Кабмін запевняє, що в Україні достатньо газу для спокійного проходження зими. Чи зможуть втримати і тарифи?

Кабмін запевняє, що в Україні достатньо газу для спокійного проходження зими. Чи зможуть втримати і тарифи?

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки на Донеччину вкотре заявив, що в Україні вистачить запасів газу для проходження нового опалювального сезону. Разом з тим, як заявила радниця мініcтра енергетики Лана Зеркаль, в Україні можуть суттєво злетіти тарифи на розподіл газу. За її словами, тарифи зростуть у разі запуску "Північного потоку-2" і припинення транзиту газу до Європи через Україну. Відтак платіжки на розподіл газу, в разі якщо транзиту не буде, значно збільшаться або держава повинна буде покривати за свій рахунок. На думку Зеркаль, це може статися, тільки якщо українська ГТС взагалі не буде працювати на транспортування газу в Європу. Гендиректор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо прокоментував, чи достатньо в України газу, аби пережити зиму та втримати тарифи для населення.

0:00 0:00
10
1x

Про новий опалювальний сезон 

У нас технічно достатня кількість газу у сховищах для того, щоб за умови роботи нашої газотранспортної системи в режимі транспортування газу з Росії все було гаразд. Навіть якщо Росія вимкне транзит, все одно ми досить добре готові і катастрофи не буде. Будуть певні складності і виникне необхідність забезпечити більшу кількість газу на транспортування з Європи до України, то так само технічно проблем не буде. Все буде добре.

Читайте також: "Опалювальний сезон буде складним": експерт спрогнозував, чи чекає на Україну криза в енергетиці

Про тарифи 

Питання цін та тарифів поки що абсолютно непередбачуване. Мій прогноз полягає в тому, що цього сезону влада втримає той рівень цін, який штучно виставлений для населення зараз. Хоча я прибічник того, щоб ціни були виключно ринкові, але за маніпуляцій, які відбуваються на європейському ринку, з боку України цей крок є виправданий. Багато європейських країн сьогодні йдуть тією ж практикою і для населення фіксують ціну, тому що інакше населення дуже постраждає від спекулятивної трейдерської гри, яку влаштувала Росія на європейському ринку. Проте далі ціни на газ підуть вниз, і експерти очікують, що наступного року ціни встановляться на рівні 250-400 доларів за тисячу кубів. 

Тому саме наступного сезону український уряд опиниться в складній ситуації. Перший варіант — продовжувати штучно утримувати ціни. Проте у "Нафтогазу" вже погано з грошима, а буде дуже погано. І питання буде, за рахунок чого утримувати ціни. Другий варіант ​​— повернутися до практики, коли люди платять реальний ринковий рівень, який цілком сприйнятний навіть з погляду сьогоднішніх 7 тисяч, і коли тих, хто цього дійсно потребує, захищають адресними субсидіями.

Про ринкову ціну на газ 

Для того, щоб говорити про ринок, має бути велика кількість постачальників і не має бути домінування одного постачальника. Звісно, зараз європейський ринок продемонстрував явним чином, що він так само залежить від постачання газу "Газпромом". І "Газпром", коли у нього виникло таке бажання, дуже просто спровокував зростання ціни, чим ще раз показав, у тому числі всім європейським країнам, небезпеку ситуації, коли Ринок є ринком і коли на ньому є один постачальник, який може здійснювати маніпуляції.

В Україні ситуація в цьому плані ще більш складна, тому що в нас є державний постачальник газу "Нафтогаз", який реально контролює цей ринок і може призначити будь-яку ціну за бажанням. Тому я прихильник того, щоб ми ринкову ціну все-таки визначали через європейський ринок і при цьому орієнтувалися вне на короткотермінові спекуляції, а на середньотермінову, тобто на піврічну чи дев’ятимісячну тенденцію, і відповідним чином дивилися що відбувається. 

У багатьох країнах Європи це саме така практика, особливо для населення. Населення не може активно захищати свої інтереси через те, щоб сказати, що купить газ в іншого трейдера. Тому здебільшого захист прав споживачів або через субсидію, або як механізм застосовуються довготермінові контракти, коли люди підписують контракт на 6 чи 9 місяців і мають змогу зафіксувати для тебе певну ціну. Ця практика працює і в Україні, і в цьому плані я вважаю, що уряд достатньо ефективно використав ту можливість, яка є в державної компанії "Нафтогаз", для того, щоб зараз ефективно захистити населення від спекулятивних цін на ринку.  

Про платіжки на розподіл газу 

Я так розумію, що Зеркаль казала про те, що якщо немає зовсім транзиту, то українці будуть вимушені сплачувати ту частину транспортування газу, яку сьогодні фактично компенсує транзит. Себто газ зі сховища або з європейського напрямку з труби має бути прокачаний територією України для того, щоб дістатися споживача. Як я розумію, найбільша дистанція складатиме 500, 700 чи 900 кілометрів. Дійсно, сьогодні робота газотранспортної системи компенсується через те, що є транзит і там закладені відповідні кошти, а так ми з вами маємо сплачувати, якщо транзиту немає. Мова буде йти про, можливо, 15-17 доларів за сто кілометрів прокачки. Це буде залежати від дистанції від споживача до тієї точки, звідки він отримуватиме газ.

Про постачання Україною 15 мільйонів кубометрів газу до Молдови 

Україна як ніхто має розуміти Молдову, тому що до нового проєвропейського молдовського уряду прийшов "Газпром" і сказав, що відрізає їм газ і перерахував політично, що саме він вимагає. Тому я абсолютно підтримую ідею того, що Україна має змогу короткотерміново допомогти Молдові. Ці обсяги для Україну абсолютно не принципові, адже з точки зору українського споживання Молдова — це навіть не область, а шматочок району.  Це буде короткотерміново і під гарантії Європейської комісії, яка каже про те, що допомога Молдові буде надана, але є певні бюрократичні процедури в Європі для того, щоб її надати, а Україна є більш гнучкою і швидкою в прийнятті рішень. Тому я вважаю, що це рішення РНБО і позиція української влади абсолютно правильна. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук