Скільки сьогодні коштує зібрати дитину до школи?

Скільки сьогодні коштує зібрати дитину до школи?

Батьки починають до школи, адже незабаром у країні продзвенять перші дзвоники. Як підготувати школяра до навчального року і у скільки це коштує нині в ефірі Українського радіо розповідають співзасновниця ГО "Батьки СОС" Олена Парфьонова та сімейний, дитячий та спортивний психолог Юлія Каргіна.

0:00 0:00
10
1x

Олена Парфьонова

Чи відрізняються ціни на "шкільний набір" у 2021 році

Насправді найдорожче збирати "першачків". Коли батьки відправляють свою дитину у перший клас, то прислуховуються до порад вчителя, колег, друзів. Традиційно кошти витрачають на: шкільний одяг, рюкзак, зошити, підручники, канцелярію. У цей час батьки хочуть дати майбутньому школяру лише найкраще. У старшій школі витрати значно менші. Наприклад, вартість рюкзака в Україні коливається від 200 гривень до 5 000 гривень і навіть більше.

Знаю, що багато батьків готуються заздалегідь і замовляють товари з-за кордону, бо є відомі торгові марки, які ще з середини липня роблять розпродажі для школярів.

На яких товарах можна заощадити, щоб дитина мала все необхідне

З 2019 року в Україні немає обов’язкової шкільної форми, а це передбачає, що одяг для школи має бути зручним, чистим, охайним, комфортним. Тобто купувати комплекти шкільної форми вже не потрібно, тому можна в першу чергу зекономити на цьому, адже школа не має права нав’язувати батькам, який одяг їм обирати для дітей. На сумках і рюкзаках заощадити не вдасться тому, що ортопедичні функції ранця є дуже важливими. А от на канцелярії можна, бо у нас є великий асортимент товарів, а великі торговельні мережі часто пропонують знижки.

Як карантин вплинув на підготовку батьків до нового навчального року

За минулий рік багато батьків вирішили перевести дітей на дистанційну освіту, зараз відбувається її пік розвитку. Є приватні школи, які мають хороший контент для дистанційної роботи з дітьми. Там немає вимог до зошитів, ведення щоденників. Завдяки чому можна заощадити на одязі, канцелярії, взутті і тому подібному. Однак такі умови пропонують приватні навчальні заклади. Там гроші витрачають на оплату освітніх послуг.

Ми готові до школи, утім, як показує карантинна практика, багато речей, які батьки купували на початку року можуть не знадобитися дитині.

Чи змінилися ціни на необхідні товари для школи

Різкого підвищення цін за останній рік не було.

Читати далі: Covid-19 і навчальний рік 2021-2022: як готуються освітяни? 

Юлія Каргіна

Чи потрібно психологічно готувати батьків до навчального року дітей

Ми говоримо про те, що батьки, чиї діти йдуть у 1-ий клас, знаходяться у певному стресі, адже нервуються через збори і новий етап у житті дитини. Треба зауважити, що це впливає і не стан їхніх нащадків, бо малеча відчуває тривогу. Тому діти можуть піти у школу стривоженими і невпевненими. Це означає, що батькам треба максимально намагатися не передавати свої негативні емоції, а спробувати все пояснити і не звинувачувати дітей у тому, що потрібно багато витрачати коштів і сил. Часом так можна виховати закомплексованих у собі учнів, тому батька треба бути обережними. Людям потрібно собі нагадувати, що ідеальних батьків не буває, а школа ― це не робота, яка приносить дітям зарплату, а в першу чергу ― новий світ, в який потрапляє нащадок. Дорослим треба вирішити, як вони будуть розмовляти з дітьми, коли ті підуть до школи, що треба з ними обговорювати. Батькам треба сконцентруватися на тому, що треба буде говорити дитині. 

Карантин на деякі сім’ї вплинув позитивно, тому дехто перевів дітей на дистанційну освіту. Є ж такі, хто вважає, що дітям необхідно ходити до школи і спілкуватися з однолітками. Повсюди є свої переваги і недоліки. Бували випадки, коли батьки відчували стрес, бо не могли ходити на роботу, їм доводилося під час карантину бути з дітьми, вчитися взаємодіяти з ними в таких умовах. Хочу наголосити, що батькам не потрібно у чомусь обвинувачувати дітей. У таких випадках важливо займатися своїм психологічним внутрішнім станом, щоб не було напруження.

Чи готові діти до навчання з 5-ти років

Діти не готові. Дехто з батьків готовий, хтось ― ні. На мою думку, дитина не готова морально до такого, їй буде важко всидіти, концентруватися на певних завданнях, виконувати їх. І виникає питання, чи наша школа зможе створити таку "ігрову" форму, щоб дитині було цікаво?

Як українці оцінюють вітчизняну освіту? Коментує аналітикиня

Додамо, Кабінет міністрів у липні ухвалив постанову: школи в "жовтій", "помаранчевій" і навіть "червоній" зонах зможуть працювати в очному форматі, але за умови, якщо вакциновано 80% педагогічного персоналу. Якщо менше – школам доведеться перейти на дистанційне або змішане навчання.

Фото: pixabay.com