Біг заради екології: ультрамарафонець Сергій Прескорник про плоггінг та забіг з Дніпра до Харкова

Біг заради екології: ультрамарафонець Сергій Прескорник про плоггінг та забіг з Дніпра до Харкова

Плоггінг став другою справою життя для харків'янина, невгамовного учасника марафонських забігів, активіста громадської організації "Чиста Україна" Сергія Прескорника. Вже три роки поспіль бігун тричі на тиждень виходить з дому на світанку у спортивному костюмі, із захисними рукавичками і пакетами для різного сміття. Щоразу під час екологічної пробіжки він збирає півтора десятка кілограмів усілякого непотребу. Таким чином він одним із перших в Україні долучився до всесвітнього руху плоггінгу. Крім того, нещодавно він став національним рекордсменом, подолавши найдовшу дистанцію без сну. Майже місяць тому Сергій Прескорник пробіг 225 км від Дніпра до Харкова. Таке виснажливе для здоров'я випробування він здійснив, щоб допомогти зібрати кошти на будівництво інноваційної еко-станції в Києві. Більше про це серійний бігун розповів в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ви стартували з Дніпра 18 вересня і 19 вересня фінішували на площі Свободи у Харкові. Це 225 км. Як це було?

Я пробіг цю дистанцію 29 годин 2 хвилини і 47 секунд. Це дуже важливо зазначити.

Вам довелося велику частину забігу провести під дощем і без сну. Чув, що перші 50 км бігли кайфуючи, а далі було не в задоволення.

50 км були в кайф. Я їх пробіг дуже швидко і всі дивувалися. Моя дружина і секундант, і друг — все в одному, і вона стежила за таймінгом. До речі, ці 50 км я пробіг на одному літрі води. Я не снідав перед стартом. Спочатку все було бадьоро, весело, навіть десь проходно, я підмерз і був в рукавичках та куртці. Потім після 50 км стало більш жарко, я почав хвилюватися, що припікатиме сонце. Згодом з кожним кілометром ставало менш весело, зокрема в емоційному плані, тому що я розумів, що попереду ще дуже багато. 

На якому кілометрі Вас почало "крити"?

Ні на якому. Я був в очікуванні цього. Я боявся за те. Коли вже було 75 км, я зрозумів, що це не приходить і можна розкатувати далі. Дощ 100% був підбадьоруючим фактором. В кінці, звісно, він почав грати злий жарт зі мною, адже я почав потроху замерзати, враховуючи, що я біг в шортах та майці. Команда завжди була готова дати гарячий чай з лимоном, печивом, і можна було бігти далі. Тому спати взагалі не хотілося. Єдине, що було тяжко — це траса Дніпро-Харків. Це так звана "бетонка", яка дуже брудна. Там нестерпна кількість сміття. Якби не дощ, то можна було б почати і сміття збирати.

Ви вирішили організувати біговий фандрайзинг для залучення 100 тисяч гривень на еко-простір у Києві.

Так. Я давно товаришую з хлопцями з "Україна без сміття", і вони вирішили побудувати окрему будівлю, в якій буде музей переробки вторсировини, пункт прийому вторсировини, екоринок та екохаб. Я почав збирати кошти і поставив умову за місяць до забігу, що якщо ми зберемо 100 тисяч, то я пробіжу цю відстань. У зв'язку з тим, що у нас зараз карантинні обмеження і збори на екологічні потреби відбуваються дуже складно, то для того, щоб просувати збір цих коштів, потрібно робити такі інфоприводи. І мій пробіг — це інфопривід. Я вирішив, що це зможе розкрутити збір коштів, привернути увагу до цього проєкту, і я мав рацію. Після того, як пробіг, збір коштів почав активно просуватися вперед. Вже змогли зібрати близько 50 тисяч. 

Як давно ви займаєтеся плоггінгом?

Я займаюся плоггінгом вже чотири роки. Мені це цікаво. Я бігаю щодня, і щонайменше тричі на тиждень я займаюся плоггінгом. Я присвячую цьому годину або більше. Щодня я роблю пост в Інстаграм, показуючи, як збираю сміття. Зараз я почав робити це у вигляді трендів Тік-Току, і коли це виходить в топ, то кількість переглядів збільшується в рази. 

Що з найбільш неочікуваного вдалося підібрати на вулицях та в лісі?

Тричі телефон, двічі портмоне, один раз людину напідпитку, ключі та навіть знаходив використаний гранатомет. Тобто я знаходив багато чого цікавого. Я отримую від цього задоволення. 

Як кожен може сортувати сміття?

Моє житло не дозволяє сортувати сміття, проте все ж я цим займаюся. Якщо у вас немає місця, куди можна складати відсортоване сміття, щоб потім відвозити його на станцію з переробки вторсировини, то просто збирайте те, що збиратимуть особи без постійного місця проживання. Наприклад, ми можемо зібрати жерстяні банки та скло, винести їх, а людина потім це забирає, здає і отримує навіть гроші. Таким чином, ви допомагаєте і людині, і природі. Крім того, я живу недалеко від супермаркету, де також є контейнери для прийому вторсировини. Тобто ви можете сортувати сміття невеликими порціями і відносити до найближчого супермаркету. Варто лише помити, посушити і віднести вторсировину.  

 

Стати плоггером — справа нескладна. Головне — бажання. Достатньою одягнути зручну форму і кросівки для бігу, а ще прихватити з собою на пробіжку міцний сміттєвий пакет, навіть краще два. Варто повісити їх ліворуч і праворуч, адже так навантаження буде розподілятися рівномірно. Зібране по дорозі сміття можна сфотографувати і викласти фото чи відео у соцмережі під хештегом #плоггінг.

У відповідальних плоггерів є три правила. Перше — екобіг не повинен ставати гонитвою за рекордами або завдавати шкоди здоров'ю людини. Головне — зробити місце, де ти живеш, комфортним. Правило друге — плоггери — не двірники, а тому збирають тільки обгортки, пластикові та скляні пляшки, банки, целофан, одяг, батарейки та легкі побутові прилади. Вони ні в якому разі не чіпають медичні відходи, небезпечні гострі предмети та важке сміття. Останнє правило — плоггери дотримуються правил безпеки та гігієни. Вони використовують захисні рукавички та сміттєві мішки. 

Фото: facebook.com/preskornik