Які обіцянки повинні виконати українські політики восени?

Які обіцянки повинні виконати українські політики восени?

Зробити державу "безпаперовою", запровадити у медичних закладах "електронний лікарняний", знайти варіант рефінансування державного боргу ― такі зобов’язання брали на себе політики цьогоріч. Чи вдасться їм їх реалізувати в ефірі Українського радіо розповідає заступник головного редактора аналітичного порталу "Слово і діло" Олександра Худякова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи відбудеться перехід у режим paperless, про який говорив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 

Так, говорили про те, що державні органи зможуть побачити в реєстрах небхідну інформацію, тому громадянам не потрібно буде нести до органів влади певні папери. Це мало б суттєво полегшити нам життя. Я думаю, що шанси на це є, але вже у вересні запитаємо про це в органах державної влади, чи впровадять вони нововведення.

Про перспективи 5G, які обіцяв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Здається, ще минулого року Кабмін ухвалив план розвитку 5G в Україні, тому, думаю, тендер все ж буде у жовтні.

Про консервацію земель сільськогосподарського призначення, яку планував зробити міністр аграрної політики Роман Лещенко

Тут мова йде не про ринок землі, а про консервацію земель, які вже не можна використовувати для господарської діяльності, на яких вже нічого не виросте. Чи встигне міністр виконати обіцянку, ми теж побачимо у найближчі дні. Поки у відкритому інформаційному просторі не було повідомлень про те, що таку постанову Кабмін ухвалив.

Про рефінансування державного боргу, варіант якого обіцяв знайти голова Міністерства фінансів Сергій Марченко

Нещодавно Марченко давав інтерв’ю і ніби казав, що проблем з виплатою державного боргу не буде. Можливо, якісь варіанти в Міністерстві знайшли. Однак офіційно про це вони не повідомляли. Міністр сказав, що проблем з виплатою не повинно бути, тому найближчим часом якесь рішення оголосять.

Чи виконують урядовці свої обіцянки

Усе залежить від кожної конкретної персони, від відповідальності кожного політика.

Про кадрові зміни у Верховній Раді

Я думаю, що кадрові перестановки, які анонсували у "Слузі народу" обов’язково відбудуться, адже вже не один місяць обговорюють те, що восени змінять кількох міністрів. Навіть були розмови, що у відставку може піти весь уряд, але нині роблять акцент на конкретних персонах. Сьогодні спікер парламенту Дмитро Разумков припускав, що якість кадрові зміни можна провести у перший пленарний тиждень, тобто після 6 вересня. 

Що стосується зміни пана Оруського (віце-прем'єр з питань стратегічних галузей промисловості ― ред.), то на початку року реєстрували постанову про його звільнення окремі народні депутати, проте її не розглядали. Були чутки і про Андрія Тарана (міністр оборони― ред.), тому, можливо, ці люди підуть з уряду.

Читати далі: Кабмін по осені рахують. Чи варто чекати перестановок в уряді? Коментує експерт 

Про законопроект легалізації медичного канабісу, який обіцяв зареєструвати Давид Арахамія

На мою думку, навіть якщо він виконає свою обіцянку стосовно легалізації медичного канабісу і новий законопроект зареєструють, то це не буде гарантією, що Верховна Рада дасть своє позитивне рішення. Мені особисто здається, що чинний парламент не готовий вирішити таке складне для суспільства питання, там не готові взяти за це відповідальність і легалізувати медичний канабіс. Законопроекти будуть реєструвати, але коли їх будуть розглядати ― це складне питання.

Законопроект про Фонд відшкодування відсотків за кредитами, який планував внести до ВР голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко 

Тут мова саме про гарантування кредитів у сільському господарстві. Законопроект ухвалили у першому читанні, але є певні недоброзичливці цього законопроекту, тому, я думаю, коли його будуть розглядати, то це буде непроста битва, буде багато правок. Процес може затягнутися.

Чи є законопроєкт щодо подачі декларацій помічниками і радниками вищих посадових осіб нагальним, про який говорив спікер парламенту Дмитро Разумков

Поки у Верховній Раді відповідного законопроекту немає.

Про обіцянку Віталія Кличка відкрити у Солом’янському районі нову школу до 1 вересня 

Буквально вчора Кличко підтвердив, що школа буде відкрита. Думаю, він її дотримається.

Про обіцянку мера Запоріжжя Володимира Буряка закінчити відбудову школи №53 восени цього року

Поки даних немає, будемо перевіряти інформацію і надсилати запити до місцевої влади.

Чи відрізняються обіцянки політиків у політичному житті від передвиборчих

Політики завжди обіцяють багато, але специфіка обіцянок відрізняється. Перед виборами політики більше працюють на свій піар, тобто обіцяють виборцям те, що ті хочуть почути.

Читати далі: Піар чи близькість до народу: навіщо політикам соцмережі?

Нагадаємо, депутати розпочнуть шосту сесію Верховної Ради дев'ятого скликання 7 вересня 2021 року, а закінчать - 21 грудень 2022 року.

Фото: Верховна Рада