Відкриті школи, кінотеатри та музеї: які блага Міністр охорони здоров'я обіцяє вакцинованим в умовах карантину

Відкриті школи, кінотеатри та музеї: які блага Міністр охорони здоров'я обіцяє вакцинованим в умовах карантину

Про важливість вакцинування, медичну реформу та нові карантинні обмеження, в ефірі Українського радіо говорить Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію з коронавірусом насьогодні

Півтора року ми боремося з коронавірусною хворобою. Людство, як завжди знаходиться на стадії перемоги. Ми бачимо світло в кінці тунелю. Сьогодні ми маємо ефективні біологічні імунопрепарати — вакцини. Треба вставати, йти до найближчого пункту щеплення і вакцинуватися повним курсом. Зараз ми маємо 4 препарати на території України, які ефективно захищають після двократного щеплення від важкої і середньої тяжкості перебігу хвороб. Плюс у світі з’являються новітні інноваційні препарати прямої дії, які дозволять лікувати коронавірус. Сьогодні маємо 3 препарати на третій клінічній стадії досліджень. По двом препаратам Україна вже домовилася про пріоритетність доставки і наприкінці осені-на початку зими чекає на них. 

Чи готова система охорони здоров'я до осіннього напливу бажаючих вакцинуватися?

Ми з радістю прийматимемо усіх, хто захоче вакцинуватися. Українська система охорони здоров’я готова до напливу бажаючих вакцинуватися. Сьогодні була зустріч з представником одного із найбільших гіпермаркетів будівельної індустрії, який готовий в 76-ти своїх магазинах відкрити вакцинальні центри і щепити усіх бажаючих. Зараз ми виходимо на європейський тренд за охопленням щепленнями по денній кількості і вже перевищуємо світовий тренд. Сьогодні соціологічні дані показують, що 65% українців готові вакцинуватися. Інших ми будемо мотивувати, щоб кожен зробив свій вклад для подолання пандемії. 

Наскільки ЗМІ точно, толерантно висвітлюють цю тему?

Хотів би подякувати Українському радіо, яке чітко притримується позиції і показує правильність комунцкації. Оскільки, коли ми говоримо про вакцинацію як про єдиний доказовий метод профілактики вакцинокерованих хвороб, то іншої реакції бути не може. Антивакцинатори — фейкова сторона, яка поширює нічим не підкріплені домисли і змушують людей відмовлятися від вакцинації. Це — деструктивно і загрожує національній безпеці. 

Нова хвиля пандемії: коли чекати в Україні і наскільки масштабною вона буде?

Не потрібно нічого чекати. Потрібно зробити все можливе, щоб нова хвиля не настала. Дотримуватися дистанції, носити маску, обробляти руки антисептиком, якщо відсутня вода. Ці правила допоможуть захиститися не лише від коронавірусу, а й від інших респіраторних захворювань і кишкової групи інфекцій. Ну і, звісно, вакцинуватися. Тоді не потрібно буде боятися нової хвилі захворювань. Ми проаналізували кількість захворювань за останні 3 місяці і промоніторили скільки серед них є провакцинованих однією дозою або тих, хто завершив повний курс щеплень. Серед усіх захворівших тільки 0,7% — люди, які були вакциновані і тільки 0,4% потрапило до стаціонару, а не до реанімаційних відділень. 

Чи потрібні будуть нові жорсткі карантинні обмеження в масштабах всієї країни або окремих громад і регіонів?

Ми продовжуємо жити і працювати в умовах адаптивного карантину, коли є чіткі індикатори, які показують епідемічну ситуацію в даний момент часу. Від цих індикаторів залежить який рівень небезпеки настає в конкретний період. Наразі країна живе в зеленому рівні епідемічної небезпеки, коли велика кількість обмежувальних протиепідемічних заходів не діє, а діють загальні правила профілактики коронавірусної хвороби і вимога носити захисні маски в громадському транспорті і громадських місцях. Якщо буде зростання кількості випадків, зростання госпіталізації — це спонукатиме нас переводити регіони в жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідеміологічної небезпеки. І від цього залежатиме рівень або кількість обмежувальних протиепідемічних засобів, які вживатимуться на певній території. 

Водночас, якщо навіть в регіоні буде оголошено червоний рівень небезпеки, це означає, що велика кількість захворівших і госпіталізованих і система охорони здоров’я може не справитися з кількістю госпіталізованих і вимагатиме від держави більш жорстких обмежень, то ми, попри це, дозволимо функціонувати певним закладам, наприклад школам, якщо колектив вчителів буде провакцинований більш ніж на 80%. Також, можливо, до шкіл додамо кінотеатри, музеї, інші масові заходи. Для нас, медиків, важливо не допустити колапсу системи охорони здоров’я. Також економіка країни не повинна впасти, бо від цього залежить фінансування зарплат медичних працівників, закупівлі препаратів тощо. 

Як стимулювати українців активніше вакцинуватися?

Власне здоров’я не варте жодних коштів. Його треба берегти самостійно. Можливо, і в Україні будуть вводитися певні заохочення, але не ходіть і не шукайте їх. Турбуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх рідних та близьких людей. Адже поки воно є, ми його не цінуємо, але коли втрачається — починаємо розуміти його цінність. Медики - не всесильні люди. Хоч вони — другі після Бога, але їм не все дано. 

Реформа охорони здоров’я: що буде зроблено найближчим часом?

Перше, що нам потрібно — стабілізувати систему медичних гарантій. Збільшити ресурс, який виділяється на систему медичних гарантій, щоб люди розуміли: усі послуги в програмі медичної гарантії можна отримати безоплатно в найближчому закладі охорони здоров’я. Це стосується і сімейного лікаря, і екстреної медичної допомоги, і вторинного рівня, і спеціалізованої медичної допомоги. І сьогодні у нас є всі можливості це зробити. Указ президента зобов’язав уряд видалити додатковий ресурс для програми медичної гарантії, який підніме зарплату медичному працівнику: медсестри до 13,5 тисяч гривень, лікаря — до 20 тисяч. Якщо ми це стабілізуємо, то є ще одне питання: запустити інновацію в систему охорони здоров'я — будівництва нових лікарень. Це не значить, що всі лікарні будуватимуться з нуля. Проводитиметься реконструкція, модернізація, технічне переоснащення. На наступний рік ми плануємо одну обласну клінічну лікарню та одну обласну дитячу лікарню переоснастити їх до європейських вимог, які будуть комфортні однаково для пацієнта і для медпрацівника. Покриємо повністю всю критичну потребу у автомобілях для екстреної медичної допомоги. 

 Про оптимізацію чи скорочення лікарень і персоналу

Я не підтримую ідею, що треба щось позакривати. Ми повинні побудувати, реконструювати і технічно переоснащити лікарні. Люди з хворобами повинні прийти в нові лікарні. А далі ми побачимо чи треба розширювати сітку. Наше завдання — підняти зарплати медичним працівникам, зробити нові комфортні умови в лікарнях з інноваційними технологіями лікування. 

Про розподіл на вакцинованих і не вакцинованих

В умовах карантину, коли всі закриватимуться, ми зможемо відкривати певні блага для вакцинованих. Тому потрібно провакцинуватися, зробити колективний імунітет і забути про будь-які розподіли.

Фото: Віктор Ляшко, МОЗ України, сайт