"Психологія злочину" — нова програма на Українському радіо

"Психологія злочину" — нова програма на Українському радіо

Що штовхає людину на злочин? Що змушує порушувати правила? Як думає злочинець? Як думає той, хто шукає злочинця? Що відбувається зі зловмисником, коли злочин розкрито? І як вдається розкривати ретельно сплановані та добре приховані злочини?

0:00 0:00
10
1x

У новому сезоні на Українському радіо — нова програма для поціновувачів жанру true crime "Психологія злочину". В основі програми реальні розслідування резонансних злочинів, що сталися в Україні протягом останніх 20 років. 

Перший випуск вийде в ефір у четвер, 9 вересня, о 20:10.

У програмі звучатимуть розповіді слідчих, прокурорів, детективів, кримінологів та вузькопрофільних спеціалістів, які брали участь у розслідуванні цих злочинів, а також коментарі спеціалістів зі сфери психології та психіатрії, які допомагатимуть авторам програми формувати психологічні портрети злочинців.

Продюсерка та сценаристка проєкту — Марія Лебедєва.

"Звичайно, ми розповідатимемо про злочини детально, проте не смакуватимемо якісь криваві подробиці. Наше основне завдання — показати, що допомогло слідчим викрити злочинця. На що вони звернули увагу, коли допитували підозрюваного чи його родичів, коли проводили слідчі дії. А потім проаналізувати ті ж аспекти з професійними психологами та психіатрами. Щоб зрештою знайти відповідь на головні питання: що змушує людей, які зовні нічим не відрізняються від інших, скоїти такі жахливі злочини? Що стоїть за їхньою історією? Іншими словами, слухачі зможуть разом з нами "покопатися в голові" у злочинців та взяти участь у розслідуванні", — розповідає Марія Лебедєва.

У програмі йтиметься не лише про серійних убивць чи маніяків, а й про інші типи злочинів: викрадення людей, доведення до самогубства, вбивства дітьми, домашнє насильство, сплановані крадіжки та великі афери. 

За словами авторки, мова йтиме лише про розкриті злочини, які пройшли всі стадії судового процесу, включно з апеляцією. Тобто ті, де винесені остаточні вироки щодо винуватості певних людей.

Всього в ефір вийде двадцять сорокахвилинних радіопрограм.

"Жанр true crime дуже популярний у США та Західній Європі. Проте в Україні таких програм саме в радіоформаті ще не було. Тож Українське радіо заповнює цю прогалину. Сподіваюся, наші слухачі оцінять новий проєкт. Він не стільки про злочини, скільки про психологію. Загалом у нас в новому сезоні з’явилося одразу декілька нових проєктів, які цікаві для широкого кола слухачів і одночасно виконують важливу соціальну функцію. Ми послідовно працюємо над тим, щоб і надалі розширювати аудиторію та пропонувати нашим слухачам сучасний та цікавий контент, зберігаючи при цьому найвищий рівень журналістських стандартів", зазначив виконавчий продюсер Українського радіо Юрій Табаченко.

"Психологія злочину" виходитиме на Українському радіо щочетверга о 20:10. Після виходу кожну серію програми можна буде прослухати на сайті Українського радіо, а також на подкастах Суспільного.