"Дзвонити на гарячі лінії, звертатися до поліції та соціальних служб": як не стати жертвою торгівлі людьми?

"Дзвонити на гарячі лінії, звертатися до поліції та соціальних служб": як не стати жертвою торгівлі людьми?

18 жовтня — європейський День боротьби з торгівлею людьми. Про те, наскільки цей злочин поширений в Україні та як не стати його жертвою, в ефірі Українського радіо говорить Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки торгівля людьми поширена в Україні?

Торгівля людьми — міжнародний злочин, який не оминає жодної країни світу. Україна — одночасно і країна проходження транзиту, і призначення людей, які експлуатуються в міжнародній системі торгівлі людьми. В останні роки ми все більше стаємо країною призначення для самих українців. Це означає, що більшість осіб, визначених постраждалими від торгівлі людьми, експлуатувалися всередині України. Торгівля людьми відбувається не тільки із перетином кордону, а й всередині держави. За даними Нацполіції України, за 9 місяців 2021 року зафіксовано 223 кримінальних правопорушення щодо торгівлі людьми і вручено підозру 153 особам. Це — немало, враховуючи що торгівля людьми — організована злочинність, і за кожним фактом стоїть декілька або більше осіб, які займаються експлуатацією людей. 

В яких цілях використовують жертв торгівлі?

Спочатку торгівлю людьми пов’язували виключно з жінками з метою сексуальної експлуатації. Потім ситуація почала змінюватися. Сьогодні серед постраждалих більше чоловіків, що свідчить про зміни видів експлуатації людей. На сьогодні найбільший вид експлуатації — експлуатація у збройних конфліктах, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України, АР Крим та частиною територій Донецької та Луганської областей. На другому місці — постраждалі від трудової експлуатації, на третьому — від сексуальної, жебракування та продажу дітей. Тому дійсно з року в рік змінюється обличчя постраждалих і види експлуатацій. Злочин пристосовується до кожної ситуації, яка є в країні, і це вимагає постійної уваги, інформаційних кампаній і навчань для фахівців, адже розслідувати такі злочини складно.

Як не потрапити до пастки торговців людьми?

Важливо оцінювати пропозицію роботи з точки зору оплати праці, умов, і обов’язково проконсультуватися, зателефонувавши на урядову гарячу лінію 1547 з питань протидії насильства та торгівлі людьми або до громадської організації "Ла Страда — Україна" 0-800-500-335 або 111-123 на їхню гарячу лінію, якій сьогодні виповнилося 24 роки. Майже мільйон консультацій з питань протидії насильства та торгівлі людьми будо надано там за ці роки. 

Про міфи навколо торгівлі людьми

Існує багато міфів навколо торгівлі людьми, яким я не рекомендую довіряти. Не потрібно думати, що з вами цього не може статися; що торгівля людьми стосується виключно молодих жінок для експлуатації в сексуальній сфері; що тільки малоосвічені люди можуть стати жертвами торгівлі людьми тощо. Ще одним із таких міфів є переконання, що робота в Росії — менш ризикована, аніж в інших країнах. Саме в Росії, після України, найбільше українців страждає через злочинну експлуатацію, враховуючи її агресивну політику стосовно нашої країни. Тож ставлення до українців там вкрай негативне. 

Також є міф, що друзі та родичі не можуть бути задіяні в торгівлі людьми або що не потрібно звертатися до правоохоронних органів через неможливість доведення торгівлі людьми. Потрібно! Якщо є підозри — телефонуйте на гарячі лінії, звертайтесь до поліції та соціальних служб. 

Чи є певний статус у тих, хто визнаний жертвою торгівлі людьми?

Є. Він так і називається "статус особи, постраждалої від торгівлі людьми" і надається відповідно до закону України "Про протидію торгівлі людьми". Потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за містом проживання. Документи розглядаються Міністерством соціальної політики. Таким громадянам передбачена виплата в розмірі декількох мінімальних прожиткових мінімумів, а також можливість отримання соціальної психологічної та інших видів допомоги. 

Нагадаємо, що Європейський день боротьби з торгівлею людьми започаткований 18 жовтня у 2007 році Європейським Парламентом як День консолідації діяльності та підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.

Фото: Катерина Левченко, Facebook