"Партії затверджує Адміністрація президента перед кожними виборами"― Марк Фейгін аналізує вибори в Держдуму РФ і "розумне голосування"

"Партії затверджує Адміністрація президента перед кожними виборами"― Марк Фейгін аналізує вибори в Держдуму РФ і "розумне голосування"

У Росії і на окупованих РФ українських територіях почалися триденні так звані вибори у Державну думу. Голосування відбудеться в один тур за змішаною системою: громадяни Росії мають обрати 225 депутати за партійними списками та 225 парламентарів в одномандатних округах. Як результати цих виборів вплинуть на стан всередині країни в ефірі Українського радіо аналізує російський громадський діяч і блогер Марк Фейгін.

0:00 0:00
10
1x

Чи є вибори конкурентними

Це не партії і не вибори, бо насправді всі ці організації ― це філіали партії, яка знаходиться при владі, тобто "Єдиної Росії", які були створені перед виборами, щоб вдавати конкуренцію, або старі партії, які вже давно знаходяться у парламенті: КПРФ, "Справедлива Росія", ЛДПР, що є режимними партіями, тому вони пройдуть. Результати, в принципі, вже завчасно відомі. Це не нова система, вона й створена для імітації виборів. Виборів як таких немає, бо всі завчасно знають результати. Ця система передбачає не однопартійне, а багатопарнійне зображення. Вони потрібні лише для декорування системи, щоб не звинувачували владу, що лише одна партія в Держдумі. Щоб не було як за радянських часів, коли була лише КПСС, яка за конституцією була ядром політичної системи. Пройдуть ці чотири партії, а всі інші ― це одноденні партії, які спеціально створили, щоб урізноманітнити політику, але не більше того.

Результати "намалюють" і ніхто стосовно цього не хвилюється. Путіну і Кремлю все одно як на це відреагує міжнародне співтовариство. За останні кілька десятиліть в Росії не було виборів. Влада тримає всіх власною силою, силою армії, шантажем і розуміє, що поважають у світі лише силу, яку намагається демонструвати. А вибори для них ― це госпвідділ. Я знаю, якими бувають вибори, бо сам був депутатом у 1993-1995 рр. Я пам’ятаю ті вибори. Нічого навіть віддалено подібного нині не відбувається. Нині в Держдумі одні й ті самі партії, з тими ж керівниками, з невеликою кількістю нових облич, проходять туди, але їх затверджує Адміністрація президента перед кожними виборами, проте вони ні на що не впливають. Кремль не пов’язує свій престиж і вплив з чистотою виборів, їхньою прозорістю та демократичністю.

Чи є серед партій опозиційні

Ні, таких немає. Наприклад, є така партія "Нові люди", яку очолює бізнесмен Нечаєв, який незрозуміло звідки з’явився. Її створив Кірієнко, щоб показати, що там є якісь "ліберали". Насправді вони не є лібералами. Вони критикують все, окрім Путіна. Бюджет їм не подобається, про корупцію розповідають, але це все картинка, вони нікуди не пройдуть, адже у них мінімальний рейтинг. У цій картині світу ніхто не очікує, що якісь опозиційні партії можуть кинути виклик владі. Там навіть до виборів такі партії не допустять. Представники таких партій знаходяться або за ґратами, або за кордоном.

Чи зможе комуністична партія протистояти правлячій

Це абсолютно неможливо, бо це системна партія, яка діє за правилами, що встановлює сама система. Все, що їм дозволяють ― це десь знизу "гавкати". Очолює її Геннадій Андрійович Зюганов. Його сім'я ― мільярдери, яка вже три десятиліття очолює цю партію. Між іншим, його онук депутат Московської міської думи, теж керівник фракції. Вони є частиною системи управління, їм необхідно вдавати, що вони є опозиційною партією, з чим впоралися. Десь у регіонах є чесні люди, які намагаються щось робити, створювати спротив, навіть всередині КПРФ, але від безвихідності вони приєднуються до цієї партії і намагаються від неї балотуватися. Проте вплив таких людей жалюгідний, їх позбуваються.

