"У команді "Слуг" не люблять інакомислення" ― Олег Саакян про можливе усунення Разумкова і закон про олігархів

"У команді "Слуг" не люблять інакомислення" ― Олег Саакян про можливе усунення Разумкова і закон про олігархів

Спікер парламенту Дмитро Разумков надіслав у Венеційську комісію лист з проханням оцінити законопроєкт "про олігархів". "У листі від 10 вересня 2021 року голова Верховної ради України Дмитро Разумков попросив висновок Венеціанської комісії щодо проєкту закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу у суспільному житті (олігархи)", – повідомляє пресслужба комісії. І хоча оцінку законопроєкту комісією підтримали представники парламентських фракцій "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос", а також уповноважена Верховної ради з прав Людини Людмила Денісова. Проте керівник партії "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія звертався до Дмитра Разумкова із проханням не відправляти на експертизу документ. Як ситуація може вплинути на розвиток подій у парламенті, зокрема ухвалення законопроєкту, в ефірі Українського радіо розповідає політолог Олег Саакян.

Чи може відбутися відставка Дмитра Разумкова

Поки голосів у ВР для цього немає, принаймні достатньої кількості зібрати не вдасться. Ухвалювати таке рішення будуть тільки тоді, коли переконаються у тому, що вони є, адже це може додати політичних балів самому Разумкову і дасть змогу йому виступати проти Офісу президента, оскільки зараз відбувається холодна війна. Разумков не переходить в опозицію до діючої влади, він скоріше "інакодумець" усередині команди "Слуг народу". Мені здається, тут є один хворобливий момент, окрім нігілізму, неповаги до інституції  ― все це ми знаємо і проходили з різними владами в Україні ― але там є бажання одностайності голосів. Маючи безпрецедентну кількість впливів, а пан Зеленський тримає все в своїх руках, там намагаються досягти того, щоб не було жодного інакомислення в команді не було. Хоча мати всередині контрольовану опозицію  ― добре, адже можна було б це використовувати в публічній грі, показувати, що є дискусія, а демократія жива навіть у партії. Це можна було б використовувати по повній, але там йдуть на те, щоб посунути з посади спікера, який грав у командну гру, але дозволяв собі мати власну думку.

Група Ріната Ахметова скоріше за все не буде голосувати за відставку Разумкова, як і група, орієнтована на Авакова, також і серед "Слуг Народу" є ті, хто орієнтується на спікера, для них зняття голови ВР буде невигідним. Разумков ― це баланс всередині самої влади, "Слуг Народу" і сьогодні ця позиція необхідна всім, хто не в Офісі президента. Крім того, суб’єктність Разумкова ― це суб’єктність самого парламента. Зняття Разумкова і призначення когось контрольованого на його посаду ― це одразу призведе до зменшення суб'єктності всіх парламентарів.

Читати далі: Що не так із президентським "законом про олігархів"? Експерт озвучив основні ризики

Чи дійсно Верховна Рада ухвалить закон про олігархів

Якщо зберуться голоси, я думаю, будуть розглядати і голосувати. Хоча голоси знайти дуже складно, далеко не всі олігархічні групи готові проголосувати за нього, бо там є загроза для тих олігархів, які залежать від зовнішніх ринків і запозичень, тому клеймо олігарха для них на зовнішній арені буде означати їх токсичність для міжнародної співпраці.

До Разумкова є питання не тільки щодо закону про олігархів. Є ще дві речі. По-перше, будь-які дочасні вибори впливають і на спікера, адже він друга особа в країні після президента, а на період виборчого періоду він стає президентом. По-друге, саме від нього залежить, чи вдасться провести зміни до законодавства. Майже всі спікери до Разумкова грішили порушенням регламенту при голосуваннях, одна Разумков собі цього не дозволяв за весь цей час, попри те, що були і складні голосування для "Слуг Народу". Тому зрозуміло, що зараз складніше збирати голоси "Слуг Народу", тому мати більш контрольованого спікера, звісно, президенту хотілося б.

Фото: Дмитро Разумков/www.facebook.com/dmytro.razumkov/