"Я обрав Щастя, бо мені назва сподобалася" — Фоззі про кліп "Пам’ятай"

"Я обрав Щастя, бо мені назва сподобалася" — Фоззі про кліп "Пам’ятай"

Гурт "Танок на Майдані Конґо" записав кліп на пісню "Пам’ятай". Зйомки відбулися у межах фестивалю "З країни в Україну", де 11 українських музикантів зняли кліпи на свої композиції в Донецькій і Луганській областях. Про зйомки розповів вокаліст гурту "Танок на Майдані Конґо", журналіст і письменник Олександр Сидоренко "Фоззі" в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про зйомки кліпу

Гурт ТНМК презентував новий кліп на пісню "Пам’ятай" перед тим, як випустити весь альбом. Зйомки відбулися влітку. Українські артисти стали амбасадорами маленьких містечок на Донеччині і Луганщині. Кожен артист обирав собі місто і знімав там кліп. Гурт ТНМК обрав місто Щастя. Команда провела там два дні під час фільмування відео.

"Я обрав це місто, тому що мені назва сподобалася. Ми там колись були під час активних бойових дій. Із Жаданом поїхали харківською компанією, грали в бліндажі, був імпровізований концерт під гітару", — розповів Фоззі.

Команда влаштувала своєрідний експеримент і зняла кліп без особливої підготовки. Тепер чекають на реакцію глядачів.

Про спогади дитинства

Фоззі народився у Харкові, але частина дитинства пройшла у Криму, оскільки тато музиканта родом із Євпаторії.

"Я там трохи у школі вчився, грав у футбол, перше місце роботи моє там було – прибиральником на дитячому пляжі у 16 років. Мене за бабусиною трудовою оформили, бо офіційно я ще був малий для роботи", — згадує артист.

Нинішній вокаліст відомого гурту прибирав кримський пляж із шостої ранку. Все, що знаходив цінного, здавав. Але були і порушення. На пляжі організовували перші концерти, і Фоззі пускав відвідувачів на пляж в обхід без квитків за 10 копійок. Як каже сам артист, це був "маленький бізнес із порушенням".

Однак найбільше йому запам’яталося життя у Харкові і харківська компанія.

"Людину з Харкова можна вивезти, а Харків із людини – не виходить. Є харківські вислови, які розуміємо тільки ми – місцеві жителі", — каже Фоззі.

Коли ТНМК подорожував із концертами Європою, в аеропорту почули, як чоловік гучно кричить на весь аеропорт: "Лена, так где тут этот шестой гейт (gate з анг. "ворота" – ред.)?" Хлопці з гурту одразу ж впізнали харківську говірку, підійшли до чоловіка, познайомилися, і він справді виявився родом із Харкова.

Про особливість Харкова

Харків особливий поєднанням різних етносів і культур, і в такому "вінегреті", як каже Фоззі, завжди відбувається щось цікаве.

"Якось ми грали концерт у Харкові в офісі компанії з Каліфорнії. Вони займаються іграми для фейсбуку. Ми побачили такий шестиповерховий офіс із величезним українським прапором. Вхід – за відбитками пальців, шеф-кухар в офісі – з Італії. З’ясувалося, що на зарплату в три тисячі доларів вони запрошують на роботу найкращих випускників. Ці випускники нікуди не їдуть із Харкова, а залишаються працювати в компанії", — розповів Фоззі.

Хлопці з гурту не могли повірити, що це все відбувається у Харкові. Вони зіграли в офісі акустичний концерт повним складом, а через кілька тижнів дізналися про обшуки в цієї ІТ-фірми. Перетелефонували, запитали, чи не потрібна допомога і дістали відповідь: "У нас все по білому, тому ці наїзди марні".

З’ясувалося, що невеличка ІТ-компанія на той момент була найбільшим платником податків у Харківській області. Всі заводи, великі харківські ринки – всі ці, за словами Фоззі "пупсики" – сплачували податків менше, ніж маленький офіс ІТ-компанії. На думку артиста, це приклад нової України. А тиск на ІТ-галузь — одна із червоних ліній, за яку влада не повинна переходити, бо ІТ – чи не єдиний кластер, завдяки якому люди нині живуть у третьому тисячолітті.

Про хобі

Фоззі пише книги, але письменство вважає лише своїм хобі, а не справою життя.

"Справжній письменний щодня читає і пише. Я планую з цим хобі завершувати. Допишу книгу про "хеві-метал" і все", – запевняє Фоззі.

Це книга про хлопця, який переміг на талант-шоу, про швидкоплинність такої кар’єри та удар, який отримує людина після раптової слави і забуття. Фоззі планує замість книг писати сценарії. Під час локдауну вже спробував підготувати кілька детективів. Також артист пише рецензії на кіносценарії, а головним у житті людини називає час, відведений для творчості.

Фото: wikimedia.org