Студентські гуртожитки Києва: чи мають вони належні умови

Студентські гуртожитки Києва: чи мають вони належні умови

В яких умовах доводиться жити студентам у нашій країні і як їм відновити справедливість, якщо адміністрація порушує їхні права в ефірі Українського радіо розповідає член виконавчого комітету ГО "Українська асоціація студентів" з питань правозахисту студентів Микола Томашевський та проректорка з гуманітарної політики та інновацій НАУ Світлана Тімкіна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Які проблеми є в українських гуртожитках

На мою думку, проблеми залишаються і ще найменше 5 років вони будуть актуальними, оскільки житловий фонд у формі гуртожитків потребує оновлення, підтримання його в нормальних умовах. Аналізуючи ті гуртожитки, які я знаю у Києві, можу сказати, що їх можна оцінити по якості як незадовільні, такими є більшість, трохи менше є задовільними, абсолютній меншості можна поставити оцінку "добре". Для того, щоб отримати позитивну оцінку нічого особливого не треба, просто повинні бути безпечні умови, щоб балкони і фасади не руйнувалися і не падали студентам на голови, щоб підтримували належні санітарні умови. Якщо походити студентськими містечками, то можна побачити, що деякі фасади зроблені з плитки.

Якими мають бути комфортні умови для проживання студентів

Особа, яка здобуває освіту і на першому курсі заселяється в середньостатистичний гуртожиток у нашій країні, починає готуватися до того, що їй чи її батькам доведеться відкладати кошти на шпалери, меблі і все необхідне для комфортного життя у ньому. Бувають випадки, коли студент приїжджає в абсолютно пусту кімнату або там є найстаріші ліжка, столи чи шафи, які вже давно ніхто не використовував. У таких випадках можна нарікати на адміністрацію деяких гуртожитків, бо вони іноді привласнюють меблі тих людей, які жили у цих місцях раніше. Тому тим, хто заїжджає доводиться знову робити ремонт і купувати нові меблі. Мені самому доводилося так робити. У 2017 році, коли я оселився в гуртожитку, ми самотужки встановлювали двері, вартість яких була 3000 гривень, адже мова йшла про безпеку наших речей. Ми ж залишаємо свої речі в кімнатах, тому важливо, щоб і двері були надійними. Потім можна займатися і вікнами, щоб студента буквально на продуло. Нас у кімнаті було троє, ми вклалися в ремонт приблизно на 20000 гривень. 

У гуртожитках є дві найпопулярніші системи: коридорна та блокова. Якщо душ знаходиться на поверсі чи в блоці, то це велике щастя, тим паче, якщо там є гаряча вода. Зазвичай, якщо мова йде про коридорну систему, то душова кімната знаходиться на першому поверсі або в підвалі. У першому моєму гуртожитку душ був у підвалі, а я жив на 7 поверсі, ліфта не було, тому це був цілий похід, щоб сходити і помитися. Це не нормально, але адміністрація завжди це може обґрунтовувати. Вона завжди буде посилатися на те, що не вистачає коштів, ресурсів чи хтось їм не дає на це дозвіл. 

Чи можуть студенти домогтися покращення умов проживання

За всіх говорити не можу. Однак я знаю випадки, коли вдалося вирішити питання оновлення пральних машин. Щось намагаються зробити завдяки коштам студентів, які вони здають щороку від 500 гривень і більше. Гроші збирають "під журнал" і далі все це реалізують, але студенти не завжди до цього залучені і контролюють ці процеси.

З яких міст найчастіше надходять скарги студентів

Помітив, що найбільше зі Сходу: з Харкова, трохи з Дніпра. Нам телефонують і пишуть, ми розглядаємо звернення, але дуже втрутитися нам не вдається, адже ми не можемо туди виїхати.

Що робити студентам, які бояться, що їх за скаргу можуть виселити

Ще перед заселенням студент має підписати угоду, однак часто трапляється, що йому навіть не дають другий примірник. У тому випадку, коли йому треба буде захистити свої права, пов’язані з умовами виконання цього договору, то він не зможе це зробити, бо в нього не буде копії документу. Не всі знають свої права. Треба обов’язково просити копію з підписами і штампами. Є й інший бік медалі, коли адміністрація спеціально замовчує про таке. І в адміністрації, і в студента є певні обов’язки, тому коли людина стверджує, що її права порушують, вона має це довести. А якщо немає договору, то студенту можуть сказати, що він у тому гуртожитку взагалі не проживав.

Такі договори укладають з комендантом чи директором студентського містечка, тому саме у них і треба вимагати свій примірник угоди.

Чи можуть у гуртожитку заборонити користуватися електричними приборами

Знаю, що у багатьох гуртожитках висять пам’ятки про недопустимість одночасного використання кількох приладів. Я дивився новини в засобах масової інформації і помітив, що з початку року кожні півтора-два місяці з'являється інформація про пожежу у гуртожитку і це майже завжди пов’язано з тим, що не витримують електромережі. 

Чи мають право вахтери вночі не пускати мешканців

На мою думку і на думку Європейського суду з прав людини, не можна просто так у нічний час не пустити особу до її житла, навіть якщо воно не є в її власності. Неважливо в який час, але особу мають допустити до її житла. Це основоположне право. 

У нічний час керівництву гуртожитка не додзвонитися, а навіть якщо і вдасться зв’язатися з ними, то отримаєш відповідь, що сам винен, гуляв довго. Треба викликати поліцію, щоб вони зафіксували, що особу не пускають.

