Як швидко Україна рухається у червону зону і що може загальмувати процес?

Як швидко Україна рухається у червону зону і що може загальмувати процес?

За даними МОЗ, у помаранчевій зоні нині знаходяться Дніпропетровська, Донецька, Тернопільська, Черкаська та Кіровоградська області. Якою є динаміка госпіталізацій хворих на Covid-19 і чого очікувати українцям далі в ефірі Українського радіо розповідає президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію з Covid-19 в Україні 

Пандемію Covid-19 у світі та й в Україні ніхто не відміняв, а епідемічний процес розвивається за своїм власним планом. Нині ми маємо збільшення хворих на Covid-19 та інші вірусні хвороби, кількість яких збільшується в осінній період через підвищення вологості і зниження температури. Зонування на зелені, жовті, помаранчеві та червоні зони ― це адміністративні заходи і реакція система охорони здоров’я на кількість пацієнтів. Так, у багатьох регіонах збільшилася кількість госпіталізацій, що перевищують стандартні показники, які були влітку. Це призводить до того, що система охорони здоров’я починає працювати з навантаженням, і якщо за певний час госпіталізації починають перевищувати заплановані норми, які відповідають тим чи іншим зонам, тоді виникають елементи державного реагування і певних обмежень. В умовах пандемії, в яких ми існуємо, такі заходи мають бути більш ефективними і контрольованими щодо відслідковування контактів хворих людей, відстежування проникнення вірусів на територію України і створення умов, щоб убезпечити наших громадян від поширення інфекції. Ця робота має починатися на пунктах пропуску на державному кордоні, де за нашою ініціативою потрібно створити більш широку і розгалужену та безкоштовну систему тестування на Covid-19. Якщо в родині чи на підприємстві хтось захворів, то необхідно максимально швидко, безпечно і безкоштовно обстежити тих людей, які контактували з хворим, щоб на ранньому етапі виявити інфекцію, почати її лікувати та не допустити її поширення.

Читати далі: Поки більшість в жовтій зоні, але ненадовго: інфекціоніст розповів, коли в регіонах можуть ввести локдаун 

Чи варто очікувати на локдаун

Локдаун  ― це також елемент стримування контактів між людьми, але це й той елемент, який суттєво впливає на розвиток економіки, тому таке рішення має бути виваженим. Лікарське співтовариство рекомендує звернути увагу на всі профілактичні заходи. Я наголошую на тому, що треба зробити набагато більше, ніж зроблено зараз, особливо в тих приміщеннях, де скупчуються люди потрібно встановлювати ультрафіолетові опромінювачі для знезаражування повітря, такі мають бути на входах у торговельних центрах, офісах, виробництвах, а в транспортних засобах робити доступними дозатори з антисептиками, створювати дизенфікаційні камери, щоб вбивати вірус на поверхнях. У транспорті та в магазинах мають дотримуватися соціальної дистанції. Також має відбуватися фахова і добровільна вакцинація. Ще має бути створена система інфекційного контролю і в закладах охорони здоров’я, і в закладах громадського харчування, громадських місцях та в освітніх закладах.

Про шляхи захисту від інфекції

Мене як лікаря цікавить, чому в закладах освіти мають бути вакцинованими 80% персоналу, а не 70% чи 100%? 20% невакцинованих працівників  ― це також ризик того, що ці люди будуть носіями інфекції. Ніхто не відміняв епідемію туберкульозу, епідею грипу, що теж є серйозними ризиками для здоров’я людей. Треба багато інвестувати в розумну інформаційну кампанію, щоб люди свідомо вакцинувалися.

Хочу наголосити на тому, що кожен громадянин має турбуватися про власне здоров’я самостійно, не допускати контактів з хворими людьми, мати здоровий сон і харчування, адекватне фізичне навантаження і нормальний психоемоційний стан, щоб імунна система була сильною і жодна інфекція не могла в неї проникнути.

Також серйозно треба інвестувати в систему інфекційного контролю, в медичну освіту та науку. Зробити так, щоб ми не залежали від іноземних виробників вакцин. Треба дбати про наукові розробки, адже ми маємо кадровий і виробничий потенціал.

Читати далі: Епідеміологиня про оцінку ситуації з Covid-19 в Україні, Штами "Дельта" та "Мю" і бустерну дозу вакцини

Про обов’язкову вакцинацію для певних категорій громадян

Це дуже чутливе питання. Я рекомендую громадянам вакцинуватися. Однак вакцинація має бути свідомою, люди мають розуміти, що вони власне здоров’я. Хочу звернути увагу на дуже велику групу тих, хто вже перехворів на ковід, адже, на думку експертів, їх потрібно прирівняти в правах до тих, хто вацинувався, мінімум на період до 6 місяців, бо вакцинація таких категорій також є чутливою.

Зазначимо, за висновками вчених з Оксфордського центру демографічних наук, пандемія COVID-19 викликала рекордне скорочення тривалості життя в Західній Європі після Другої світової війни. Таку інформацію наводять спеціалісти після аналізу даних з 29 країн, що охоплюють більшу частину Європи, США і Чилі. Найбільше зниження очікуваної тривалості життя відбулося серед чоловіків у США. У порівнянні з 2019 роком вони стали жити на 2,2 року менше. Наступною країною стала Литва - там тривалість життя для чоловіків скоротилася на 1,7 року.

Фото: pixabay.com