Карантин продовжено до жовтня: чи діють обмеження на практиці?

Карантин продовжено до жовтня: чи діють обмеження на практиці?

Кабінет міністрів України прийняв рішення продовжити загальнонаціональний карантин в країні до 1 жовтня. Більше про поточну ситуацію в ефірі Українського радіо розповів завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії післядипломної освіти Олександр Дуда.

0:00 0:00
10
1x

Якою є поточна ситуація з коронавірусною інфекцією 

Яскравим прикладом є кількість ліжок, які розгорнуті для надання допомоги хворим на ковід, які були на кінець лютого — початок березня. Це 92,5 тисячі ліжок, розгорнутих по всій Україні. На сьогоднішній день ми можемо казати, що задіяні 3-3,5 тисячі ліжок, тобто це кількість госпіталізованих хворих. Не тільки ми, а й весь світ готується до осені і очікує більшої кількості хворих і більшої кількості госпіталізації. 

Влітку ми йдемо майже за таким же сценарієм, який був і минулого року. Вірус змінюється. Він не однаковий. Ми вже чули про вірус "Дельта", "Дельта Плюс", зараз вже кажуть про вірус "Лямбда" й "Йота", а також про 24 літери грецького алфавіту, які будуть використовувати для мутацій, і, можливо, навіть і будуть й інші мутації. 

У літню пору наші люди їздять по всьому світу. Під час відпочинку не використовуються карантинні заходи, які повинні бути використані, і відпочивальники привозять "свіжі" віруси для своєї країни і потім починаються спалахи. Яскравим прикладом є Російська Федерація. Так, як пройшло літо в Росії, не було в жодній іншій країні. Це був саме вірус "Дельта". І в Україні найбільш небезпечні випадки були пов'язані саме з вірусом "Дельта". Тому коли народ почне повертатися додому і тісно спілкуватися між собою, а також коли відбудеться зниження температури і холодова сенсибілізація верхніх дихальних шляхів, що призводить до збільшення кількості захворілих на респіраторні захворювання, то таким чином природним є підвищення захворюваності респіраторної інфекції, зокрема COVID-19, якраз саме восени.

Наскільки люди зараз реально дотримуються карантинних обмежень 

Люди втомилися від карантину, від носіння масок. У громадському транспорті більше половини українців носять маски, але є люди, які тільки заходять в метро і відразу знімають маски, коли пройшли контроль. Насамперед це наша молодь. Або ж носять не підборідді, на руці, але не на обличчі. 

Потрібно пам’ятати, що у нас є два типи захисту: перший — це карантинні заходи і локдаун, а другий — це вакцинація. Більше у світі нічого не придумали. Ізраїль — це  країна, яка одна з найперших пройшла вакцинацію, де у них було вакциновано більше  60% населення. На початку літа Ізраїль закривав лікарні, згортав карантинні заходи, зокрема носіння маски, можна було ходити в ресторани і публічні місця. На сьогоднішній день, незважаючи на те, що люди вакциновані, в Ізраїлі наполягають на носінні масок. Тому що жителі Ізраїлю поїздили по всьому світу, повертаються і кількість захворівших зростає в рази. 

Тому на першому місці є вакцинація, а на другому — на карантинні заходи. Якщо вони не будуть більш ефективними, то нас очікує локдаун, коли зупиняється транспорт і підприємства, люди вибірково виходять на роботу, дистанційне навчання тощо. Я вважаю, що літо в Україні пройшло більш-менш спокійно в порівнянні з нашими сусідами. Звісно, і хворіли, і помирали, але не в такій кількості, як у наших сусідів.

Про необхідність вакцинації 

У світі немає іншого попередження розповсюдження інфекції, особливо ковіду, ніж вакцинація. Тому треба робити вакцинацію не тоді, коли горить, а до того, щоб були захисні антитіла. Бажано, щоб було дві вакцинації. Весь світ зараз розглядає питання відносно третьої дози. Насамперед є питання, де взяти таку кількість вакцин, алдже виробники не встигають. Тому якщо ми кажемо, що восени буде збільшення кількості хворих, і наше керівництво готується до цього, то треба, щоб і ми були до цього готові. Перша додає вірогідність захисту на 50% і навіть менше, а друга доза збільшує в рази цей показник. 

Фото: УНІАН