"Грибний сезон": як збирати гриби, аби не потрапити до лікарні?

"Грибний сезон": як збирати гриби, аби не потрапити до лікарні?

В Україні стартував грибний сезон, який триватиме аж до листопада. Збирання грибів є для багатьох українців приємним способом провести вільний час, проте таке дозвілля містить в собі й багато небезпек, якщо не розбиратися в грибах досконало. Українське радіо розпитало як збирати правильні гриби, за якими ознаками виокремити отруйні та які гриби можна знайти у наших лісах у старшого наукового співробітника Інституту ботаніки імені Холодного Микола Придюк.

"Процес збору грибів заспокоює: таке медитативне заняття дозволяє зігнати стрес. Плюс гриби смачні та корисні. Вони містять чимало корисних вітамінів та мікроелементів", – розповів Микола Придюк. 

Науковець зазначив, що в різних природних зонах ростуть різні гриби. Проте, оскільки гриби мають досить широкі ареали, то часто один і той самий гриб можна зустріти в Європі, Азії та Північній Америці: "Тому грибів, які б в нас траплялися лише в певній ділянці, порівняно мало. Наприклад, в степовій зоні частіше трапляються різного роду печериці. Але, оскільки ділянки степової рослинності клаптиками трапляються і в інших природних зонах України, то, наприклад, той же зморшок степовий знаходять й за межами степової зони".

"Інші гриби, як правило, розповсюджені по всіх території лісової зони України", – наголосив Придюк.

Також, як зауважив науковець, в Україні хоча й дуже рідко, але трапляються навіть трюфелі: "Частіше, щоправда, люди знаходять так звані несправжні – свинячі – трюфелі, які дійсно в дечому схожі на трюфелі, але смаковими якостями значно поступаються". 

Експерт розповів, що, на жаль, простих способів, щоб відрізнити неотруйний гриб від отруйного, немає: "Якщо гриб, наприклад, поїджений слимаками або личинками, це не означає, що він їстівний для людей. Адже слимаки запросто їдять, наприклад, бліду поганку". 

"Проте, якщо ви не знаєте грибів, найпростіший спосіб – збирати лише трубчасті гриби, тобто білі гриби, маслюки, підберезники. Серед них в Україні немає отруйних видів, максимум людина може натрапити на так званий жовчний гриб, який є дуже гірким на смак", – порадив Придюк.

Нагадаємо, що всі гриби поділяються на отруйні, неїстівні, їстівні та умовно-їстівні. До отруйних відносять бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо. Неїстівними називають ті гриби, які не є отруйними, але мають неприємний запас чи смак. Серед них, зокрема, й згаданий жовчний гриб. Умовно-їстівними є гриби, які втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – зварити, засушити і т.д. Безпечно ж вживати у їжу можна печериці, підберезовики, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, боровики, моховики та інші.

Аби уникнути отруєння грибами, як зауважує Суспільне, слід суворо дотримуватись кількох правил.

  1. Не їсти дикорослі гриби, а замінити їх на вирощені штучно;
  2. не купувати гриби на стихійних ринках;
  3. збирати лише добре відомі гриби;
  4. не збирати занадто молоді чи старі гриби, адже їх легко переплутати із отруйними;
  5. не збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини і навіть їстівний гриб може бути небезпечним;
  6. не збирати гриби в посушливу погоду, адже гриби пересихають і концентрація токсинів в них підвищується;
  7. не їсти сирі гриби;
  8. варити гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин в новій підсоленій воді;
  9. страви з грибами зберігати в холодильнику не більше доби.

У випадку, якщо після споживання грибів людина запідозрила отруєння, слід негайно викликати лікаря. Симптоми отруєння, серед яких нудота, блювання, біль в животі, діарея, підвищення температури, задуха, судоми, галюцинації, холодні кінцівки можуть проявитися від 30 хвилин до кількох днів після споживання грибів.

Фото: pexels.com