"Не було випадкових держав". Експерт коментує як світ вітав Україну з 30-ю річницею Незалежності

"Не було випадкових держав". Експерт коментує як світ вітав Україну з 30-ю річницею Незалежності

Україна відзначає 30 років Незалежності. Як поставився до свята світ? З візитами до Києва прибули Вселенський Патріарх Варфоломій, президенти Північної Македонії, Естонії, Литви, Польщі, Латвії, голова сенату парламенту Чеської Республіки, президент Національної ради Федеральних зборів Швейцарії. Офіційні привітання надійшли від президентів США, країн ЄС, європейських монархів. Значення як візитів, так і епістолярних привітань, в ефірі Українського радіо коментував директор Інституту світової політики Євген Магда.

0:00 0:00
10
1x

Сьогоднішнє свято - насамперед для громадян України та представників української діаспори, говорить Євген Магда, але те, що на ньому були почесні іноземні гості це - плюс. На думку експерта, це означає,  що Україна користується авторитетом у сучасному світі. Але абсолютизувати кількість гостей та їхні посади не варто, каже він: "Я вважаю, що святкування пройшло на адекватному рівні, і говорити про інциденти під час святкування Дня Незалежності не випадає".

Також він прокоментував присутність на параді представників інших армій: США, Литви, Латвії, Естонії, Грузії, Канади, Молдови, Польщі. "Тут не було випадкових держав, які суто формально взяли участь. Наприклад, Молдова - нейтральна держава, але вона вже не вперше відправляє для участі в українському параді своїх військових для того, щоб продемонструвати добросусідські відносини. І це показовий і промовистий факт". 

Сьогодні на адресу президента з нагоди свята надішли письмові вітання від президента США Джо Байдена,  президентів Німеччини, Австрії, Ізраїлю, монархів Великобританії, Швеції, Нідерландів. "У цих привітаннях є формальні слова, але, з іншого боку, ніхто не спроможний у сучасному світі примусити лідера однієї країни привітати лідера іншої. Це свідчення того, що Україна не просто відбулась за 30 років нашої незалежності, ми маємо більше говорити про те, що 30 років тому відбулось відновлення української незалежності. І це завдання наше на 40-річчя святкування, щоб за 10 років суспільство зрозуміло, що Україна не постала як держава у 1991-му випадково, а має дійсно столітні традиції. Україна є помітною, вагомою, з Україною рахуються, і це підтверджує і святкування", - каже директор Інституту світової політики. 

Також він прокоментував привітання самопроголошеного президента  Білорусі Олександра Лукашенка, адже Київ не визнає результатів виборів  у сусідній країні. "Державний апарат Білорусі працює так, що щоб ні в кого не виникало сумнівів, що Лукашенко є лідером держави. Те, що Україна не визнає результати виборів  - не привід для того, щоб він (Лукашенко - ред.) демонстрував власні образи". До того ж експерт вважає, що у привітання є і прагматичний розрахунок, адже Україна потрібна Білорусі не лише як сусід, а й як партнер, з яким можна підтримувати економічні відносини. 

Наостанок Євген Магда прокоментував саміт Кримської платформи, який пройшов напередодні. На запитання, чи був захід зумисне організований перед Днем Незалежності, щоб зібрати на нього якомога більше іноземних делегатів, експерт відповів ствердно. Однак, на його думку, організаторам не все вдалося. "Очевидно, задум був із розрахунку, що буде хтось із Великої Сімки, але він не вдався".

Це, на думку, Євгена Магди, свідчить про те, що саміт Кримської платформи як інструмент деокупації Криму розглядають в інших європейських столицях не з таким пієтетом як у Києві. Але попри це рівень саміту був достатньо високий: "І те, що на ньому були представлені всі країни НАТО і всі країни ЄС, очевидний плюс. З іншого боку, ми ,на жаль, побачили, що країни Азії та Африки, які складають більшість в сучасній системі міжнародних відносин та Генасамблеї ООН, були представлені, м’яко кажучи, точково. Проблема, про яку треба буде говорити і з якою треба буде працювати під час голосування за резолюції Генасамблеї ООН, яка повинна буде підкреслити українську приналежність Криму. Це дипломатія, і це треба враховувати". 

Єдиним виходом Євген Магда вважає демонстрацію того того, що Кримська платформа - це дієвий механізм. "Але, треба розуміти, що підсумкова декларація - не той документ, який може зобов’язати країни  НАТО чи ЄС  ухвалювати колективно чи поодинці ті чи інші рішення", - зауважує експерт.

Фото: Укрінформ

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Гідна відзнака за гідний вчинок": хто і як видає державні нагороди та чи можна їх забрати назад?
"Якщо хтось захоче пройти через наше Полісся, ми влаштуємо справжнє пекло" ― Віталій Бунечко
Спецпроєкт Українського радіо до Дня Незалежності України. Частина 2. Дипломатія
"Ми знаємо прив’язку росіян до сакральних дат": експерти про те, чого чекати від РФ в День Незалежності
Найбільше українці бояться коронавірусу, зміни клімату і енергозалежності: результати опитування