Два роки тому в Держдуму потрапив такий гарний чоловік Шереметьев. Втім, згодом проти нього порушили кримінальну справу і позбавили його депутатського статусу. Йому інкримінували липове шахрайство і позбавили роботи. З такими вони розправляються дуже швидко. Те саме відбудеться, якщо в Думу потраплять кілька таких людей. Там швидко вирішують такі проблеми. Механізм репресій і тиску працює безвідмовно.

Про кандидатів від правлячої партії

Там мерзотник на мерзотнику сидить і мерзотником поганяє. Там такі ж і в КПРФ вистачає українофобів і ненависники. Так вони балотуються, але ви повинні зважати на те, що Держдума нічого не вирішує, все вирішують у Кремлі. Питання Україні є стратегічними, тому депутати на ці питання не впливають. У цьому складі Держдуми з’явиться більше силовиків, адже там є квоти. Я думаю, що третина депутатів Державної думи ― це будуть вихідці зі спецслужб або донощики. Там люди отримали від Путіна це право, але це завдання вони будуть вирішувати корупційними схемами.

Про "розумне голосування", до якого закликають структури, пов’язані з Навальним

"Розумне голосування" ― це така ідея, яка полягає у тому, щоб якомога сильніше завдати шкоду "Єдиній Росії". Це можна зробити, проголосувавши за інші організації, щоб ті, отримали владу, стали опозиційними і взяли владу в свої руки. Я в подібне не вірю, бо для "розумного голосування" потрібно, щоб воно відбулося, щоб були вибори, а їх немає, результати Кремль уже знає. Ще якусь боротьбу можуть зображати в Москві, може ще в двох-трьох великих містах, але далі ніхто й не почує про це "розумне голосування", особливо в провінції. 90% виборців у це ніяк не залучені. Тому, я вважаю, що "розумне голосування" не може спрацювати. Як процес, коли голосують три дні, можуть назвати нормальним.

У Москві 15 мільйонів мешканців. Там вигадали дистанційне голосування, де вже зареєструвалися більше 2 мільйонів людей, всі ці голоси будуть сфальсифіковані, бо там немає жодного нагляду, ніхто не контролює цей процес. 

Про голосування на окупованих українських територіях

Тут дві причини. По-перше, там роздали 630 тисяч паспортів, де ще в світі таке відбувалося. Таких людей використовують як ресурс, показують, що ніколи цю територію на віддадуть Україні. Це така демонстрація сили. Друга причина ― пропагандистська. Голоси з окупованих територій особливо ні на що не впливають, але настроями цих людей маніпулюють, залучаючи їх у цей злочинний процес.Я думаю, що це репетиція перед тим як поселити цих людей всередину країни, кудись у Сибір.

Як на вибори на окупованих територіях може вплинути українська влада

Я вважаю, що Україна повинна звертатися до США та європейських структур, щоб одразу у понеділок оголосити про неправомірність таких дій, щоб делегація Парламентської асамблеї припинила свої обов’язки в Росії, щоб усі, кого оберуть у Держдуму, потрапили під санкції. Я думаю, що це буде суттєвий удар по легітимності цього органу.

Чому санкції не допомагають

Іншої альтернативи немає. Що робити, воювати? Росія одна з наймогутніших воєнних держав, це буде зробити важко. Інший варіант ― домовлятися, поступатися, піддаватися на шантаж. Я вважаю, що санкції ― це заміна війни, ще один спосіб покарання за злочин. Немає такого міжнародного органу, який би міг якимось чином встановити справедливість, хоча б у частині окупації українських територій. Санкції ― це єдиний безальтернативний механізм впливу на цю владу і її представників.

Чи відреагують люди на так звані вибори

Думаю, протестів уже не буде. По опозиції зробили серйозний удар. Нині тих, хто закликає виходити, вже притягнули до відповідальності за поширення такої інформації, декого заарештували. Для протесту потрібні ресурси і сили, а основні лідери опозиції у тюрьмах чи за кордоном, всередині країни немає тих, хто може взяти на себе організацію протестів.

Зазначимо, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, щоб всі особи, які братимуть участь в організації виборів до Державної думи РФ на окупованих територіях Донбасу та Криму потраплять під дію українських санкцій. Він повідомив, що на засіданні Радбезу був пропрацьований перший санкційний список причетних до проведення незаконних виборів. 

Фото: pixabay.com