Повернення бебі-боксів: що входитиме до нового пакунку малюка? Коментує експертка

Повернення бебі-боксів: що входитиме до нового пакунку малюка? Коментує експертка

В Україні знову почали видавати пакунки малюка. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо розповідає завідуюча відділом дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмила Черенько.

0:00 0:00
10
1x

Що таке пакунки для малюка та який їхній склад?

Пакунок малюка — це одноразова натуральна допомога у вигляді набору необхідних речей для новонародженої дитини. Загальна вартість набору становить не більш як 5 тис грн. Отримання цієї допомоги не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні. До пакунку малюка входить: упаковка підгузників, вологі серветки, пелюшки, 3 шапочки на виріст, 11 боді на короткий рукав різного розміру, 11 боді на довгий рукав різного розміру, 4 пари повзунків та 11 сліпів, 4 сорочки та 4 пари шкарпеток, рукавички та 2 слинявчики, термометри для води та для тіла, манікюрні ножиці та гребінець, ковдра, підковдра та плед, матрац, 2 рушника, 6 іграшок і килимок, м’яка книжка, креми та мило, коробка-колиска.

Хто вироблятиме нові пакунки малюка?

За результатами тендеру Міністерство соціальної політики оголосило компанію "Скай Трейд. Україна" виробником пакунків малюка. Це ж підприємство постачало бебі-бокси у пологові будинки протягом останніх років. Починаючи з 27 вересня пологові будинки та центри соціального захисту у всіх регіонах України отримають свої бебі-бокси. Укладений договір із виробником пакунків малюка дозволяє закупити 53 тисячі комплектів із загальною економією 63 мільйони гривень для держави. Тепер можна обирати: бебі-бокс або картку з грошима, яку можна використовувати у спеціальних магазинах.

Що частіше обирають батьки: гроші чи пакунок малюка? 

Важко сказати, адже спочатку був лише пакунок, потім лише гроші. І лише зараз з'являється право вибору. Якщо довіряти різним опитуванням, які проводилися, то близько 60-80% за пакунок. Мені більше подобалося, коли був лише пакунок, адже молоді батьки не завжди знають, що необхідно для малюка. Добре, коли є право вибору, але мені, як спеціалісту більше подобаються пакунки. Останній пакунок вартував близько 5 тисяч гривень. А собівартість його 3 тисячі 400 гривень. Якщо всі ці речі купувати особисто в роздрібній торгівлі, то вартість боксу може зрости до 9 тисяч гривень. 

Читати далі: Закупівля "пакунків малюка" через ProZorro. Експертка пояснює основні переваги

Про якість продукції в боксі

Раніше до пакунку входили речі з Китаю, зараз всі товари українського походження. Я вважаю, що якість від цього тільки виграла. Адже Китай робить якісні речі для своїх громадян, а в інші країни відправляє речі доволі низької якості, за виключенням дорогого сегменту. Тому те, що в боксі будуть речі українського виробника зі зрозумілим складом, я вважаю великим плюсом. Після першого пілотного запуску боксів лише 30% українських мам сподобався вміст коробки. А вже після третього етапу, кількість задоволених батьків зросла до 80%. 

Чого не вистачає пакунку малюка?

Набір речей хороший. Єдине, що мені не сподобалося, це те, що звідти вилучили літературу. Зрозуміло, що завдяки Інтернету всі батьки можуть знайти будь-яку потрібну їм інформацію, але там різна інформація. І не зрозуміло чи можна їй довіряти. Було б добре, якби в боксі лежала принаймні 2 маленькі книжки з найнеобхіднішою інформацією для батьків.  А решта речі дійсно потрібні. 

Про реалізацію грошових виплат в певних магазинах

Мені не подобається механізм, коли реалізувати грошову виплату можна тільки в певних магазинах. Саме тут криється корупційна схема. А пакунок, на відміну від грошової виплати, наповнюється через тендери, більш прозоро. Тому схеми з конкретними магазинами, де можна придбати необхідні речі, здаються мені сумнівними та корупційними. 

Читати далі: Як отримати гроші замість "пакунків малюка": роз’яснення міністерки соціальної політики

Як країни Західної Європи допомагають новоспеченим батькам?

Грошові виплати є, а от пакунок малюка явище не дуже поширене. Розвинені країни, звісно, роблять акцент на самореалізації жінки, щоб її бажання робити кар'єру не перешкоджало бажанню мати дітей і навпаки. Тому там програми націлені на допомогу догляду за дитиною в перший рік життя: компенсація за няню, щоб мама змогла раніше вийти на роботу. В Україні ж система, де жінка швидше повертається на ринок праці, не налаштована. В цьому велика проблема для мам-кар’єристок і значна перевага для тих мам, хто бачить себе саме у вихованні дитини.

Чи спонукають дитячі бокси та грошова виплата українських жінок народжувати?

На жаль, всі показники в нашій країні свідчать, що народжуваність не може зростати, принаймні в найближчому періоді. Чим вищий освітній рівень жінок, тим менше дітей вони народжують. Якщо система соціального захисту буде вчасно та ефективно реагувати, то цього можна уникнути. Принамні, залишити рівень народжуваності на цьому ж рівні або, навіть, трохи підняти.

Фото: Офіційний сайт Пакунка Маляти