Як в умовах пандемії працюють українські дипломати за кордоном?

Як в умовах пандемії працюють українські дипломати за кордоном?

Як захищають права наших співвітчизників у Німеччині ефірі Українського радіо розповідає Генеральна консулка України у Гамбурзі Ірина Тибінка.

0:00 0:00
10
1x

Про історію створення Генерального консульства України в Гамбурзі

Структура існує доволі довго, її знакове відкриття відбулося 14 жовтня 2002 року у день Покрови. Традиційно вважається, що Богородиця опікується українським народом. А тепер у цей день ми маємо ще одне прекрасне свято ― День захисників і захисниць України. Для мене це символічно, адже, я вважаю, що дипломати ― це теж своєрідні захисники нашої держави і народу, тільки за її межами, адже так українці можуть себе безпечно почувати і знати, що є місце, куди вони можуть звернутися. Так я розцінюю роботу нашого консульства і всіх своїх колег, які зараз діють за кордоном. 

До цієї посади йде довга дорога, але я починала у Міністерстві закордонних справ свою роботу ще у далекому 1999 році. Прийшла туди фактично одразу зі студентських лав і всі ці роки працювала в системі МЗС. Кар’єрна дорога ― це набуття навиків, досвіду, спілкування. Перед цим я працювала радником-посланником Посольства України у ФРН. Згодом я була горизонтально переведена на посаду Генеральний консул України у Гамбурзі. Все те, що я набувала, коли отримувала досвід, розуміння, знання, дуже мені знадобилася у цій роботі керівника окремої структури.

Скільки українців проживає у Гамбурзі

Ми кажемо, що опікуємося опікуємось усією північною Німеччиною, яка омивається Балтійським і Північним морями.  Це чотири федеральні землі. Між іншим, можу назвати вам найсвіжіші дані, тому що ми на початку літа зверталися до статичних відомств з проханням нам назвати точну цифру. Офіційно нині в Гамбурзі зареєстровано 4216 українців, у Шлезвіг-Гольштайн ― 3266 громадян України, у Нижній Саксонії, а ця земля є найбільшою, перебуває 11410 наших земляків, а в Бремені ― це найменша з федеральних земель ― 1230. Тобо загалом понад 20 тисяч громадян України проживає в Північній Німеччині. Я хотіла б наголосити, що це не всі українці, якими опікується наша установа. Бо не забуваймо, що багато тут відіграє роль міграційна політика Німеччини, адже багато хто заїхав з нашої держави по німецькій та єврейській міграційних лініях, такі люди автоматично набували громадянство цієї країни. Для Німеччини вони є громадянами цієї країни, а для нас ― громадянами нашої. Є такі українці, які вже набули громадянство Німеччини і вийшли з нашого, але водночас вони не забувають своє коріння, підтримують зв’язок з Україною, а з’єднувальною ланкою з нашою державою є консульство.

Як єднаються українці Північної Німеччини

Звичайно, тут є спілки, об’єднання, товариства. Я співпрацюю з чотирма федеральними землями, і на кожній території є об’єднання активних українців, які хочуть не лише спілкуватися одне з одним, а й показувати Україну, яку вони знають і люблять навколишньому світу. Вони проводять проекти за нашої підтримки, а іноді й самотужки. Наприклад, у самому Гамбурзі існують 4 об’єднання, які активно з нами співпрацюють: "Українсько-німецьке культурне товариство", Українська суботня школа, об'єднання "Українці північної Німеччини", спілка "Українсько-німецька спрівпраця". Навіть з назви зрозуміло, що всі вони об’єднуються навколо ідеї взаємодії України та Німеччини. Такі міжлюдські відносини відбудовуються за допомогою співпраці представників цих спілок. Вони завжди відкриті до співпраці з новими активістами.

Про Українську суботню школу

Основне завдання школи ― підтримувати зв’язок національно-культурної ідентифікації українців. Передусім там вчать дітей українській мові, літературі, історії, географії. Намагаємося працювати і над тим, щоб колись з’явилася і стаціонарна українська школа, але поки, на жаль, тут мало діток, які є громадянами України. Коли діти народжуються в об’єднаних сім’ях, вони отримують громадянство Німеччини, адже спрацьовує принцип єдиного громадянства для нащадків.

