"Наріман Джелял — локомотив, який тягне до звільнення близько 100 кримських татар" — Рефат Чубаров

"Наріман Джелял — локомотив, який тягне до звільнення близько 100 кримських татар" — Рефат Чубаров

3-го та 4-го вересня в анексованому Криму під час обшуків затримали 5-х осіб, в тому числі й кримськотатарського громадського активіста, політика та журналіста Нарімана Джеляла. Терор російських окупантів проти кримських татар став більш жорстокішим після проведення Кримської платформи у Києві. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо говорить голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про лист Рефата Чубарова до Володимира Зеленського

Варто зазначити, що російські окупанти почали свою розправу над кримськими татарами після Кримської платформи; над тими, хто не здатен захистити себе. Але дуже скоро, безперечно, Росія перейде до помсти й іншим учасникам платформи. Мій лист до президента України — своєрідний заклик йому та іншим країнам дати відсіч російським окупантам. 

Чи стала Кримська платформа ефективним інструментом у протидії Росії?

Кримська платформа — один із успішних проривів України та міжнародної спільноти у напрямку деокупації Криму. Зважаючи на шалений тиск Росії на потенційних учасників платформи, 43 держави і 4 міжнародні організації взяли участь у цьому заході! Кримська платформа — як консультаційний, координаційний, мобілізаційний міжнародний майданчик, який вибудовується. І те, що міжнародна спільнота не може так швидко, за різними обставинами і причинами, згуртуватися, Росія використовує на свою користь. Тому важливо підштовхувати наших партнерів до дій, адже у нас мало часу.  

Про ефективність чергового засідання Генеральної Асамблеї ООН, в контексті припинення репресій проти кримських татар

Протягом останніх 4-х років Генеральна Асамблея ООН на своїй черговій сесії приймає відповідні резолюції щодо ситуації з правами людини на території тимчасово окупованого Криму. Схвалення і прийняття цих декларацій має дуже важливе значення, оскільки це демонструє, що ніхто не вибачає і не вибачатиме будь-якого агресора у відношенні до іншої країни. В даному випадку — Росію щодо України. І це, певною мірою, стримує розвиток агресії. Але, на жаль, Росія ігнорує будь-які резолюції, рекомендації. Стан глибокої стурбованості міжнародної спільноти має переходити до конкретних дій. Якщо навіть президент Зеленський не братиме фізично участь, то він має змогу виступити з відеозверненням. Я впевнений, що питання Криму стане серцевиною цього звернення. 

Про лист-звернення Нарімана Джеляла до своїх побратимів із закликом не коритися і продовжувати боротьбу

Цей лист — важливий. Будь-яка людина, яка публічно не демонструє свою лояльність до російського окупанту з помітною громадянською позицією в будь-якій сфері, має бути готовою, що одного ранку до неї прийдуть. Абсолютна більшість кримських татар та людей інших національностей з великою повагою ставляться до Нарімана, тому він розумів: скоро і до нього прийдуть. Те, що у своєму листі Наріман посилається на своїх старших братів, у кримськотатарському середовищі надзвичайно важливий аспект. Бо наше повернення на свою землю стало можливим завдяки тисячам людей старшого покоління, які боролися, в умовах вигнання, за можливість повернутися на батьківщину. У кримськотатарському середовищі є культ ветеранів національного руху.

Захист оскаржив рішення суду про затримання Джеляла. Наскільки це може бути ефективним?

В умовах російської окупації немає такого явища, як суд. Є окупаційні заклади, які виконують ті завдання, які ставляться перед ним окупаційним режимом. У Росії авторитарний режим без можливості її громадянам відстоювати свої права в таких судових засіданнях. Тим не менш, ми разом із нашими адвокатами свідомо завжди беремо участь в таких судах. Адже важливо отримувати документи, в яких вказані всі учасники цих розправ, зокрема і судових, з громадянами України, з кримськими татарами. Адже наша кінцева мета — щоб кожен із представників окупаційного режиму, який здійснює злочини, був покараний. Наріман Джелял і боротьба за нього — локомотив, який тягне до звільнення близько 100 громадян України, абсолютна більшість з яких — кримські татари. 

Якими повинні бути подальші дії, задля припинення кримськотатарських репресій ?

Наодинці Україна не має механізму для того, щоб змусити окупанта звільнити наших громадян й забратися з нашої території. Тому ми маємо максимально мобілізовувати наших західних партнерів.

Фото: Рефат Чубаров, Українське радіо