GannaBaby: Можливість через музику доносити свої ідеї – це велика сила

GannaBaby: Можливість через музику доносити свої ідеї – це велика сила

Гурт GannaBaby презентував на музичних платформах новий літній сингл і кліп "Особливі" зі свого майбутнього альбому. В ефірі "Вікенду Нової Музики" на Радіо "Промінь" учасники гурту Ганна Нелуп та Тимур Соловйов анонсували новий альбом і розповіли про соціальні теми, які піднімають у своїй творчості.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Все непросто, як і в житті

Ірина Саннікова: "Особливі" – це пісня, якою ви зазвичай завершуєте свої виступи не перший рік. Чому ви записали і випустили її лише зараз?

Ганна Нелуп: Ми до кінця не розуміли, якою вона має бути. Це, до речі, змінене аранжування, коли ми виконували її наживо, вона була зовсім іншою. Слова ті самі, але музика – інша. GannaBaby вже три роки і ці три роки ми шукаємо наше звучання. Зараз ми дописуємо наш альбом і думали про те, що нам необхідний трек на завершення, котрий би заспокоював і в якому можна було б записати подяку для людей, які прослухали цей альбом. І я подумала, що в нас же є "Особливі", але цю пісню треба переробити, зробити більш сучасною. Пісня літня, "мокрим дощем для гарячого літа", "морем, в яке впадають всі ріки" – текст так і проситься, щоб пісню запрезентувати саме влітку. Тому вирішили перед альбомом взяти її й випустити.

Ірина Саннікова: Коли слухаєш трек "Особливі" здається, що це просто прикольна літня пісня, а коли дивишся кліп, розумієш, що в ньому є підтекст і гостросоціальна думка. Це данина моді чи ваш внутрішній стан? Розкажіть про кліп і меседжі, закладені в нього?

Тимур Соловйов: Ні, це не данина моді, тому що ця ідея з'явилась ще до гучних заяв декількох артистів. Йдеться про камінгаути та ЛГБТ-спільноту.

У нас є третій учасник гурту, Станіслав. Ми зі Станіславом вирішили зіграти таку собі пару хлопців, які відпочивають на пляжі. І до нас приєднується Ганна – дівчина, котру ми, за сюжетом відео, знаємо вже давно, але давно не бачилися. Така несподівана зустріч руйнує наш романтік на пляжі й Ганна залишається з нами відпочивати на день. Але вона не знає, що у нас є симпатія один до одного, а ми не хочемо відкриватися. І, врешті решт, виявляється, що Ганна розуміє, що між нами є якісь почуття, але ми самі цього не розуміли до кінця. Коротше, все непросто, як і в житті. Але у фіналі Ганна приймає нас такими, якими ми є. 

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"

Усі мають отримувати рівні можливості й не боятися фізичних розправ

Ірина Саннікова: Якщо це не данина моді, чи можна говорити про те, що це якась особиста історія?

Тимур Соловйов: Ні, це не особиста історія.

Ганна Нелуп: Від себе я можу сказати, що коли я раніше писала пісні, я більше писала любовну лірику, таку романтичну, дівчачу. Коли розпочалася діяльність GannaBaby, ми зібралися втрьох і наша творчість дуже сильно змінилась, таким чином, що я не можу зараз використовувати той матеріал, який був написаний до моменту GannaBaby. Тому що GannaBaby – про інше. Цей гурт не про кохання. Інколи хочеться якось імплементувати, що раніше було створено в те, що відбувається зараз. 

Є кілька пісень, і я запропонувала зробити "Особливі". Ми намагаємось максимально не порушувати гендерні границі. Ми намагаємось усюди звертати увагу на те, що питання гендеру, сексуальності – це вибір кожної людини й кожна людина має право проявляти себе так, як вона відчуває. І це важливо. Тому що і так у суспільстві достатньо великій кількості людей некомфортно жити, через шеймінг та інші моменти. І підіймати теми того, що усі мають право на вільне вираження своєї особистості, своєї думки, своєї ідентичності – це важливо. 

Хай там як, ми ще не популярний гурт, але все-таки, коли у тебе є можливість через свою музику, свою творчість доносити ідеї, котрі ти вважаєш правильними – то це велика сила. Можливо, якось ми "стрільнемо" і у нас буде більше інструментів для того, щоб проявляти наші думки. Але на даному етапі отак от як ми можемо, ми про це говоримо, зачіпаємо ці теми. 