З якими питаннями та проблемами українці найчастіше звертаються до Консульства

Генеральне консульство ― це фактично представництво України в Німеччині і будь-яку проблему, яка потребує роз’яснення та консультації, українці йдуть вирішувати до нас. Звичайно, ми намагаємося допомогти з врегулюванням усіх питань, яким можемо зарадити, але не всі належать до нашої компетенції, тоді ми радимо, до яких органів їм звернутися, щоб отримати кваліфіковану відповідь. Питання, які ми можемо задовільнити ― це питання оформлення та отримання паспорту. Я його назвала першим тому, що стосовно цього відбувається найбільша кількість звернень наших громадян. Через це у нас завжди повний аншлаг на всі дні і є записи наперед. Пандемія також внесла свої корективи, побільшало запитань про те, яким чином можна потрапити до України чи назад до Німеччини. Також серед питань нашої компетенції входить отримання робочої візи. Є багато питань нотаріального характеру, тобто люди мають можливість тут засвідчити свій підпис, довіреність, а наші консули їм з задоволенням їм у цьому допомагають. Між іншим, зараз дуже полегшили можливість надавати сприяння, бо відтепер працює онлайн-черга. Раніше люди приходили без попереднього запису і був хаос, тому всім допомогти за прийомний день було складно. Тепер все спокійно, люди приходять у визначений час і їм надають професійну консультацію. Можна сказати, що все дуже влучно співпало ― пандемія і те, що МЗС обрав напрямок на цифровізацію консульських послуг. Зараз відбувається багато позитивних нововведень. Онлайн-черги тестували давно, але запровадження цієї процедури співпало з пандемією, тому це відбулося слушно і вчасно, адже так ми дотримуємося всіх карантинних заходів.

Як консульство працює в умовах пандемії

Можу сказати зі свого досвіду, а також з досвіду тих колег, які тут працювали, коли пандемія тільки розгорілася, ми говоримо про березень-травень 2020 року, спочатку головним завданням була допомога в евакуації людей. Тоді було припинення надання консульських послуг, крім найбільш термінових, наприклад, про повернення в Україну. Це був єдиний момент, коли Генеральне консульство пішло на локдаун. Те саме відбувалося і в Берліні, коли всі сили консульських представників спрямували на те, щоб завжди підтримувати зв’язок з нашими громадянами і відповідати на їхні питання, бо тоді була певна паніка, люди не розуміли ситуацію. Зараз ми намагаємося працювати, звісно, з дотриманнями всіх вимог та обмежень, тому що проблеми продовжують існувати, якщо їх не вирішувати, то вони лише накопичуються. Всі етапи ми пройшли спокійно, ніхто не захворів. Сподіваємося, що так буде і надалі. 

Про четверту хвилю пандемії в Європі і вакцинацію українців в Німеччині

На відміну від перших місяців, коли вакцинацію запровадили в Німеччині і були чітко визначені групи, кого щеплювати одразу, кого ― згодом, нині вакцина доступна для всіх. Людей стимулюють робити щеплення, навіть родичи, які приїжджають до наших громадян у Німеччину можуть підходити в центри для вакцинації без будь-яких проблем, немає значення, де ті постійно проживають, просто запитують чи буде можливість там же отримати другу вакцину. 

Про систему Luca, яка з’явилася в Німеччині, щоб допомогти виявити і розірвати ланцюжки поширення коронавірусу

Так, треба зареєструватися, щоб потрапити в магазин чи ресторан. Її запровадили за рекомендацією Інституту імені Роберта Коха, який займається боротьбою з вірусом. Таку систему створили, щоб прослідкувати контактні зв’язки людей у країні. Якщо громадянин захворів, тоді все його оточення теж повинно йти на карантин. Спочатку роздавали паперові анкети, де треба було вказувати час контакту і свої дані, щоб можна було зв’язатися з людиною, якщо хтось з присутніх поруч з нею захворів. Зараз ці умови полегшали, тепер не треба брати ручку, яку вимагали завжди мати. Технології не стоять на місці, розробники і держава розуміє попит населення на них, тому цю систему запровадили. Тепер туди можна вносити дані сертифікату про вакцинацію. Ця система полегшує життя, але я розумію і тих, кому ця система не подобається, адже є Закон про захист особистих даних і ця система трохи заперечує його.

Як люди сприймають карантинні обмеження

Є декілька факторів, які впливають на те, що громадяни дотримуються всіх обмежень. Звичайно, передусім ― це потужна інформаційна кампанія, яку проводять і дереальний уряд і земельні уряди на своїх територіях. Другий фактор ― штрафні санкції. Якщо людина виявиться без маски або вона буде на підборідді, то їй загрожує значний штраф, а це стимулює до слухняного дотримання всіх норм. Не можу сказати, що всі дотримуються правил на 100%, але, якщо порівнювати  з тим, що я бачила в Києві, то нас кращі показники дотримання вимог. Передусім тут відбувається роз’яснення для чого це, чому важливо вживати такі заходи і, звичайно, люди розуміють, що вони несуть відповідальність за їх виконання чи невиконання. Відповідальність за своїх близьких та фінансова також. Крім того, думаю, що німці навчені поважати законодавство.

