Шанс на одужання: як діють наркотики та чи можливо позбутися залежності? Пояснює лікар-нарколог

Шанс на одужання: як діють наркотики та чи можливо позбутися залежності? Пояснює лікар-нарколог

Хто ризикує стати наркозалежним? Чому підлітки схильні вживати наркотики? Чи можливо позбавитись залежності від наркотичних речовин та яким є план дій? Про це в ефірі Українського радіо розповіли лікар-нарколог Київської міської наркологічної клінічної лікарні Андрій Білошапка та голова ГО "Батьки проти наркотиків" Володимир Гевлич.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Хто такий "наркоман" 

Андрій Білошапка: Якщо говорити про медичну складову цього терміну, то зараз доречніше вживати термін "наркозалежний". Побутове слово "наркоман" означає людину з наркотичною залежністю. Це людина, яка має хворобу. Якщо говорити про міжнародну класифікацію хвороб, то цей діагноз можна визначити як психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання якоїсь речовини. Ця категорія включає і алкоголь, і різноманітні наркотичні речовини, серед яких опіоїди, стимулятори, також це можуть бути снодійні, галюциногенні речовини, кокаїн та навіть тютюнопаління. І взагалі може бути вживання кількох речовин одночасно, що є полінаркоманією, яка є досить поширеним явищем. У класичному ж розумінні наркотичної залежності типовою є опіоїдна наркоманія. Опіоїди ― це речовини, які є натуральними, синтетичними і напівсинтетичними і впливають на опіоїдну систему в організмі, яка відповідає за отримання задоволення.

Скільки разів треба вживати наркотики, щоб стати наркозалежним 

Володимир Гевлич: На мою думку, спочатку є залежність, а вже пізніше наркозалежність, алкозалежність або ігрова залежність. Це поведінкові розлади. Проте, не всі люди залежні, і навіть є випадки, коли люди вживають коноплю або навіть щось більше, але при цьому не гублять свої обов'язки чи роботу. 

Андрій Білошапка: В більшості випадків ситуація типова. Згадуючи спілкування з пацієнтами, які розповідали, як починали вживання, багато хто повідомляв, що йому було невідомо про небезпеку, що небезпека була оманливою і здавалося, що все буде чудово і так звана "ломка" або "кумар" виникали випадково і неочікувано: просто закінчився наркотик, людина навіть не знає, що він їй потрібен, і починається застуда, нежить чи щось подібне, а потім хтось каже, що в цієї людини "ломка". Це типовий варіант. 

Оскільки залежність, зокрема наркотична, ― це багатофакторне захворювання, то цей рубіж у кожного по-своєму перейдений. Це залежить багатьох факторів, починаючи з спадкової схильності та фізіологічних особливостей. Генетична схильність на фізіологічному рівні до сприйняття певних речовин, наприклад, алкоголю та наркотиків, має місце бути. Статистично, якщо батьки мали алкогольну чи наркотичну залежність, то варіант того, що у дітей буде залежність є вищою, ніж якщо цієї спадковості немає. 

Щодо біологічного сприйняття наркотичних речовин, то у людей може відрізнятися система задоволення. Вона у кожної людини працює індивідуально. Як різняться колір очей і характер, так і сприйняття подібних речовин є різним: хтось спокійний, а хтось енергійний, хтось веселий, хтось меланхолійний. Так само сприйняття наркотичних речовин може відрізнятися на психічному рівні, адже люди можуть можуть мати різний темперамент, певні типи психіки і певний характер, який є більш схильний до залежності, ніж інший. 

Крім того, важливим є соціальний фактор: це близький соціум та виховання в сім'ї, це оточення і взагалі як складається життя людини: чи травмована вона психічно або фізично, чи переживала якісь стреси тощо. Якщо людина має стійкий фізичний стан, вона не сприйнятлива до наркотичних речовин, психічно стійка, то коли вона опиниться в тяжкому соціумі, їй можуть запропонувати наркотиків і вона може навіть їх спробувати, але не стати залежною. З іншого боку, людина, яка опинитися в ситуації легкої небезпеки, але має схильність, то вона може швидко стати незалежною. І в даному випадку не можна сказати, коли саме цей рубіж пройдений. У когось це травма, у когось це проблеми в сім'ї, які потім неминуче призведуть до вживання.

Є таке поняття, як підлітковий полінаркотизм, коли є типовим поширення вживання різноманітних речовин. Коли починається пубертатний період, у цей час підліток починає бунтувати. Цей рефлекс пояснюють необхідністю віддалитися від батьків і свого клану, і покинути його. У сучасному світі бунтарство проявляється пошуком нових емоцій, і один з поширених є вживання речовин. Тому типовими і статистично поширеними є ситуації, коли підлітки пробують алкоголь, сигарети, різноманітні пігулки, травки тощо.

Чому деякі люди повертаються до вживання наркотиків після першої спроби 

Андрій Білошапка: Якщо людина спокійна, стабільна, не піддається травматичним чи психічним впливам, то вона може спробувати речовину і на цьому закінчити. Статистично більшість людей, які пробували наркотичні речовини, навіть тяжкі, як правило, це роблять вперше і більше до цього не повертаються.

Володимир Гевлич: Важливим є такий фактор, як загартованість нервової системи: наскільки людина загартована та наскільки вона має емоційний контакт з батьками. У цьому випадку показовою є не генетична, а поведінкова спадковість. Наприклад, ти дивишся на батька, який п’є і несе деструктив, і ти цю модель переносиш в свою родину пізніше, бо не бачив іншого прикладу.  

Чому наркотики впливають на людей по-різному 

Андрій Білошапка: Героїн ― це один з найсильніших опіатних препаратів наркотичних речовин і відчуття подібні, але якраз відмінність у сприйнятті різними людьми і відображає те, що фізіологія і взагалі біологія організму може відрізнятися. Якщо говорити про сам ефект наркотичної речовини, то ця опіат впливає на відповідні опіатні рецептори у організмі людини. Деякі з цих рецепторів знаходяться в нервовій системі і відповідають саме за відчуття задоволення. Тобто це відчуття задоволення мотивує людину. Якщо використати наркотичну речовину, то виникає сильне задоволення. Впливає також, у якому вигляді вводиться речовина:  чи це порошок, чи ін’єкція. Перші вживання найбільш емоційно забарвлені. Як правило, вони позитивні і виникає стан ейфорії, хоча буває так, що перший досвід негативний. 

Якщо говорити про спосіб введення, то внутрішньовенне введення концентрованої наркотичної речовини викликає найбільшу концентрацію і найбільш сильні та гострі відчуття. і тому вони можуть запам'ятатися як щось дуже яскраве. Якщо вживати речовину у вигляді порошку або пігулок, то ефект настає повільніше, він менш гострий і емоційно може бути менш забарвлений. Але це не означає, що буде менше залежності. 

Що треба робити, аби позбутися залежності 

Андрій Білошапка: Якщо говорити про людину, яка є залежною і вживає, то якщо вона хоче кинути вживати, їй необхідно звернутися до профільного закладу. Це найкраще і найперше, що необхідно зробити, тому що якщо ми говоримо про активне вживання наркотичної речовини, то найбільш імовірно, що першим етапом знадобиться медична допомога, а саме ― медикаментозне лікування для припинення безпосередньо вживання і для подолання фізичного компоненту залежності. Саме тут найкраще допоможе лікування для того, щоб цей етап перебороти. В подальшому необхідно планувати реабілітаційні заходи.

Якщо говорити про родичів пацієнтів, то в першу чергу необхідно налагодити діалог, знайти спільну мову і зібрати інформацію. Найкраще мати певний план дій на випадок, якщо близька людина буде відмовлятись від ликування. Адже потрібно ефективно донести інформацію і мотивувати пацієнта на якісь дії. Мотивація може бути нестійкою, і поки вона не зникла, треба знати, як діяти та куди звертатися. В Києві цим займається Київська міська наркологічна лікарня. 

Володимир Гевлич: Наша організація "Батьки проти наркотиків" допомагає батькам щодо того, як реагувати. Насамперед потрібно розробити план дій, звернутися до спеціалістів, які знають, що і як потрібно робити послідовно. Чимало батьків роблять дуже багато помилок, і ми радимо, як діяти.  

Фото: Lori