Експертка про програму, формат та особливість львівського BookForum 2021

 Експертка про програму, формат та особливість львівського BookForum 2021

15 вересня у Львові стартує "Форум видавців-2021" — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль у гібридному форматі. Про цікавинки цьогорічного форуму, в ефірі Українського радіо розповідає програмна директорка 28-го Міжнародного BookForum Софія Челяк.

Про програму заходу 

Події проходитимуть у двох форматах. В онлайн форматі відбуватиметься міжнародна програма. Ми — перший літературний фестиваль в Україні, який приймає Нобелівську лауреатку Ольгу Токарчук, але, на жаль, в онлайн форматі. Також ми запросили Едіт Еґер — американську психотерапевтку. За своє життя вона пережила Голокост і, на щастя, вижила у Аушвіцу. Використовуючи свій життєвий досвід, зараз допомагає людям переживати їхні травматичні досвіди. Еліт є авторкою бестселерів і зараз виходить українською її друга книга "Дар. 12 ключів до внутрішнього звільнення і набуття себе". Також в онлайн програмі у нас буде поезія. Ми запросили переможниць літературних премій Європейського Союзу. Будуть автори з Польщі, Білорусі та з інших країн світу. Заходьте на наш сайт і побачите всі події, як тільки вони будуть доступні. Також відбуватимуться дискусії тематичних кластерів та спецпроєктів. Ми хочемо, щоб вони лишилися в часі, просторі і світі, щоб до них можна було повертатися. Ми будемо говорити про війну, історію, медіа і їхній розвиток. І онлайн, і офлайн можна буде поговорити про Станіслава Лема, чиє день народження ми зараз святкуємо.

Про офлайн формат заходу

Офлайн формат проходитиме на трьох локаціях — у Львівському академічному театрі імені Леся Курбаса, Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України та РадіоГаражі. В музеї художнього промислу будуть дискусії фокусної теми фестивалю, які розкриватимуть тему дорослішання нашої країни, становлення її незалежною через перспективу художнього розвитку особистості і так званої емансипації від "батьків". Ці дискусії будуть також доступні в трансляції. В театрі Курбаса відбуватиметься літературна програма: будемо повертатися до тих людей, які сформували канон форуму видавців. У нас будуть читання з Мар'яною Савкою та Маріанною Кіяновською, Андрієм Бондарем, Наталкою Сняданко, Ларисою Денисенко. Будуть заходи від Катерини Калитко, новий роман від Артема Чеха і багато інших. Також планується "Ніч поезії і музики", з 18-го по 19-те вересня. Будуть поети і музиканти, які працюватимуть з поезією. Зокрема, львівський гурт "Пиріг і батіг", який співатиме Тичину та Антонича. 

Яких змін зазнав цьогорічний форум видавців, враховуючи минулорічний карантин?

Ми сепарували літературний фестиваль Львівський міжнародний BookForum. І окремо, але в цьому ж місці і в цей самий час буде відбуватися Львівський національний книжковий ярмарок Форум видавців, де можна буде придбати книги. Програма книжкового ярмарку налічує близько чотирьохсот подій: презентації і розмови з Дмитром Казанським та Станіславом Мойсеєвим, з Вахтангом Кіпіані, Володимиром В'ятровичем, Мар’яною Савкою, Іриною Славінською та іншими.

Які топ-5 книг, які цьогоріч ви порадите прочитати книголюбам?

Я би радила звернути увагу на нове видавництво "Чорна гора". Видавництво видає книги, які допомагають зрозуміти що відбулося на Донеччині та Луганщині, як почалася війна і що з нею робити. Також я би рекомендувала збірку оповідань Романа Малиновського. Також рекомендую автобіографічну книгу Артема Чеха "Хто ти такий?"; книгу Ірини Славінської для дівчат-підлітків "Майже доросла" та книгу Мар’яни Савки "Радуйся, жінко!".

Фото: Софія Челяк, bookforum.ua