Рада ухвалила закон про заборону антисемітизму в Україні: за що каратимуть

Рада ухвалила закон про заборону антисемітизму в Україні: за що каратимуть

22 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні". Нові норми ініціювали кілька десятків депутатів з різних фракцій, а їх ухвалення вочевидь приурочили до чергової річниці трагедії у Бабиному Яру, де 29 вересня 1941-го почалися масові розстріли київських євреїв та представників інших національностей. Більше про закон в ефірі Українського радіо розповіли виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко та аналітик Центру Громадянських свобод Володимир Яворський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які нововведення передбачає закон

"Цей закон ― це більше політичний документ, який дає конкретне визначення антисемітизму і намагається це відтворити так, як це зроблено Міжнародним альянсом пам’яті Голокосту, який затвердив робоче визначення антисемітизму. Щодо каральної складової або всіх можливих використань цього поняття, яке набуває закріплення на законодавчому рівні як юридичний термін, то як визначено в 5 статті цього закону, його використання може бути в адміністративному, цивільно-правовому, цивільному або кримінальному судочинстві. Проте, ще є питання, наскільки процесуально це може бути використано, хоча це має певні перспективи і відкриває певні горизонти для використання, зокрема в кримінальному судочинстві. Як підсумок, цей закон ― це скоріше політичний жест і політичний друк, який вказує на те, що держава категорично засуджує всі прояви антисемітизму і буде докладатися для того, щоб долати такі явища", ― зазначив Олександр Павліченко.

Водночас Володимир Яворський зауважив, що "Росія довгий час намагається на міжнародній арені пропихнути таку агенду, що в Україні поширений антисемітизм і його підтримує влада. І неодноразово були такі інформаційні вкиди". 

"Я думаю, що цей закон якраз спрямований проти цього. Але цей закон не варто недооцінювати, бо він відкриває шлях в цивільному судочинстві. Тобто будь-яка особа, якщо вона є євреєм і почує публічні образи і заклики проти євреїв, вона може подати цивільний позов і вимагати відшкодування моральної шкоди. Це буде новий інструмент, і якщо це запрацює, то це суттєво зменшить публічні виступи антисемітизму, тому що вони все-таки є. У нас є представники правих рухів, які люблять антисемітську риторику", ― сказав аналітик. 

Чи поширеним є антисемітизм на території України 

"Наше суспільство проживало різні етапи і ставлення до проблеми подолання антисемітизму. Воно було більш антисемістським, але за останні 10-20 років були  випадки досить махрового антисемітизму, які були подолані. І це так само було важливим процесом, держава продемонструвала свою здатність і бачення того, яким чином можна цивілізованим шляхом подолати цю проблему. На інституційному рівні у нас антисемітизму як такого немає, і це підтверджують матеріали комісії проти расизму та нетерпимості, звіти міжнародних інститутів, де зазначається, що ця проблема не є проблемою номер один в Україні, а наразі існують інші проблеми. Хоча окремі вияви антисемітизму і фізичні напади мали місце і продовжують бути небезпекою для України, яка може використовуватися як певна карта для розігрування того, що Україна є не толерантною саме з питань антисемітизму", ― сказав Павліченко. 

Чи будуть прецеденти застосування закону

"Я думаю, що будуть спроби судових позовів. Це непогана ситуація з новою можливістю для того, щоб на конкретних прикладах долати вияв ворожнечі, коли особи не є достатньо захищеними у можливості оскаржувати та досягати належного результату", ― зазначив Павліченко.

Водночас, на думку Яворського, "будуть цивільні позови".

"У мене немає сумніву, тому що ми такі публічні цитати зустрічаються, тому я думаю, що закон буде працювати", ― сказав аналітик.

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук