Збільшення витрат на постачання, зміна клімату та коронавірус: чому стрімко зростають ціни на продукти харчування у світі?

Збільшення витрат на постачання, зміна клімату та коронавірус: чому стрімко зростають ціни на продукти харчування у світі?

Ціни на продукти харчування у світі рекордно зростають. Про те, наскільки це — загрозливий процес і скільки ще він триватиме, в ефірі Українського радіо прогнозує Економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

З чим пов'язані показники зростання цін на продукти харчування у світі?

З точки зору безпечності та доступу до продуктів харчування малозабезпечених верств населення, таке зростання цін є загрозливе. Дуже давно не було такого стрімкого зростання цін на харчові продукти, але це не означає, що доходи виробників цих продуктів також зростають. Парадокс у тому, що також зростають і витрати на їхнє виробництво. Основна причина цього — глобальна інфляція. Світ наповнений грошима, які призводять до зростання цін на все. Якщо розглядати детальну причину зростання цін на продукти харчування, то це — так звані "зламані" ланцюжки постачання продукції. Витрати на транспортування продукції зросли в кілька разів. Постачання потрібно бронювати завчасно за кілька місяців. Не вистачає контейнерів, кораблів. Також є велика проблема зі змінами клімату, що призводить до втрати значної кількості врожаю різних культур. Пандемія коронавірусу змушує країни то відчинятися, то зачинятися, внаслідок чого вони стараються забезпечити себе продуктами харчування. Тому, на фоні зростання цін і нестабільності постачань, кожна країна намагається зробити більше запасів, що також сприяє на підвищення цін. 

Чи впливає нестача робочої сили (зокрема мігрантів) на вартість певних видів продуктів харчування?

Так. Це, в першу чергу, пов'язано з коронавірусом, оскільки значно ускладнився перетин кордонів і можливість залучення працівників-мігрантів. ФАУ не може порахувати індекс цін на овочі та фрукти, адже індекси цін є лише на зернові, олію, цукор, молочку, м’ясо. Але ситуація з фруктами та овочами — критична. Практично по всьому світу вартість на них зросла, адже якраз овочі та фрукти по всьому світу збираються працівниками з інших країн. Наприклад, Великобританія не може самостійно зібрати власний урожай яблук, тому змушена імпортувати їх. 

Про стрімке зростання цін на зернові

По пшениці дійсно йде зростання, для того, щоб забезпечити більш швидке зростання обсягів виробництва. Якраз тут суттєво впливає фактор кліматичних змін. Була втрачена значна частина врожаю в провідних країнах-виробниках світу. Це, якраз, одна із головних причин стрімкого зростання цін на пшеницю. Ще один важливий фактор: ціни на зернові та олійні культури прив'язані до цін на паливно-мастильні матеріали. Значна частина кукурудзи використовується для виготовлення біоетанолу. Причин для зростання цін в довгостроковій перспективі є значно більше, ніж їхнє зниження. Зернові — найдешевше джерело калорій. Тому у важкі часи пандемії попит на них зростає, що, власне, сприяє і зростанню цін.

Чому зросли ціни на молочну продукцію?

Найголовніша причина зростання цін на молочну продукцію — створення запасів та проблеми з поставками. Ринок, який був глобалізований, не має можливостей наразі так швидко переорієнтовувати обсяги цих продуктів на ринки, де відбувається зростання попиту. Власне, тому тут йде така тенденція для зростання ціни. Також важливий фактор в тому, що багато хто чомусь вирішив, що молочні та кисломолочні продукти є корисними для здоров'я під час пандемії, і здатні підвищувати імунітет. Тому попит на неї зріс в усьому світі, як і на овочі та фрукти. Це — трендовий продукт і не всі країни у значних обсягах споживають молочну продукцію. Це також треба враховувати.

Чому знижується індекс цін на м’ясо?

Порівняно з попереднім роком, м’ясо стало вдвічі дорожчим.Тому не можна сказати, що ціни на мясо знижуються. Вони — високі і частково коливаються. Але в багатих країнах наразі м’ясо не в тренді, адже там популярне здорове харчування, а м’ясо не вважається здоровою продукцією. Крім того, в багатих країнах більшість звертає увагу на екологічність виробництва. А м’ясо вважається продуктом, який призводить до шкідливих викидів в атмосферу. А в бідних країнах далеко не кожен може собі дозволити м’ясо, адже багато людей втратило роботу, джерело доходу, що призводить до того, що м’ясо трохи менше подорожчало, аніж інші продукти харчування. Але я би не назвав цю зміну суттєвою. А от подорожчання його на 22% за рік — досить багато.

Яка ситуація з цукром у світі?

Цукор подорожчав найбільше з усіх продуктів харчування у світі. Індекс ФАУ свідчить про те, що, порівняно з минулим роком, цукор подорожчав на 40%. Бразилія — найбільший постачальник цукру в світі, а наші бурякові мізерні відсотки виробництва практично не впливають на глобальні ціни, тому що абсолютна більшість цукру в світі виробляється з тростини. Цукор — ще дешевше джерело калорій, ніж зерно, тільки менш корисне. В роки пандемії чи інших негараздів світового масштабу, споживання цукру зростає. Це ми, власне, зараз і спостерігаємо.  

Подорожчання соняшникової олії — реальність чи невтішні прогнози?

Соняшникова олія — найдорожча серед 4-х видів рослинних олій. Основна причина формування ціни, крім витрат на виробництво, полягає в цінності цієї продукції. Вона є цінною для промисловості і смаження. Замінити її важко, адже від цього залежить якість продуктів, які виробляються з її використанням. Тому очікувати суттєве зниження ціни на соняшникову олію не доводиться, адже її виробляє обмежена кількість країн світу. Ось чому вона завжди буде в ціні. До речі, ціна на соняшникову олію завжди прив'язана до цін на інші олії: соєву, ріпакову і пальмову. Якщо зростатимуть ціни на ці олії, то зростатиме ціна й на соняшникову. 

Чи буде зберігатися тенденція зростання цін на харчові продукти?

Поки що не бачу причин вважати інакше. Населення світу зростає, з'являється все більше грошей в системі. Відповідно, гроші потрапляють до людей, а люди можуть їх витрачати, передусім, на продукти харчування, формуючи попит на них.

Чому існує дисбаланс: продукти — дорогі, але їх часто списують?

Важливо, щоб люди отримали доступ до безпечних продуктів харчування. Якщо є хоча би 0,01% ймовірності, що продукт харчування може зашкодити здоров'ю споживача, то краще не ризикувати. Адже потім починається відповідальність виробників, супермаркетів тощо. 

Фото: Андрій Ярмак, "Українське радіо"