Насправді я прочитала кілька книжок по тематиці ЛГБТ, і зрозуміла, що, так, складно в такому консервативному суспільству говорити на такі гострі теми, але варто. І варто освічувати дітей, молодь щодо цих питань. Тому що питання, наприклад, гомосексуальності – це не тільки питання не однієї людини, котра зрозуміла, що її подобаються люди своєї статі. Це ще питання батьків, які мають це прийняти і підтримати, це питання найближчого кола, роботи, освіти. Ці люди мають отримувати абсолютно рівні можливості й не боятися якихось фізичних розправ, побутової дискримінації. Це важливе питання і про це треба говорити.

Ірина Саннікова: Тобі шкода того матеріалу, який у тебе є?

Ганна Нелуп: Так, у мене завжди є якась думка, може, якийсь солопроєкт зробити, можливо, якогось піаніста запросити. Але який сайдпроєкт? Я GannaBaby не виводжу.

Ірина Саннікова: На якій стадії ваш прийдешній альбом?

Ганна Нелуп: На тій стадії, коли ми зустрілися, усі пісеньки виставили в рядочок і зрозуміли, що 85% вже є.

Тимур Соловйов: А інші 15% - в процесі, і вже фіналізація, і це вже так близько.

Ганна Нелуп: Світло в кінці тунелю, ось воно, яскраве, я біжу на тебе!

Тимур Соловйов: Приємно так, як Ганна каже, виставляти в рядочок всі наші пісні. Більш того, у нас все розкладено на блоки, у нас буде чотири блоки в альбомі і вони всі один до одного підтягуються. Альбом буде дуже цікавим.

Ірина Саннікова: А ви все самотужки робите – саундпродюсування, саунддизайн і тому подібне?

Тимур Соловйов: Всі основні ідеї та "риби" пісень – це справа наших рук. А самим звуком займається Любінський Сергій Вікторович, відомий як Кноб, і студія Revet Sound. Він – суперзнахідка для нас.

Ірина Саннікова: А де ви працюєте?

Ганна Нелуп: Я працюю в GannaBaby.

Тимур Соловйов: Займаємось всі мало-помалу чим. Ганна ось працює в GannaBaby, і я так само переключився на фіналізацію GannaBaby. Ми всі фрілансери – Стас, правда, не фрілансер, тому його сьогодні й немає.

Ірина Саннікова: Коли альбом побачить світ?

Ганна Нелуп: В жовтні.

Тимур Соловйов: На мій день народження. Він у мене 21 жовтня, і я думаю, що альбом вийде 22 жовтня. Для того, щоб він з'явився на всіх стрімінгових платформах, він має бути готовим за місяць до релізу, тому, я думаю, що як би там не святкувалось, він потратить вчасно туди, куди йому треба потрапити.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"

Ми мріяли про Comic Con Ukraine два роки

Ірина Саннікова: Коли відбудуться ваші найближчі виступи наживо?

Тимур Соловйов: Найближчий концерт буде 5 вересня на Comic Con Ukraine.

Ганна Нелуп: Ми мріяли про Comic Con Ukraine два роки і, нарешті, ми будемо там грати.

Ірина Саннікова: Будете косплеїти когось?

Ганна Нелуп: Так, в будь-якому випадку. Ще не вирішили, кого.

Тимур Соловйов: Ми ще не припрацьовували цей наш живий виступ, але стовідсотково ми просто так це не залишимо. Ми до Comic Con Ukraine дуже довго йшли, ми дуже чекаємо на цей виступ.

Ганна Нелуп: І там будуть усі нові пісеньки з нового альбому, нічого старого. Ми настільки схвильовані щодо цього всього. А, взагалі, треба підписатися на GannaBaby в Інстаграмі, в Фейсбуці – там усі анонси завжди є. Спочатку у нас Comic Con Ukraine, потім – ще кілька виступів, з приводу яких ми спілкуємось, хочемо зробити нормальну презентацію альбому у вигляді концерту – плануємо, але поки що ніякої конкретики. Тому слідкуйте за нами в соцмережах.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"