Які у студентів є права та обов’язки у гуртожитку

Нас все відсилає до угоди між студентом та адміністрацією гуртожитку. Я не можу сказати про те, що додумалася конкретна адміністрація прописати у договорі. Студенту треба обов’язково його уважно прочитати та забрати свій примірник. Там часто застосовують відсильні прийоми, коли одна норма відсилає до іншого пункту, у таких випадках студент не прослідковує свої права, що є лише на руку університетам.

Студент часто зіштовхується з ситуацією, коли йому доводиться боротися за свої права. На нього права з Конституції та інших актів не діють просто так, за них ще поборотися треба, показати, що він готовий їх відстоювати. 

 Що змінилося в загальних правилах проживання у гуртожитку

Певні карантинні обмеження. Я знаю, що коли почався карантин, то багатьох студентів просто виселяли з гуртожитків, але цього не можна було робити. Нині ж серед обмежень ― це маски.

Які запити найчастіше надходять до громадської організації "Українська асоціація студентів"

Стабільно надходять запити щодо поселення у гуртожитки та проживання у них. Також є звернення, які стосуються незаконних відрахувань.

Світлана Тімкіна 

Про ситуацію у студентському гуртожитку НАУ №11 м.Києва

Світлини, які з’явилися у мережі були зроблені ще 2 роки тому. На сьогодні всі проблеми були ліквідовані. Ми всі розуміємо, що певні проблеми існують, але у тому стані, в якому це було представлено в соціальних мережах, кімнат у нашому гуртожитку немає. На світлинах видно, що в поганому стані знаходилися рукомийники і піддони душових кабін, унітази, там була іржа, все було забрудненим, а також можна було побачити стіни з обдертими шпалерами.

Фото: Telegram-паблік "Київ без цензури"

Минулого року ми створили будівельні загони, де були безпосередньо наші студенти, які зокрема отримували заробітну плату, тобто вони були офіційно працевлаштовані. Силами молодих людей, які проживають у цьому гуртожитку, був зроблений косметичний ремонт студентського містечка Національного авіаційного університету. Сьогодні вже розроблена стратегічна програма з ліквідації будь-яких пошкоджень у гуртожитках та корпусах, яка прописана до 2026 року. Всього у нас 11 гуртожитків. У 2013 році ми отримали останнє цільове фінансування від держави, тоді воно було спрямоване на гуртожиток №7. Крім ремонту всередині, було проведено утеплення бічних сторін гуртожитку, а також ми закупили нові меблі для нього. Однак з того часу ми не отримували цільове фінансування саме на гуртожитки університету. У гуртожитках металопластикові вікна і ми кожен рік укладаємо відповідні угоди та викликаємо профільні організації, які проводять регулювання всіх систем вікон. У нас є різні типи гуртожитків, де є три типи проживання: коридорне, секційне, блочне. У блоці знаходяться по дві кімнати, де для них передбачений санвузол, з окремим туалетом да душовою кабіною. У секції з восьми кімнат передбачені рукомийники та туалети, але душ знаходиться у підвальному приміщенні гуртожитку. У коридорній системі ― по обидва боки знаходяться розділені для хлопців та дівчат туалет та душова кімната. 

Фото: Telegram-паблік "Київ без цензури"

 До кого звертаються студенти, якщо виникають проблеми

На вахті кожного гуртожитку завжди знаходять три журнали, де можна зафіксувати недоліки електрики, сантехніки і столярних робіт. Студент звертається туди і повідомляє про ті проблеми, які виникли, а потім вахтери передають цю інформацію в дирекцію студентського містечка і протягом двох діб на заявку реагують. Ці звернення контролюють органи студентського самоврядування, адже у кожному гуртожитку є голова, а також є голова студентського містечка. Тому студенти і керівництво університету знаходять на постійному зв’язку. 

Про правила проживання у гуртожитках

Сьогодні є певні обмеження, пов’язані з карантинними умовами, вони пов’язані з відвідуванням гостей. Раніше до цього гість мав залишити свої документи на вахті і перебувати до 22:00 у гуртожитку. Крім того, у нас є регламентуючі внутрішні документи про правила внутрішнього розпорядку, які забороняють паління і розпиття спиртних напоїв у кімнатах та на території студентського містечка, а також про дотримання внутрішнього порядку. В органах студентського самоврядування складають графіки чергувань і обирають відповідальних за секціями, які цей процес контролюють.

Для чого в НАУ використовують QR-коди

Студент, який вступає до будь-якого закладу, повинен знати і користуватись внутрішніми регламентуючими документами свого університету. Тому ми самостійно розробили QR-код, який студент може відсканувати і завдяки цьому він відкриє саме той документ, який його цікавить, аби розуміти свої повноваження і обов’язки в університеті.

Чи має право адміністрація гуртожитків заходити до кімнат студентів без їхнього дозволу на це 

Ми не маємо на це права. При поселенні до гуртожитку студент укладає угоду, в якій прописаний пункт щодо потрапляння до кімнат. Дублікати ключів на екстренний випадок знаходяться у коменданта. Ми можемо зайти до кімнати, якщо бачили, що студент вже добу не виходить з кімнати і, можливо, йому стало погано. Але все це відбувається у присутності представників служби безпекової діяльності, представників студентського самоврядування. Ми можемо зайти тільки з дозволу чи з іншими людьми у разі необхідності.

Фото: Гуртожиток НТУУ "КПІ" №6