Без паперових довідок і ЦНАПів: українці змінюватимуть місце проживання онлайн

Без паперових довідок і ЦНАПів: українці змінюватимуть місце проживання онлайн

5 листопада 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5463 про введення декларативної моделі реєстрації місця проживання через Інтернет. Кого це стосується і як користуватися розповів в ефірі Українського радіо адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко.

0:00 0:00
10
1x

Що зміниться з 1 грудня?

Раніше для реєстрації місця проживання потрібно було зібрати біля п’яти документів і погоджень і прибути з ними до центру надання адміністративних послуг. З 1 грудня 2021 року так само можна звертатися з паперовими документами до центрів адміністративних послуг, але паралельно є можливість здійснювати реєстрацію онлайн завдяки порталу Дія.

Новацією у законі є положення про неповнолітніх дітей, яких батьки можуть зареєструвати без згоди власника житла. Якщо тато чи матір дитини або опікун зареєстрований за певним місцем проживання, то він може зареєструвати і свою неповнолітню дитину. Іншими словами, власник житла може отримати "сюрприз", якщо погодився зареєструвати свого приятеля чи незнайому людину, бо зареєстрованими можуть опинитися ще п’ятеро дітей цієї особи. І ці діти будуть зареєстровані законно. А кількість осіб в оселі впливають на сплату комунальних послуг і на можливість продати квартиру чи будинок.

Читайте також: Україна в режимі paperless: ризики та перспективи — коментар експерта

Також з 1 грудня відбудеться ліквідація прив’язки за соціальними послугами до місця проживання. Скасовуються особисті походи до військкоматів, потрібну інформацію отримуватимуть від Державної міграційної служби. Ліквідовується вплив місця проживання на право власності.

Як пілотний проєкт зміна місця реєстрації онлайн працювала в таких містах: Києві, Харкові, Вінниці, Луцьку, Кривому Розі, Маріуполі. Нині послуги онлайн-реєстрації в системі Дія немає, вона з’явиться з 1 грудня. На сьогодні не мають прописки понад мільйон українців. Кожен третій від усього населення проживає не за місцем реєстрації.

Про переваги

Для громадян простіше буде зареєструвати своє місце проживання і мати ширший доступ до медичних послуг чи послуг пенсійного фонду. Припустимо, людина зареєстрована у Києві, але при цьому медичні чи пенсійні послуги можна отримати по всій Україні. Вам будуть зобов’язані оформити пенсію або перерахувати її в тому органі, в якому ви обрали.

Про винятки

Виняток стосується осіб, які переїхали з тимчасово окупованих територіях. Для таких громадян можуть зберегти попереднє місце реєстрації. Тобто переселенці можуть зареєструватися ще раз і отримати нове місце проживання, зберігаючи при цьому постійне проживання на окупованих територіях. Всі інші громадяни, якщо вони реєструють нове місце проживання, їх автоматично знімають з місця реєстрації на попередньому місці. Не можна мати одночасно два місця проживання.

Постійним вважається проживання понад 6 місяців і більше. Якщо людина проживає на місці менше 6 місяців – це тимчасове проживання.

Про можливі загрози

Загрози можуть стосуватися лише кіберзлочинців, які здатні зламати бази даних і систему так званого відомчого обліку зареєстрованих осіб. У такому разі є загроза, що інформація про власника житла буде змінена чи підробленим виявиться договір оренди. Водночас у законі передбачили, що власника житла мають повідомляти про реєстрацію нових осіб. Це додаткова гарантія від неприємностей.

Про труднощі онлайн-реєстрації

Щоб отримати будь-які послуги в системі Дія, потрібно мати ID-картку або закордонний паспорт. Також електронна реєстрація можлива тоді, коли житло внесене у Реєстр речових прав. До 1 січня 2013 року Бюро технічної інвентаризації реєструвало нерухоме майно. Не всі власники житла внесли дані до Реєстру речових прав.

Про досвід інших країн

Для країн Європи реєстрація місця проживання має характер добровільного повідомлення громадянина. Це полегшує надсилання судових повісток, повісток військовозобов’язаним. Для європейських громадян також зручно, бо полегшує подання позову до певної особи, оскільки простіше дізнатися, де перебуває людина.

У Сполучених Штатах немає інституту реєстрації взагалі. Американець може повідомити суду своє проживання і суд довіряє наданій інформації. Якщо потрібно встановити винну особу, її шукають за квитанціями комунальних послуг.

Фото: pinterest.com