Експертка про українські кінострічки для відбору на "Оскар"

Експертка про українські кінострічки для відбору на "Оскар"

27 березня 2022 року відбудеться 94-та церемонія вручення премії "Оскар". Про те, хто змагатиметься за престижну премію та який фільм представлятиме Україну в Лос-Анджелесі, в ефірі Українського радіо розповідає співзасновниця Української кіноакадемії, членкиня комітету Шевченківської премії Юлія Сінькевич.

0:00 0:00
10
1x

Які українські фільми братимуть участь в національному відборі на премію "Оскар"?

Український Оскарівський комітет оголосив учасників національного відбору на висунення на премію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії "Міжнародний повнометражний фільм" від України. Цьогоріч в національному відборі участь братимуть 5 фільмів, створені за державної підтримки: "Відблиск" режисера Валентина Васяновича (Україна), "Стоп-земля" режисерки Катерини Горностай (Україна), "Носоріг" режисера Олега Сенцова (кооперація України, Польщі та Німеччини), "Погані дороги" режисерки Наталки Ворожбит (Україна) і "Чому я живий" режисера Віллена Новака (кооперація України та Грузії).

24 вересня відбудеться засідання оскарівського комітету України щодо відбору стрічки-кандидата на премію "Оскар" у категорії "Міжнародний повнометражний фільм" від України.

Яка процедура національного відбору стрічки-кандидата на премію "Оскар"?

Відбувся технічний відбір робіт учасників, які повинні відповідати певним критеріям: мати міжнародну прем'єру, короткий прокат до певного часу в країні, маркетингову стратегію того, як фільм будуть просувати. Кожна країна щороку обирає один фільм, який буде подано, щоб потрапити до короткого списку премії "Оскар". Цьогоріч, дійсно, 5 українських стрічок було подано до участі у відборі, з достатньо сильною конкуренцією. У мене немає 100% впевненості в тому, який фільм буде висунено від України для участі в кампанії та премії "Оскар". Зараз члени комітету переглядатимуть ці стрічки, ознайомлюватимуться з документами, з відгуками критиків, з планами просування стрічки на північно-американській території. І, власне, 24-го вересня відбудеться голосування, де оберуть єдиний фільм, який представить Україну в довгому списку. А короткий список формуватиме Американська кіноакадемія. 

Чи є серед 5-ти перерахованих фільмів ваш фаворит?

Чесно кажучи, поки немає. Адже попередні роки було очевидно яка стрічка представлятиме Україну. А цьогоріч дуже різні фільми і за авторським висловлюванням, і за міжнародною долею цих стрічок. Тому мені, дійсно, складно виокремити одного фаворита. Але, варто пам'ятати, що це не лише питання смаку, а й комбінація багатьох факторів.

Про що ці фільми і що їх об'єднує? 

Всі фільми на досить складні теми. Більшість стрічок торкаються теми війни. Наприклад, стрічка "Погані дороги" Наталки Ворожбит була в українському прокаті, на кількох українських фестивалях. Це — серія новел, яка розповідає про жахи, емоції, травми, пов'язані з війною на Сході України. 

Так само стрічка Валентина Васяновича "Відблиск" про події на Сході України, про те, як катують українців і яка моральна дилема стає перед людиною, яка опиняється в пастці: як їй жити далі?

Стрічка Катерини Горностай "Стоп-Земля" — драма дорослішання. В ній йдеться про те, як підлітки переживають, проживають та будуть стосунки у тендітному перехідному віці. Фільм створений дуже цікавим напів документальним експериментальним методом зйомки. Адже дуже багато часу режисерка проводила з непрофесійними акторами, щоб вибудувати цю історію.

Стрічка "Носоріг" Олега Сенцова — досить давній його проєкт, який розповідає про молоду людину, яка в 90-ті обрала злочинний шлях. У фільмі йдеться про бандитські угрупування і тодішні їхні стандарти. 

І картина Віллена Новака, досить відомого українського режисера, досить цікава. Я її ще не бачила, тому детальніше про неї зможу розповісти пізніше. 

Наскільки цікавою для західних глядачів та критиків може бути тема україно-російської війни?

Звичайно, цікаві автентичні історії, які безпосередньо стосуються тієї унікальної ситуації, яка склалася в Україні та те, чим живуть люди на Сході і як це відображається на їхній особистості, психології є цікавим для західного глядача. Адже розібратися у всіх тонкощах та деталях того, що відбувається з медіа в часи пропаганди складно. І, звичайно, такі стрічки виконують функцію культурної дипломатії. Розповідають на прикладах і засобах мистецтва що є правдою, як живуть в Україні люди, які беруть участь у війні на Сході або вже переживають посттравматичний синдром. Звичайно, це якнайкраще демонструє результати війни, агресії та те, до чого можна довести людей і країну. 

Чи реально уявити, що український фільм отримає "Оскар" або інше міжнародне визнання?

Звичайно! Я вірю, що так станеться і сподіваюся, що вже у наступному році. В Україні є багато авторів, які мають свій унікальний погляд, режисерське бачення, цікаво і по-особливому розказують історії і піднімають складні незручні теми, які мають художню цінність. 

Чи було з чого обирати фільми для цьогорічної премії "Оскар"?

Фільми, які було подані для участі у відборі для премії "Оскар" від України, як проєкт почалися достатньо давно. Вироблені і представлені на міжнародних фестивалях в різний час і це — результат минулих років. Якщо говорити про динаміку, яка є, то, звісно, зараз вбачається певний вектор підтримки глядацького кіно, масового, комерційного, аніж авторського. І це сумно. Хотілося б, щоб авторське кіно більше було представлено, адже міжнародні успіхи саме за ним, а не за масовим. Хоча, комерційне кіно так само має розвиватися. Це формує індустрію. Цьогоріч, дійсно, є з чого обирати і це — приємно. 

З нагоди Дня українського кіно, який відзначають 11 вересня, президент Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо сприяння розвитку кінематографії в Україні. Що ви чекаєте від держави?

Чекаємо на продовження розпочатої стратегічної підтримки кіногалузі. Зокрема йдеться про кешрібейти, які були прийняті на рівні 25% повернення кваліфікованих витрат, коли іноземні кіновиробники знімають в Україні фільми, а українські компанії надають відповідні послуги для організації зйомок. Тоді держава повертає частину витрат. На жаль, через недосконалість держави, такі пільги не працювали. І цей указ направлений на те, щоб вони, таки, запрацювали. Це сприятиме тому, що іноземні кінокомпанії приїжджатимуть в Україну, зніматимуть наші локації, акторів, залучатимуть українських кінопрофесіоналів і, таким чином, сприятимуть розвитку українській кіноіндустрії. 

Фото: Юлія Сінькевич, Facebook