"В Україні розуміння потреби вакцинації у суспільстві на рівні африканських країн" — експерт

"В Україні розуміння потреби вакцинації у суспільстві на рівні африканських країн" — експерт

Загальні темпи вакцинації в Україні зросли. Та ми досі лідируємо у Європі за рівнем захворюваності на COVID-19 та смертності і маємо низькі рейтинги вакцинації поміж населення. Про те, які юридичні механізми є у суспільства, щоб вплинути на антивакцинаторів, і які права та юридичні аргументи є у противників вакцинації і карантинних обмежень, Українське радіо дізнавалося у Василя Мірошниченка, адвоката, кандидата юридичних наук.

Які є юридичні інструменти впливу  на антивакцинаторів і противників маскового режиму

"На цих людей впливатиме держава заходами, що передбачені у надзвичайних ситуаціях. Позаяк у нас триває епідемія COVID-19, то уряд України, згідно зі своїми повноваженнями, ввів надзвичайну ситуацію, тривалість якої є необмеженою у часі", — розповів адвокат Василь Мірошниченко. 

За словами експерта, держава провалила пропаганду вакцинації в Україні. Всього 28,5% населення в країні вважають вакцинацію корисною. Це менше третини українців. Відповідно темпи вакцинації є низькими, позаяк лише ця третина і провакцинувалася.

Сьогодні в Україні вакцинуються не ті, хто вважає вакцинацію корисною, а ті, хто зобов’язаний це зробити. Медики, вчителі та військові зараз у списку тих професій, хто зобов’язаний вакцинуватися. Звільнити антивакцинаторів з роботи за відмову від вакцинації неможливо, проте відсторонити від виконання обов’язків без оплати праці роботодавці мають право. Тобто допоки зберігатиметься надзвичайна ситуація в країні (а це може тривати й декілька років), ці люди не будуть звільненими, але й не зможуть працювати та отримувати заробітну плату. І така практика буде законною, адже в умовах надзвичайної ситуації Уряд повинен вживати заходів, щоби запобігати людським смертям і поширенню хвороби, зазначив експерт.

Європейський суд з прав людини в квітні 2021 року підтвердив, що обов’язкова вакцинація є законною і може бути необхідною у демократичних суспільствах. Це рішення може мати визначальний вплив на обов’язковість вакцинації проти COVID-19. Адже ратифікує той факт, що обов'язкові щеплення не суперечать Європейській конвенції з прав людини. 

Про кримінальну відповідальність за підробку довідки про вакцинацію

Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я нації, заявив, що вже є готовим законопроєкт, який передбачатиме до 8 років ув'язнення для лікарів, які видали фальшиві довідки про вакцинацію і  для людей, які ними скористалися.   

"І раніше Кримінальний кодекс України за підробку документів передбачав кримінальну відповідальність, — зазначив Василь Мірошниченко. — Цей законопроєкт просто її посилить. Досі в Україні лише відстороняли керівників клінік, які фальсифікували довідки про вакцинацію, або про те, що людина перехворіла на COVID-19, або що результат її тесту на COVID-19 є негативним. 

Оскільки вакцинація від COVID-19 є у центрі уваги, то після прийняття поправок до ККУ, можливо, процес відповідальності все ж посилиться", — відповів Василь Мірошниченко.

Чому українське суспільство упереджено ставиться до вакцинації від COVID-19

"На жаль, в Україні оцінка вакцинації населенням є на рівні африканських країн. Африканці також із підозрою ставляться до потреби вакцинації. Довіряє лише третина населення, як і з-поміж українців. Причина не в тому, що українці — дикуни, або ж є відсталими в розвитку та технологічному прогресі.  

Насправді Україна претендувала на високий рівень вакцинації поміж населення, але держава провалила пропаганду вакцинації. Слід було заохочувати населення до вакцинації і брати приклад з європейських країн та Америки. У США людям, які вакцинувалися, роздавали пиво, лотерейні білети та заохочували іншими способами. Можна ж не лише карати та відстороняти від роботи. 

Якби ці заходи були вжитими, темпи вакцинації не були б такими мізерними. І вакцинувалися би зараз не лише ті, хто зобов’язаний, але й ширші маси населення.

Сьогодні українці, які не вакцинуються, становлять загрозу для себе та оточення. Низький рівень вакцинації поміж населення не дозволить виробити колективного імунітету, а отже, локдауни та "червоні зони" в нас будуть постійними, через що врешті-решт в України заберуть безвіз", — розповів адвокат Василь Мірошниченко.

Про права та юридичні аргументи противників вакцинації і карантинних обмежень

За словами адвоката Василя Мірошниченка, держава, відповідно до Конституції, Кодексу цивільного захисту України, законодавства про санітарні заходи, має право обмежувати права громадян. 

Це стосується права на пересування. Будь-які карантинні заходи обмежують право на вільне пересування в Україні та за кордоном. Те ж стосується і права на працю, яке може бути обмеженим. В умовах, коли введена надзвичайна ситуація, обмеження конституційних прав є цілковито оправданими і законними.

Фото: pixabay.com