Великий і малий теніс та сквош: чим особливий ракетковий спорт? Коментує тренер

Великий і малий теніс та сквош: чим особливий ракетковий спорт? Коментує тренер

Про великий і малий теніс, сквош та інші ігри з ракетками, в ефірі Українського радіо детально розповідає тренер з великого тенісу Артем Дзюба.

0:00 0:00
10
1x

Українці — спортивна нація?

Зважаючи на величезну кількість змагань, в якій беруть участь українці, можна з упевненістю сказати, що так. В українців міцний характер, а це у спорті дуже допомагає. 

Про спорт, як елемент щоденного життя українців 

Протягом останніх двох років українці вимушені менше рухатися, у зв’язку із карантинними обмеженнями. Тому люди самі почали проявляти ініціативу у заняттях спортом або будь-якою руховою активністю. 

Наскільки теніс — популярний вид спорту серед українців?

Зараз дуже популярний. Людей надихають виступи наших провідних тенісистів на змаганнях. Багато українців хотіли займатися тенісом в дитинстві, але не вийшло, тому починають займатися в дорослому віці. 

Про вікові параметри для заняття тенісу

Можна грати в будь-якому віці. Діти починають тренуватися з 4-х років, дорослі приходять і в 40 і в 80. Спостерігається тенденція: ті, хто приходять після 40-ка років, раніше займалися більш важким, травматичним видом спорту. Або, наприклад, колишні футболісти, які через травму не можуть продовжувати тренування, знаходять альтернативу в тенісі. 

Теніс — дорогий вид спорту?

Професійний теніс потребує певних грошових вкладень. Якщо ж займатися тенісом задля популяризації спорту, то це не настільки дорого. Можна прийти на одне тренування, спробувати, зрозуміти основні моменти і йти грати безкоштовно деінде. Головне — мати бажання і не боятися зробити перший крок. 

З чого варто починати непідготовленій людині?

Більшість з тих, хто приходить на перше тренування більш-менш фізично підготовлені. Для тих, хто веде сидячий спосіб життя, варто почати з легких пробіжок, щоб хоча би трохи підготувати свій організм до навантажень. Елементарні бігові вправи теж допоможуть втягнутися в тренування. Цього, в принципі, достатньо. Кваліфікований тренер має розуміти, що людину фізично непідготовлену не можна навантажувати так само, як підготовлену. 

Чи є якісь протипоказання для занять тенісом?

Рекомендацій більше, аніж протипоказань. В разі наявності якихось серцевих захворювань, варто проконсультуватися з лікарем, аби обрати правильне навантаження на організм. 

Індивідуальні чи групові заняття? Як правильно обрати?

Вважаю, що для дітей групові заняття кращі. Якщо дитина хоче більше грати і розвиватися, то можна додавати індивідуальні. Стосовно дорослих, то там все залежить виключно від графіку. До індивідуальних занять потрібно більше підлаштовуватися.

Про настільний теніс або пінг-понг

Це — ігровий вид спорту, доступний. Можна починати грати з будь-якого віку. Його переваги в тому, що він є неконтактним, покращує зір і слух, моторику, концентрацію, тримає в тонусі, малотравматичний. Для того, щоб навчитися грати в настільний теніс, потрібно знати певні ази техніки, які бажано освоїти з тренером. Наприклад, як правильно тримати ракетку чи тримати вихідне положення тіла. Перевчити важче, ніж навчити. Для того, щоб професійно займатися тенісом потрібен, власне, сам спортсмен, якщо це — дитина, то потрібно щоб батьки були зацікавлені в її навчанні. Також повинен бути тренер, спортзал, в якому можна займатися, суперники та кошти, особисті або спонсорські чи державні. Якщо ж людина бажає займатися настільним тенісом для себе, то достатньо мати м’яч і ракетку. 

Чи можна порівнювати великий теніс з настільним?

Вони схожі між собою тим, що в обидвох видах спорту є ракетка і м’яч. І все. В них різна техніка і специфіка, бігова активність дещо інша. Є схожі елементи в технічних моментах, але, загалом, це — 2 різні види спорту. 

Яким має бути правильне дихання під час гри в теніс? 

Кожен удар в тенісі повинен робитися на видиху. Якщо перед ударом затримувати дихання і правильно не видихати — більш стомлюєшся. Відповідно, подальші удари будуть набагато слабшими і хибними. 

Яким має бути одяг для заняття тенісом?

Той, в якому людині зручно. Дуже важливе для занять тенісом є взуття. Є корти з різними покриттями, під які треба підбирати відповідне взуття. Я раджу всім купувати саме тенісне, адже воно виготовлене спеціально для правильного розподілу навантажень на суглоби, голеностоп та коліна. Для початку підійдуть будь-які якісні бігові кросівки, але коли починається більша рухова активність та навантаження, то потрібне спеціальне взуття. 

Як правильно вибрати ракетку і м‘яч?

Я завжди рекомендую купувати не найдешевші ракетки, адже вони — викинуті на вітер кошти. Новачку підійде ракетка за 800 грн, але згодом її буде замало і нова обійдеться вдвічі-втричі дорожче. 

Про базовий курс гри в теніс

Насправді, це визначається індивідуально. Але, в середньому, 8-ми занять буде достатньо, аби ви грали через сітку, володіли базовими ударами і знали правила.

Чим сквош відрізняється від тенісу?

Перш за все, вони різняться майданчиком. У теніс граємо на великому майданчику через сітку, а у сквош на майданчику розміром всього 10*6 метрів, а замість сітки попереду — стіна. Б’ємо в стіну, на якій є аналог тенісної сітки, з намальованою червоною лінією: та, що вище — для подачі, а та, що нижча — для гри. Також відрізняються ракетки і м’яч. Він — менший, каучуковий, чорного кольору, який перед грою потрібно розігрівати. Ракетка майже у 2,5 рази легша за тенісну. 

Наскільки активно розвивається сквош в Україні?

У 2000-му році в Києві було всього 2 сквош-корти. Насьогодні їх близько 50-ти і це тільки в столиці. По Україні сквош чудово розвивається в Одесі, Львові, Полтаві, Херсоні, Дніпрі. Я вважаю, що у сквош можна грати будь-кому і без вікових обмежень. Адже кожному можна підібрати індивідуальний режим гри на корті.

Фото: Артем Дзюба, Українське радіо