Затвердження бюджету, децентралізація та Великий Герб: про що нардепи сперечатимуться цієї осені? Коментує експерт

Затвердження бюджету, децентралізація та Великий Герб: про що нардепи сперечатимуться цієї осені? Коментує експерт

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прогнозує, що новий політичний сезон буде спекотним. Про ключові законопроєкти цієї осені, в ефірі Українського радіо говорить експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

0:00 0:00
10
1x

Чи очікувати суперечок між фракціями і в монобільшості у затвердженні бюджету?

Думаю, це питання стане тригером для монобільшості в середині фракції. Як мінімум, бачимо низку податкових ініціатив, які намагаються просунути в монобільшості, зокрема законопроєкт 5600, по якому є абсолютно різні позиції в "Слузі народу". Кабмін має представити парламенту перший проєкт бюджету до 15-го вересня. Вважаю, що питання бюджету буде одним із важливих складових. Також є багато пунктів, по яким можуть бути суперечки. Проєкти можуть бути лише приводами до перипетій, а от причиною може стати непорозуміння між спікером і президентом. 

Законопроєкт "Про Великий Державний Герб України", за попередніми підрахунками, не набирає потрібної кількості голосів у другому читанні. Його відкладуть чи будуть домовлятися з іншими фракціями?

Можливо проголосують, а, може, і відкладуть до наступного державного свята. Було багато критики від опозиції з приводу цього. Мені здається, що недостатня кількість голосів — привід покритикувати один-одного. Якщо Конституцією передбачено, що має бути великий Герб, значить він має бути. 

Як повинні подаватися правки до цього законопроєкту депутатами?

Законопроєкт "Про Великий Державний Герб України" містить текстовий опис. Питання, пов’язане з його використанням містить 4 додатки в різних векторах, кольорах тощо. Я не знаю чи будуть вносити правки, адже ще в першому читанні виникали питання про потрібну кількість голосів для його ухваленні. Думаю, що між першим і другим читанням депутати влаштують конкурс малюнків і приноситимуть свої варіанти до парламенту. 

Чи внесуть зміни до Конституції в частині децентралізації в поточній політичній сесії 

Складно сказати, адже перший законопроєкт був внесений в грудні. Після того питання на рівні Парламенту заглохло, але цим займалися окремі народні депутати, були окремі засідання, ради протягом довгого періоду. Наскільки мені відомо, вже є концепція розуміння цього законопроєкту; текст не повний, але погоджений. Можливо його і готові презентувати, але питання в тому, що для  внесення змін до Конституції треба отримати 300 голосів у другому читанні і це може стати проблемою. Питання внесення змін до Конституції — дуже складний варіант, який, відверто кажучи, до політичних перипетій між фракціями стосунку не має, якщо не враховувати неприємну ситуацію 2015-го року, коли внесення змін до Конституції в частині децентралізації було вирішено поєднати з Мінським процесом. Але про це забули і від цього відійшли. Тому, з експертної точки зору, було б непогано щоб за це проголосували і дали можливість децентралізації працювати на повну. Але, оскільки, здоровий глузд, на жаль, рідко притаманний парламентам і український — не виключення, то очікувати на це не доводиться. 

Що можна спрогнозувати стосовно законопроєкту про олігархів?

Якби я був олігархом, я був би не проти, щоб за цей законопроєкт проголосували, бо він не створює ніяких проблем для олігархів. З точки зору Конституції, законопроєкт неправильний, хибний. Але з політичної точки зору, думаю, що олігархи його не бояться. Якщо говорити про його перспективи в парламенті, то всі розуміють, що він ні на що не вплине. Загалом, думаю, що всі готуються до політичної осені в цьому розумінні. Варто розуміти, що окремий законопроєкт, голосування за нього або розгляд поправок — це лише остаточне вирішення протиріч, яке ми бачили. А чи вдасться ці протиріччя згладити чи хтось створюватиме нові — ми не знаємо, бо є занадто багато факторів, які ми не можемо передбачити. Якщо, наприклад, намагатимуться "знімати" Разумкова і не вийде, то це, повірте, дуже сильно вплине на роботу парламенту. Якщо Разумкова змінити на когось іншого, то це так само вплине. Тобто всі ці модальні речі враховувати важко, щоб дати якийсь прогноз.

Фото: rada.gov.ua