З аерогрилем та функцією перемішування: як правильно обрати мультиварку? Поради від експерта

З аерогрилем та функцією перемішування: як правильно обрати мультиварку? Поради від експерта

Про те, як правильно обрати мультиварку, пароварку та скороварку, в ефірі Українського радіо розповідає експерт з побутової техніки Артем Сидоренко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Чи користуються популярністю мультиварки, пароварки та скороварки?

З початком осіннього сезону ця група товарів користується популярністю, особливо серед студентів або як подарунок. Найбільшим попитом зараз користуються мультиварки, адже вони дешевші і мають майже ідентичний функціонал з іншими подібними приладами. Єдиний їхній мінус в тому, що вони трохи довше готують страви. 

Які між цими пристроями відмінності та що мають спільного?

Функціонал усіх приладів майже однаковий, а от час приготування — ні. Скороварка готує найшвидше, адже робить це під тиском. Наприклад, щоб приготувати борщ в мультиварці потрібно 1,5-2 години, а у скороварці — 30-40 хвилин. В скороварці нагнітається тиск через те, що паровий клапан не випускає пару. За рахунок цього вода закипає набагато швидше, і, відповідно, страва готується швидше. А мультиварка створена за принципом звичайної каструлі. Знизу під чашею знаходиться нагріваючий елемент, який нагріває воду і таким чином готує страву. 

Про різновиди мультиварки

Спочатку винайшли рисоварку. Потім, додавши нові функції та опції, створили мультиварку. Повільноварка готує на дуже низьких температурах від 40 до 60 градусів за Цельсієм. Чаша прогрівається вся, адже нагріваючі елементи знаходяться і знизу, і по боках. За рахунок цього такі страви виходять найбільш корисними, адже вітаміни не розпадаються при такій температурі. 

Мультикухня — така ж мультиварка, але з більшим функціоналом, наприклад з наявністю підйомного нагріваючого елементу, коли додатково людина може щось смажити або з наявність аерогрилю в самій мультиварці. Тобто якщо на кухні мало місця, то один цей прилад може повноцінно замінити плиту.

Мультипіч використовують як піч, де можна випікати щось без масла. 

Як правильно обрати таку побутову техніку?

Важливо звертати увагу на матеріали, з яких зроблений прилад, і щоб сама чаша мала антипригарне покриття та відповідала нашим очікуванням. Мультиварку з тефлоновим покриттям я не рекомендую купувати. Для двох людей достатньо буде об’єму чаші 2 літри, для великої родини — 3-4 літри, а для ресторану — від 6-ти. Стосовно функціональних можливостей, то тут потрібно обирати саме те, що потрібно людині. Адже є багато додаткових функцій, за які людина може переплатити, але не користуватися ними. Наприклад, індукційний варіант або технологія перемішування. Важливо, щоб була функція “мультикухаря”, коли можна самостійно виставити температуру та час готування. Також зверніть увагу на потужність приладу, адже чим більшою вона буде, тим швидше готуватиметься страва. Рекомендована потужність для мультиварки — 600-700 Вт. 

Про енергоспоживання цих приладів

Такі прилади дійсно більш економні, адже за 1 цикл готування витрачається близько 1 кВт електроенергії, що вдвічі дешевше, аніж приготування страви на плиті. 

Про правила використання мультиварки

Як і будь-який інший прилад, мультиварка має свої моменти, пов’язані із технікою безпеки. У пароварки завжди буде великий викид пари високої температури, над яким в жодному разі не можна тримати руки. Важливо, щоб техніка з безпеки користування такими приладами була на найвищому рівні. Під час приготування страва може википіти і потрапити до нагрівального елементу, що в подальшому негативно впливатиме на роботу мультиварки. Тому важливо дотримуватися певних норм, закладених у рецептах та градації на чаші прибору. Якщо вам треба перемішати страву у пароварці, то спочатку зменшіть тиск пари, а потім вже відкривайте кришку. 

Про сигнальні знаки мультиварки під час приготування страв

Мультиварка може подавати звукові сигнали під час поетапного готування або коли сталася певна помилка. В другому випадку розумний пристрій виводить назву помилку на дисплей, завдяки чому користувач розуміє, що трапилося. 

Про термін експлуатації таких приладів

Термін використання чаші завжди менший, аніж самої мультиварки. Її можна замовити в Інтернеті, сервісних центрах та магазинах побутової техніки. Якщо прилад потребує ремонту, то можна звернутися до фахівця або звернутися з гарантією до роздрібних мереж, де безкоштовно поремонтують. Гарантійний термін залежить від виробника або типу приладу і складає від 1 до 5 років експлуатації. 

Фото: Pinterest