Чи багато у Німеччині противників вакцинації

До останнього рішення федерального уряду про те, щоб запровадити дані про вакцинованих, тих, хто одужав, і протестованих, були активні політичні і суспільні дискусії. Нині Німеччина живе у політичному кліматі, оскільки у вересні відбудуться вибори до Бундестагу. Звичайно, ця тема теж у всіх на вустах. Є серед партій ті, хто підтримує вакцинування і ті, хто проти нього. Прекрасно можна зрозуміти аргументи обох сторін, кожен має свою рацію. Але зараз так складається, що Гамбург відійшов від концепції, запровадженої урядом, і хочу створити свою, тобто людей з тестами не будуть допускати до суспільних місць, кудись матимуть право ходити лише вакциновані і люди, які перехворіли і мають довідку. Тому у такому випадку виникає певна дискримінація. Звичайно, частка людей, які не хотіли робити щеплення, все ж підуть на це. Те, що не всі хочуть вакцинуватися ― це нормальне явище для будь-якого демократичного суспільства.

Чи зверталися у консульство українські громадяни, щоб дізнатися, де вакцинуватися

До нас звертаються з будь-якими питаннями, деколи навіть дивними. Коли до нас надходять питання стосовно щеплення, ми просто радимо місця, куди звертатися. Нині вже з’явилися мобільні центри вакцинації, які переїжджають з місця на місце, там можна імунізуватися безкоштовно.

Про правила перетину кордону Німеччини

По-перше, потрібно завжди слідкувати за актуальною інформацією на нашому сайті, бо ситуація швидко розвивається і рішення теж можуть швидко змінюватися, адже все залежить від показників захворювання. Я рекомендувала нашим громадянам, коли вони планують подорож за кордон, зокрема й до Німеччини, заходити на сайт tripadvisor.mfa.gov.ua ― це інтерактивна мапа, створена за ініціативи міністра закордонних справ України, пана Дмитра Кулеби, де є вся актуальна інформація про наші дипломатичні установи, про нові рішення урядів світу. На сайт можна вільно заходити, обирати країну, куди ви плануєте вирушити і вивчити інформацію про всі варіанти в’їзду, про документи, які для цього потрібні, що стосується необхідності вакцинації чи тестів. Це єдина моя порада, бо сьогодні я можу сказати одну інформацію, але завтра вона буде іншою. На сайті завжди знаходиться актуальна інформація. 

Також нині відбувається добровільна реєстрація українських громадян, які виїжджають за кордон, коротко її називають "Друг". Я порадила наших громадянам не полінуватися, знайти 2-3 хвилини часу, щоб зареєструватися там. Так держава буде в курсі, куди ви поїхали, з якою метою і як вас можна знайти. Ми неодноразово пересвідчувалися, що бувають форс-мажорні обставини, а Україна таким чином має найкращий спосіб простягнути руку допомоги своїм громадянам, які можуть потрапити у такі ситуації.

З якими проблемами можуть зіштовхуються дипломати у своїй роботі

У кожному напрямку можуть бути проблеми, але без них життя було б нецікавим, воно й наповнене тим, що ми їх вирішуємо. Наша консульська робота є емоційно складною тому, що люди звертаються до нас з різними проблемами. Я бачу, що мої колеги і співробітники кожну таку історію пропускають практично через себе. Приємно, коли ми можемо допомогти, але змушена констатувати, на жаль, нам не завжди вдається цу зробити. Так буває не завжди, але це дуже складно емоційно пережити. Наприклад, коли матір розшукує свою доньку теж може звернутися до нас, у таких випадках наші серця краяться.

Спеціалісти яких професій є затребуваними у Німеччині

У своїй роботі я дуже часто зіштовхуюсь з тим, що навіть німецькі бізнесмени звертаються до нас, щоб знайти кваліфікованих спеціалістів з України. Хочу сказати, що для мене це не є цілком приємна річ, оскільки знаходячи представників для Німеччини, ми втрачаємо їх в Україні. Однак найбільше в період пандемії тут є потреба в медичних працівниках, потребують тут персонал по догляду, великий запит є на наших it-спеціалістів. Нині Німеччина потребує робочої сили, тому набули чинності законів, які полегшують сюди в’їзд, тут створюють інтеграційні курси і класи для тих, хто переїжджає сюди з сім’ями.

Ніхто не відміняв і того, що багато німців шукають кращого життя, тому багато порожніх місць треба заповнювати іншими спеціалістами.

Фото: Ірина Тибінка, Українське радіо