Штрафи від 3-х до 8-ми тисяч гривень: як каратимуть паліїв листя? Розповідає експерт

Штрафи від 3-х до 8-ми тисяч гривень: як каратимуть паліїв листя? Розповідає експерт

На паліїв сміття та листя чекають рейди екоінспекторів і штрафи. Детальніше про це, в ефірі Українського радіо розповідає начальник Державної екологічної інспекції Столичного округу Павло Іванов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чим спровокована димка над Києвом?

Димка, яка сьогодні є над містом та в передмісті, безперечно спровокована палінням листя. Також причиною є міжсезоння, адже температурний графік такий, що вдень — досить тепло, а вночі — холодно. Через це утворюється димка. Також, завдяки атмосферному тиску, ті небезпечні речовини, які виділяються при спалюванні листя зависають в повітрі на певній відстані від землі та є достатньо небезпечними. 

Які саме небезпечні речовини впливають на здоров’я містян?

Це — чадний газ, який виділяється при палінні. Також це можуть бути пестициди та радіонукліди і найнебезпечніша речовина, що виділяється під час тління сухого листя — бензопірен. Це — хімічна сполука, яка може викликати онкозахворювання. 

Як із цим боротися?

В першу чергу, має вестися роз’яснювальна робота з населенням. Державна екологічна інспекція веде інформаційну та роз’яснювальну роботу через ЗМІ, офіційну сторінку Facebook, роботу інспекторів. Також найближчим часом передбачені щорічні рейдові заходи, разом із представниками Державної служби надзвичайних ситуацій та Нацполіцією. 

Яка ситуація на сьогодні, в порівнянні з попередніми роками?

Стосовно позитивної тенденції ще рано говорити. Згідно з даними звітів ДСНС, у зв’язку із палінням сухого листя і трави, щоденно на Київщині виникає близько 40-50 пожеж. В будь-якому випадку я не думаю, що наша робота пройде марно. Сподіваюся, за кілька років наше населення стане більш свідоме і перестане цим займатися. 

Де у Києві найчастіше трапляються подібні загорання? 

Основні місця — це територія приватного сектору: район Осокорків, Чоколівка, Солом’янка, приватна сторона Лівобережжя. Також в передмісті, де на великій приватній забудові громадяни по сьогодні займаються спалюванням сухої трави. 

Яким чином відбуватимуться рейди?

В рейдових заходах братимуть участь інспектори Держаної екологічної інспекції, представники Державної служби надзвичайних ситуацій і представники Нацполіції. А місце і час, звісно, озвучувати не буду. Це буде несподіванкою. 

Як утилізувати амброзію?

Питанням оброблення та знищення амброзії, потужного алергену, має займатися КМДА. У Києві громадянам можна телефонувати за номером 1551 до контактного центру столиці. Там більш чітко нададуть роз’яснення. Стосовно Київщини, то варто звертатися до місцевого самоврядування. В жодному разі не можна спалювати амброзію. 

Що робити з опалим листям, окрім компостування?

Потрібно звернутися або до обслуговуючої компанії, або до компанії, яка надає послуги вивезення твердого побутового сміття, або до місцевої районної адміністрації. Там мають надати транспорт, аби обслуговуюча компанія це листя централізовано вивозила. 

Хто має проводити інформаційну роз’яснювальну роботу? 

Цим має займатися місцева влада. В разі причетності посадових осіб до спалювання листя, на низ накладаються досить великі адміністративні штрафи, близько 30-ти тисяч гривень. 

Про київський завод "Енергія"

Востаннє Держекоінспекція перевіряла завод ще у грудні 2020-го. На момент перевірки, перевищень викидів забруднюючих речовин не було встановлено. Насьогодні, за інформацією КМДА, завод зупинено на переоснащення систем очистки димових газів та будівництво системи хімічного очищення димових газів. В результаті проведеної реконструкції заводу, викиди в атмосферу, зокрема і їдкого запаху, буде скорочено майже в 5 разів. Також адміністрація заводу разом з КМДА встановили камери з датчиками на трубах, за якими громадяни зможуть спостерігати на спеціальних онлайн ресурсах. 

Як працює Держекоінспекція?

Держекоінспекція проводить виключно суб’єктні перевірки, якщо є суб’єкт господарювання: ТОВ або будь-яка інша суб’єктна форма, за виключенням тих юридичних осіб, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Навіть фізичну особу-підприємця, який не є платником ПДВ, ми не маємо права перевіряти. Ми законодавчо обмежені в інспекції. На сьогодні в парламенті пройшов перше читання проєкт закону про державний екологічний контроль 3091, який значно розширює повноваження Держекоінспекції. І підстав для проведення більшої кількості перевірок стане значно більше. 

Про штрафи за спалювання листя та трави

Для українських громадян штраф від 3-х до 8-ми тисяч гривень. Складається протокол про адміністративне правопорушення, безпосередньо на місці, де сталося порушення, в присутності особи, яка його здійснила. Протокол має складатися на відповідному бланку і його копію мають надати порушнику для сплати в добровільному порядку. 

Про інші забруднювачі повітря

Найбільшим забруднювачем повітря в Україні є автотранспорт — понад 85% викидів. Решта — за великими промисловими підприємствами. Наприклад, ТЕЦ-4 працює на вугіллі і протягом 2020-2021 років 4 рази не допускалася Держекоінспекцією на проведення позапланових та планових заходів.

Фото: Павло Іванов, Державна екологічна інспекція столичного округу, офіційний веб-портал