"Ситуація катастрофічна": економічна оглядачка прокоментувала, наскільки Україна готова до нового опалювального сезону

"Ситуація катастрофічна": економічна оглядачка прокоментувала, наскільки Україна готова до нового опалювального сезону

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Україна готова до нового опалювального сезону, а тарифи на "комуналку", зокрема на газ, не будуть зростати. Економічна оглядачка Наталя Прудка в ефірі Українського радіо прокоментувала, наскільки справді уряд підготувався до опалювального сезону.

0:00 0:00
10
1x

"Я думаю, що Шмигаль має на увазі технічну готовність, тобто влітку, мабуть, перевірили теплові магістралі під тиском. Мене трохи дивує заява прем'єра, тому що ситуація в "Теплокомуненерго" зовсім інша. Прем’єр висловлює оптимізм, але ситуація катастрофічна. Держава вже третій рік не компенсує виробникам тепла, тобто підприємствам "Теплокомуненерго", різницю тарифів. З державного бюджету не виплачено 30 мільярдів гривень компенсації. Влітку цього року був ухвалений закон про реструктуризацію газових боргів, і всі мріяли, що до початку опалювального сезону він буде виконаний і компенсації, передбачені в бюджеті, будуть виплачені, а підприємствам буде за що купувати газ. Але закон прийняли, депутати пішли у відпустку і в результаті нічого не зроблено: ніякої компенсації не передбачається до початку опалювального сезону", ― зазначила Наталя Прудка.

За словами Прудкої, "в липні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг передала право встановлювати тарифи місцевим органам влади, але ніякі підзаконні акти не прийняті, тому, мабуть, і заявив Шмигаль, що поки що тарифи будуть такі, як були минулого року".

"Якщо тарифи будуть такими, як минулого року, це означає,що опалювальний сезон почнеться, правда, невідомо коли, а газ не закуплений підприємствами "Теплокомуненерго", тобто комунальникам газ буде постачати "Нафтогаз" в борг і відразу буде нараховувати нові штрафні санкції і пені, а там вони вже вимірюється в мільярдах. І в цьому законі повинні була бути вирішена доля цих штрафних санкцій. Тобто з підприємств "Теплокомуненерго" будуть стягуватися кошти, які могли б піти на модернізацію котелень і зробити їх  роботу ефективнішою. Тобто нам поки що обіцяють, що тарифи не будуть змінені, але що буде з підприємствами "Теплокомуненерго" ― сказати важко. Буде комунальний вибух", ― сказала економічна оглядачка.

Крім того, Прудка наголосила, що наразі склалась особлива ситуація є з постачанням газу для підприємств бюджетних організацій, тобто для дитячих садків, лікарень, шкіл.

"Їм уже пропонують ціну по 35 грн, і мер Києва Віталій Кличко виступив з заявою, що уряд повинен обмежити ціну до 11,2 грн для бюджетних організацій. Тому що для підприємств "Теплокомуненерго" "Нафтогаз" продає газ по ціні 7,42 грн з ПДВ, але без доставки. Крім того. оскільки виросла доставка, отже, і тарифи на на теплі послуги повинні вирости. Доставка газу для різних областей буде різна ― близько 2 грн. У сумі все близько 10 грн. А для підприємства державних установ ціна ринкова, і коли місцева влада у вересні минулого року формували бюджет, ніхто не закладав таку суму за газ, як 30-37 грн, а закладали 6-7 грн", ― сказала вона. 

Фото: pexels.com