуація, таке траплялося 2015-го і 2016-го, коли була міграційна криза в ЄС. Експерти тоді стверджували, що Кремль доклав руку до того, аби спрямувати ці міграційні потоки із Сирії до Європи. У випадку з Білоруссю спостерігаємо наступний рівень роботи з мігрантами, коли режим Лукашенка повністю взяв на себе організацію доставки мігрантів на територію Білорусі поблизу кордонів з ЄС і фактично повністю організовує цей рух нелегальних мігрантів до Європи. Хоча об’єктивних причин, щоб такий рух зорганізувався немає. Життя не Близькому Сході складне, однак на сьогодні ескалація відсутня. Очевидно, цей рух мігрантів хтось організовує ззовні. Лукашенко навряд чи спромігся б самотужки влаштувати таку операцію, експерти говорять про російський слід.

Варто звернути увагу і на риторику Лукашенка, який останнім часом заявляє, що може перекрити транзит російського газу білоруською територією. Малоймовірно, що Лукашенко може робити такі жорсткі заяви без узгодження з Москвою.

Про реакцію України  

РНБО розглянула питання мігрантів на білоруському кордоні, рішення залишилося секретним. Секретар РНБО Олексій Данілов стверджував, що всі відомства отримали вказівки і будуть їх виконувати. На питання, якщо мігранти прорвуть кордон з Україною, Данілов відповів, що відповідь буде дуже жорсткою.

Цікавою є заява Олексія Данілова під час виступу перед випускниками Програми "Стратегічне лідерство у секторі безпеки і оборони України" у Києво-Могилянській бізнес-школі: "Зараз ми знаходимося у дуже турбулентному періоді. Демократичні і тоталітарні режими переходять в активну фазу з’ясування стосунків".

Читайте також: Міграційна криза: як українська влада готується до захисту кордонів?

Також з’являлися окремі повідомлення, що з боку Білорусі у групах, які координують міграційний потік поширюються агітки, мапи і рекомендації арабською мовою, як обходити Польщу через територію України. Можливо, справді днями треба буде чекати появу і в нас "гостей" на кордоні.

Про реакцію Європи

Заява Урсули фон дер Ляєн — це вперше, коли офіційний представник Європейського Союзу чітко назвав міграційну кризу елементом гібридної агресії. У Європі розуміють, що ця криза має штучне походження. Україні варто було б відстежувати відносини Росії та Європи і одночасно не робити гострих заяв, оскільки росіяни можуть використовувати повідомлення українських посадовців з метою маніпулювання відносинами Києва з європейськими партнерами. Росія зацікавлена, щоб нас посварити. Зокрема недавня нібито пропозиція Німеччини про те, щоб Україна прихистила частину мігрантів, не була офіційною заявою. Йшлося про обговорення міграційної кризи між німецькими депутатами, під час якої вони висловили таке припущення. Не варто настільки оперативно і жорстко відповідати, як це зробив пан Данілов.

Для Європи важливо сконсолідуватися в цій кризі і виступити спільно для її подолання, бо звучать навіть звинувачення з ЄС, що буцімто Польща жорстко поводиться з нелегалами, хоча Варшава лише захищає свої кордони і фактично — кордони Євросоюзу. Кордони в ЄС іншого формату, якщо мігранти прорвуться до Польщі, потрапити до Німеччини їм буде дуже легко.  

Про долю нелегальних мігрантів 

Отримати статус біженців мігранти, які опинилися на кордоні з Білоруссю, не можуть, оскільки в Білорусь вони потрапляють законним шляхом і навіть отримують туристичні візи. Головне — як їх повернути на батьківщину, Мінськ не йде на співпрацю для вирішення цього питання. 

Фото: dw.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
"Це приціл на майбутнє" — Попович про Коаліцію бронетехніки
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Блокування польсько-українського напряму може призвести до збитків аграріїв на мільярд доларів за рік — Козаченко
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною