Поки більшість в жовтій зоні, але ненадовго: інфекціоніст розповів, коли в регіонах можуть ввести локдаун

 Поки більшість в жовтій зоні, але ненадовго: інфекціоніст розповів, коли в регіонах можуть ввести локдаун

Від 23 вересня всі області України увійшли в "жовту" зону адаптивного карантину. Однак, як інформує Міністерство охорони здоров'я, Київ та ще вісім областей можуть бути віднесені до "помаранчевої" зони, зокрема Дніпропетровська, Донецька, Київська, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська та Черкаська області. Стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов в ефірі Українського радіо розповів, які регіони найближчим часом можуть опинитися в помаранчевій і червоній зонах.

0:00 0:00
10
1x

Чому люди активно вакцинуються, але дуже швидко зростає захворюваність

Ця хвиля триватиме, поки не закінчиться холодний сезон або поки уряд не введе локдаун. Я сподіваюсь, локдаун буде раніше. На жаль, вакцинація не буде для нас робити жодної погоди зараз. За прогнозами до 31 грудня ми провакцинуємо лише близько 26% населення, і це дуже мало. Відповідно, як сказав очільник МОЗ Віктор Ляшко, ми можемо сподіватися, що навесні у нас не буде локдауну, бо в нас буде прищеплена достатня кількість людей. Але питання кого саме він планує вакцинувати, бо поки вакцинувала молодих, здорових і активних, які ніяким чином на локдаун не вплинуть, бо в них частота госпіталізації та летальність значно нижчі. Безумовно, кампанію вакцинації потрібно розганяти з усіх боків, однак починати потрібно з літніх людей. Вони в нас дуже сильно відстають. В категорії 80 + провакциновано менше 10%, і саме ці люди будуть потрапляти в лікарні та заповнювати ліжка. 

Відповідно для уникнення колапсу системи охорони здоров’я доведеться цієї осені вводити локдаун. За нашими оцінками зазвичай у світі це робить уряд тоді, коли є вісім смертей на мільйон населення щоденно, тобто це 300 людей на день для України. Ця дата буде 14 жовтня, тобто через три тижні. Якщо ми це не зробимо, тоді будуть надлишкові смерті через недостатність ліжок в реанімаціях. Цього року я навіть не знаю, чи вдасться цього уникнути.

Який відсоток має бути вакцинованих, аби уникнути локдауну 

Вакцинальний імунітет дає дуже добрий захист спочатку від інфекції, потім хоча б від важкого перебігу, який потребує госпіталізації, і смерті. Цей період ― близько півроку. І Україні в нього ще не ввійти. 

Нашій країні треба такий рівень вакцинації, як і в кожній країні світу. З такою заразністю, як зараз в "Дельти", то 85-90% людей повинні мати активний імунітет або через хворобу, або через вакцинацію. Звичайно, вакцинація дає його більш гарантовано і керовано, однак ненадовго. Тому нам потрібно мати цей імунітет одночасно, щоб зустрічати конкретну хвилю і не розганяти її всередині країни. 

Де буде локдаун: по всій країні чи в певних регіонах

Скоріш за все, цей сезон будуть проводити за технологією проксі локдаунів, тобто центральний уряд буде делегувати цю відповідальність на місцеві уряди. Відповідно окремі регіони будуть мати суворі обмеження. 

Крім того, зараз в Україні великий тренд ― стимулювати вакцинацію через створення штучних привілеїв для вакцинованих. Насправді це має дуже обмежену наукову сторону, тому що коли Ізраїль запроваджував подібне, тоді ще вважалося, що вакцини попереджають поширення та інфікування, однак зараз відомо, що це не так, і вакцинована людина поширює інфекцію на такому ж високому рівні, як і невакцинована. Однак, вакцинована людина не помре і не буде потребувати великих ресурсів з бюджету на лікування.

Якщо вакцинувався від ковіду, чи варто вакцинуватися від грипу 

Це різні інфекції. Вакцину від грипу потрібно робити, або якщо ви маєте на це кошти і хочете уникнути ускладнень, або коли ви знаходитесь у групі ризику: маєте легеневі захворювання, серцеву недостатність, літній вік, вагітність.Тому вакцинація від грипу для когось не завадить, а для когось є просто моментом виживання. 

Минулого року в Україні не було грипу, і цього року його також де бути в достатній кількості, однак, всі ці речі не зникають. Коли ви робите вакцинацію проти конкретних штамів грипу, то у вас залишається певна частина імунних клітин, яка буде пам'ятати це і через кілька сезонів може вам допомогти. 
Нагадаємо за останніми даними Міністерства охорони здоров’я  від 26 вересня, через високу динаміку госпіталізацій пацієнтів з коронавірусною інфекцією до помаранчевої зони карантину потрапили Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Тернопільська та Черкаська області.

Фото: pexels.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук