Україна в жовтій зоні: чи будуть дієвими нові карантинні правила? Коментує експерт

Україна в жовтій зоні: чи будуть дієвими нові карантинні правила? Коментує експерт

Від сьогодні починають діяти оновлені карантинні правила і Україна переходить до жовтої епідеміологічної зони. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо говорить завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії післядипломної освіти Олександр Дуда.

0:00 0:00
10
1x

Чи очікуємо цьогоріч на спалах грипу?

Цьогоріч очікуємо 4 види грипу, що набагато більше, ніж у попередні роки. Це закономірний осінній процес. Після відпусток люди привезли нові збудники і обмінюються ними з іншими. У тих, хто не має імунної відповіді на ці збудники, подібні захворювання проявляються. 

Наскільки оновлені карантинні правила будуть дієвими?

Насьогодні у всьому світі є 3 глобальні точки, які впливають на розвиток COVID-19. Перша точка масові заходи. Щоправда, вони були, є і будуть, адже впливають на економічний розвиток країни. Друга точка вакцинація. І Україна тут пасе задніх, адже має лише 9% вакцинованих. Середній показник по Європі складає 57%, а окремі країни мають 68%. Третя точка підвищення рівня імунної системи людини завдяки фізичним навантаженням, повноцінного сну, здорового харчування, а також хімічним препаратам, які актуальні особливо в осінній період. Тобто карантин не найдієвіший засіб боротьби з коронавірусом.

Читати також: Підроблений СОVІD-сертифікат за 2 тисячі гривень: що чекає на правопорушників за підробку чи користування такими документами? Коментує адвокатка

Чому українці не хочуть вакцинуватися?

Перший момент недовіра до інформації, яка подається стосовно вакцин. Згадайте, при міністрові здоров’я Степанову, кошти на вакцину виділили, а їх не закуповували. Відповідно, люди розуміли: щось тут не так. Згодом пішли китайські вакцини, які не входили до списку ВООЗ. А вже після цього процес налагодився. 

Другий момент у небажанні українців щепитися фейкова інформація, якої у ЗМІ зараз з’явилося дуже багато. Варто наголосити, що всі ускладнення контролюються. Якщо з’явилися нові, які навіть не занесені до інструкцій цих вакцин, вони теж обов’язково розглядаються. Але люди мають свої патології, які під час вакцинації можуть давати певні ускладнення. Якщо людина застуджена і має підвищену температуру тіла, то повинна спочатку одужати, а вже потім щепитися. В іншому випадку, процедура не матиме сенсу. 

В будь-якому разі, з кожним випадком ускладнень треба розбиратися і надавати повну інформацію громадянам, а не замовчувати її. Пам’ятайте, ви повинні йти вакцинуватися здоровою людиною! 

Читати також: Епідеміологиня про оцінку ситуації з Covid-19 в Україні, Штами "Дельта" та "Мю" і бустерну дозу вакцини

Чи можна щепитися від грипу, якщо вакцинувалися від COVID-19?

Насьогодні, якщо людина відноситься до групи ризику, маючи хронічну патологію, вона повинна бути вакцинованою від грипу. Оптимально було б розвести в часі ці вакцини, хоча в рекомендаціях ніяких протипоказників немає. Але, оскільки навантаження піде на імунну систему людини, я би рекомендував зробити паузу між ними. 

Яка ситуація з COVID-19 у Китаї?

Китай закрив спалах інфекції у себе за показниками захворюваності в 95 тисяч осіб. У нас майже 2,5 мільйони захворівших. Насьогодні населення Пекіну вакциновано на 97%. 

Фото: Олександр Дуда, "Укрінформ"