Нові правила перетину кордону: чи стимулюватиме це українців до вакцинації

Нові правила перетину кордону: чи стимулюватиме це українців до вакцинації

Відсьогодні в Україні змінюються правила перетину кордону, націлені на подальшому запобіганні поширенню Сovid-19. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор громадської спілки "Коаліція за вакцинацію" Тимофій Бадіков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Для перетину українського кордону іноземці або особи без громадянства, як і раніше, мають пред'явити страховий поліс та один із трьох документів: негативний ПЛР-тест чи експрес-тест, зроблені не більше, ніж за 72 години до в'їзду чи довідку про повну вакцинацію вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях. 

З 5 серпня запроваджується обов'язкова самоізоляція для іноземців протягом десяти днів, окрім осіб до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою уряду, яка може бути припинена зробленим в Україні ПЛР-тестом або експрес-метод. Самоізоляція починається через 72 години після прибуття до України. Під час перетину кордону іноземець має встановити та активувати додаток "Вдома". При відмові чи неможливості встановити додаток іноземця не пропустять на територію України. 

Для тих, хто приїхав з Росії чи Індії, буде обов'язкова самоізоляція, яка триватиме два тижні. 

Громадяни України, які повертаються на Батьківщину, повинні також піти на самоізоляцію. Не підлягають самоізоляції українці, які мають на руках довідку про повну вакцинацію або документ, виданий в установленому МОЗ порядку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини. Не підлягають самоізоляції також громадяни України, які не досягли 18-річного віку, та українці, які виїхали за кордон до 4 серпня. 

Тим часом вже 20 українських областей демонструють зростання рівня шпиталізації інфікованих Сovid-19, що свідчить про можливий спалах вже впродовж наступних двох тижнів.

Тимофій Бадіков прокоментував, чи зможуть нові правила перетину кордону запобігти поширенню нового штаму "Дельта".

"Ми зараз у туристичному сезоні, і я сподіваюсь, що це допоможе. Ми бачимо, що у сусідніх та курортних країнах штам "Дельта" домінує, і це викликає занепокоєння. Тому введення додаткових правил, зокрема страхування від Сovid-19, довідки про вакцинацію, ПЛР-тести, є дуже важливим. Але ще дуже важливо, щоб вони всі дійсно працювали,  тому що ми бачили протягом останнього часу, що люди, які приїжджають і повинні знаходитися на карантині, не завжди це виконують. Тому ми сподіваємось, що, окрім цих заходів, ще буде свідомість наших громадян буде на високому рівні, і це може вберегти нас від всплеску захворювання, коли наші лікарні будуть перевантажені", — зазначив Бадіков.

Бадіков розповів, чому самоізоляція починається через 72 години після в'їзду в Україну.

"Наприклад, є людина, яка приїжджає з Польщі та їде на автомобілі в інший бік країни. Тому для таких людей надається час для того, щоб доїхати і зайняти своє постійне місце розташування", — сказав він. 

Виконавчий директор громадської спілки "Коаліція за вакцинацію" пояснив, якою вакциною можна щеплюватися один раз, аби мати можливість перетнути кордон. 

"Ті вакцини, які є в Україні, передбачають, що їх потрібно робити два рази. Вакцина Johnson & Johnson робиться один, але в Україні такої вакцини немає у вільному доступі.  Для того, щоб мати можливість приїхати в Україну і вільно пересуватися, то у вас має бути дві дози і відповідна довідка міжнародного зразка. Я дуже сподіваюсь, що скоро буде міжнародний сертифікат, який буде в додатку "Дія". Для громадян України, які повертаються з-за кордону, також є певні обмеження, і якщо ви маєте повний курс вакцинації, то у вас не буде проблем", — сказав Бадіков.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко вважає, що до кінця літа в Україні можна буде вакцинувати від коронавірусу повністю 5 мільйонів українців. Бадіков прокоментував, чи залишається ця мета реальною на даний момент.

"Я думаю, що вона реальна і ми зможемо провести 10 мільйонів щеплень. Я чув заяви на початку каденції Ляшка про 10 мільйонів проведених щеплень. Наразі двома щепленнями вакциновано вже майже 2 мільйони, і перші дози отримали майже 3,5 мільйони. Ми наближаємося до необхідних показників. Тим паче минулого місяця дуже рідко було зростання щеплень. У нас є можливість щепитися всім українцям від 18. Також вийшов наказ, який дозволяє певний групам, які мають супутні захворювання, вакцинуватися від 12 років. Тому розширення доступу до вакцинації точно може сприяти здійсненню цих планів", — зазначив він.

Днями голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький зазначив, що Україна найближчим часом буде змушена впроваджувати обмеження для невакцинованих громадян. 

"Якщо в школі менше 80% вчителів та персоналу вакциновані, то школа працюватиме онлайн. Тому якщо ми хочемо, щоб наші діти ходили до школи, ми як батьки повинні впливати на школу, переконувати вчителів, директорів, управління освіти, щоб вони були вакциновані. Це стосується і медичного персоналу, працівників соціальної сфери, поліцейських, тобто всіх тих, хто багато контактує з людьми", — додав Бадіков.

Фото: dpsu.gov.ua