Кілька кліків, щоб врятувати ліс. Експерт про новий Telegram-бот для боротьби з "чорними" лісорубами та паліями

Кілька кліків, щоб врятувати ліс. Експерт про новий Telegram-бот для боротьби з "чорними" лісорубами та паліями

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України і Державне агентство лісових ресурсів України створили Telegram-бот лісової галузі, за допомогою якого українці зможуть інформувати державні органи про "чорних" лісорубів, пожежі та незаконне полювання. Чи допоможе нововведення зберегти ліси в ефірі Українського радіо розповідає заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України з питань цифровізації Віктор Смаль.

Про роботу Telegram-бота

Цифровізація Державного агентства лісових ресурсів України відбувається за трьома напрямками: перша група ― це інструменти для боротьби зі стихійними явищами, насамперед з лісовими пожежами, друга ― інструменти для боротьби з тіньовим ринком і підвищенням прозорості, третя ― це інструменти, які спрощують щоденну роботу. Особливість Telegram-бота полягає у тому, що він працює на перетині цих груп, тобто він захищає від пожеж, працює для сповіщення про тіньові операції і підвищує швидкість обігу інформації, що і покращує зручність роботи.

Читати далі: Кожне зрізане дерево має потрапити в електронну систему – Андрій Заблоцький про боротьбу з незаконною рубкою лісів

Як реагують на звернення громадян через Telegram-бот

Telegram-бот ― це перш за все інструмент комунікації. Він був розроблений в середовищі Telegram як оперативний канал зв’язку. Для традиційно закритої лісової галузі вкрай важливо налагоджувати нові способи комунікації з громадськістю. Ми сподіваємося, що Telegram-бот стане одним з таких швидких інструментів взаємодії. Ми живемо в епоху месенджерів, але разом з тим продовжуємо отримувати запити від громадськості, які обробляють до 30 календарних днів. За рік Державне агентство лісових ресурсів обробляє до 30 тисяч запитів і звернень. Тому Telegram-бот вже запущений і працює. Перший запит ми отримали через 4 хвилини після початку пресконференції в Укрінформ. Ми вже маємо позитивні відгуки. Люди, які скористалися ботом і написали перші звернення, стверджують, що ті питання, які раніше вирішували за дні й тижні, тепер розглядають швидше, вони бачать результати за кілька годин.

Цей канал зв’язку розробили для всіх відповідальних і зацікавлених громадян, які хочуть вийти на зв’язок з Державним лісовим агентством або його обласним управлінням. За кілька кліків ми можемо отримати повідомлення про лісові пожежі, незаконні рубки, незаконні полювання. Також ми відповідаємо на інформаційні запити і, звісно, розглядаємо скарги на невиконання договорів. 

Потрібно зрозуміти, що це не панацея від усіх проблем. Telegram-бот ― це лише один із засобів підсилення роботи Державного лісово агенства. Разом з цим ботом ми розробляємо велику кількість інших цифрових інструментів, які в поєднанні між собою створять цифрову екосистему лісової галузі. Я говорю про систему електронних торгів, про концепцію електронного декларування всіх операцій з деревиною, про модернізацію електронного обігу деревини, систему моніторингу від пожеж та багато інших інструментів. Коли мова йде про цифрову екосистему, то маємо на увазі супутність різних цифрових ланок, які у поєднанні між собою забезпечують контроль, прозорість, тому нам стає зрозуміло, що відбувається у лісовій галузі.

Чи є повідомлення громадян анонімними

Telegram пропонує використовувати нікнейм, під яким людина буде знаходитися в системі. Браконьєри, якщо на них була скарга, не дізнаються про те, хто залишив звернення на них. Повідомлення отримують працівники нашого апарату, а не порушники. Люди, які залишають повідомлення залишаються захищеними. Ризику витоку інформації немає.

Чому виникла необхідність у створенні Telegram-бота

Така ідея виникла, бо бракувало інструменту, який дозволив би швидко взаємодіяти з громадянами. Постійно були скарги про те, що було важко вийти на зв’язок з Державним агентством лісових ресурсів, потрібно було довго очікувати на відповідь, були навіть звернення про те, що не могли додзвонитися за вказаними телефонними номерами. Тому виник альтернативний спосіб отримувати інформацію від українців.

Читати далі: Як отримати достовірні дані про ліси, їх кількість, якість та ресурсний потенціал. Пояснює експерт

Як запобігти лісовій пожежі

От на прикладі пожежі я й поясню як працює бот. Для того, щоб почати використовувати бот вам достатньо зараз у Telegram натиснути на іконку пошуку і там написати "Бот лісової галузі", потім клікнути на іконку того, що вам запропонує месенджер, а результат пошуку буде один, то в інтерфейсі людина побачить сценарій взаємодій. Одним з таких буде "інформація про пожежі". Коли користувач заходить туди, то варто повідомити кілька речей: потрібно передати геолокаційні дані, де знаходиться ця пожежа, а якщо є можливість, то додати ще фото з місця подій, написати кілька слів про те, що відбувається.

Наш бот стане одним з інструментів, які будуть охороняти наші ліси від пожеж. Минулого року Держлісагентство зробило суттєві кроки у цьому напрямку. На мою думку, найвагомішим результатом стала система створення автоматичного виявлення пожеж на ранній стадії. Ця система працює по всій території лісів України і це відбувається за допомогою супутників з космосу, які аналізують температурні аномалії на поверхні землі, коли пролітають над територією України. Ця операція є можливою завдяки нашій співпраці з Державним космічним агентством, з такими міжнародними партнерами як NASA, які дозволяють використовувати свої технології. Результатом роботи цієї системи стало скорочення лісових пожеж в Україні цього року в 10 разів у порівнянні з 2010 роком.

Читати далі: Які уроки варто засвоїти Україні, спостерігаючи за пожежами в Туреччині. Коментує експерт

Зазначимо, речниця Головного управління з надзвичайних ситуацій Юлія Норовкова повідомила, що 14 вересня у Черкаській області прогнозують пожежну небезпеку високого рівня. Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється: розведення багать у лісі; заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів; палити, кидати в лісі непогашені сірники (крім місць, обладнаних для цих цілей); розміщувати ближче, ніж за 100 м від узлісся смітники, вогненебезпечні виробництва та розводити багаття; випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду.

Фото: pixabay.com