"Переведення годинників не дає економії електроенергії" — представник Астрономічної обсерваторії

"Переведення годинників не дає економії електроенергії" — представник Астрономічної обсерваторії

В ніч на 31 жовтня українці, ймовірно, востаннє переведуть стрілки годинників на годину назад. Про те, чи доцільно це робити, в ефірі Українського радіо розповідає старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Казанцев.

Чи зекономить перехід на зимовий час кількість використаної електроенергії? 

Щоб вирішити проблему, потрібно її розуміти. А наші політики або не розуміють, або не хочуть розуміти. Перша помилка в тому, що люди, які вирішують двічі на рік переводити стрілки годинників, думають, що таким чином відбувається економія електроенергії. Це насправді не так. Економить електроенергію літній час. Літом в середньому сонце встає о 4:00, а сідає — в 20:00, а людина в середньому прокидається о 7:00, а лягає — о 23:00. Тобто спить протягом 8 годин, а не спить — протягом 16. Виходить, що електроенергія літом використовується протягом 3-х годин. Якщо ми переведемо годинники на літній час, то прокидатися за поясним часом будемо не о 7-й, а о 6-й ранку, а лягатимемо не о 23-й, а о 22-й годині. Тут і з’являється 1 година економії електроенергії увечері, коли ми використовуємо її для освітлення приміщення. 

Найбільш економний час нашого буття — симетричний відносно середини світлового дня, який наступає о 12-й годині за поясним часом і о 13-й за літнім часом. Тобто літній час — симетричний протягом усього року, а максимальна економія електроенергії відбувається весною та восени. Двократне переведення годинників за рік не дає економії електроенергії. Літній час — найекономніший протягом усього року. 

Зимовий час природний для України?

Це не так. У природи немає ні циферблатів, ані часових поясів. Стосовно медико-біологічного аспекту, то тут ситуація складніша, адже кожен відчуває перехід часу по-своєму. Всі живі істоти живуть симетрично відносно середини світлового дня: встають зі сходом, а лягають — із заходом сонця. Людина, мабуть, єдиний вид живих істот, яка живе асиметрично: встає за 5 годин до середини світлового дня, а лягає — через 8 годин після. Якщо ми житимемо за літнім часом, то цифри зміняться на 6 і 9, тобто стануть на годину симетричнішими.

Нагадаємо,що в березні цього року Верховна Рада відправила на доопрацювання в комітет законопроєкт про обчислення часу в Україні, який пропонує скасувати сезонні переведення годинників і таким чином залишити в Україні зимовий час. Тому є вірогідність, що саме цього сезону Україна востаннє переводитиме стрілки годинника.

Фото: Pinterest