Накопичувальна пенсія: коли запрацює і який економічний ефект матиме?

Накопичувальна пенсія: коли запрацює і який економічний ефект матиме?

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні робочої групи з питань запровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення повідомив про те, що в Україні з 2023 року введуть соціальні пакети з накопичувальними пенсіями.Також він додав, що запуск накопичувальної системи є єдиним шляхом для істотного зростання пенсійних виплат, а після запуску Кабмін не відмовиться від солідарної пенсійної системи та індексації пенсій. Накопичувальна пенсійна система працюватиме у форматі додаткових виплат до існуючої державної солідарної пенсії. Що це дає українцям в ефірі Українського радіо пояснює директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Чи вистачить у влади часу, щоб повноцінно запустити накопичувальну пенсійну систему

По-перше, я б хотів зазначити, що у нас є три рівні пенсійної системи, третій рівень ― це добровільне накопичувальне  страхування. Сьогодні кожен українець, який має бажання, може робити це прямо зараз,  відкладаючи у якийсь недержавний пенсійний фонд, підписавши з ними перед цим угоду. Той рівень, про який говорить Шмигаль, це питання того, що має бути обов’язкове пенсійне страхування, іншими словами ― вас не питають, чи ви будете накопичувати цю пенсію чи ні, однак її будуть відкладати на окремий рахунок.

Нині запуску накопичувальної системи перешкоджає відсутність фондового ринку. Адже ця система передбачає, що будуть створені фонди, які інвестуватимуть в якість активи, а також будуть приносити достатній рівень прибутку, з іншого боку будуть забезпечувати мінімальний рівень ризикованості, щоб ці гроші не згоріли. У даному випадку фондовий ринок на сьогодні в Україні слабо розвинений. Єдине, у що можна вкладати гроші ― це державні цінні папери. Проте від цього не можна досягнути головного ― ці кошти не будуть працювати на економіку. Якщо купують облігації внутрішньої державної позики, то кошти працюють на погашення бюджетного дефіциту. Це означає, що система не дасть того ефекту, на який розраховує держава, тобто на стимулювання економічного зростання. Крім того, варто зазначити, що джерелами наповнення цього фонду будуть, через перерахування коштів до Пенсійного фонду, а він сьогодні суттєво дефіцитний, а це означає, що зменшення коштів призведе до того, що держава буде змушена покривати ще більше дефіцит Пенсійного фонду, тобо використовувати наші кошти для його погашення, а також будуть використовувати кошти з місцевих бюджетів. Сьогодні, зважаючи на те, що економіка у нас не зростає, фондовий ринок відсутній, тому у нас є серйозний ризик втратити гроші. Тому, я вважаю, що робити накопичувальну систему обов’язковою ― це недоцільно. 

Нічого корисного для держави від цього не вийде. До того ж треба зазначити, що суму, яку будуть перераховувати до цього недержавного пенсійного фонду ― це 4% від вашої місячної заробітної плати, тобто за рік ви накопичите лише 48%. За 30 років стажу ви накопичите лише 15 місяців вашої середньомісячної зарплати. Чи достатньо цього, щоб отримати вагому надбавку до пенсії? На мою думку, ні. Єдиний позитив полягає у тому, що ці гроші можна буде успадковувати,  передавати своїм нащадкам або забрати їх, у разі переїзду в іншу країну. 

Читати далі: Нове в пенсійному праві — експертка про виплати чорнобильцям та нарахування пенсій

Чи готові українці до накопичувальних пенсій

Думаю, ні. В Україні після розпаду Радянського Союзу залишається патерналістичний настрій ― це означає, що люди перекладають відповідальність на державу. Якщо хтось і не буде перераховувати до відповідного фонду, то все одно буде продовжувати вимагати від держави, щоб там виплатила вищий розмір пенсії. На мою думку, найбільш вдалий для України шлях ― це трансформація солідарної системи

Наскільки прогноз Нацкомісії з цінних паперів оптимістичний і об’єктивний

Дуже оптимістичний. Він розраховувався за ідеальних умов, коли у країні низька інфляція, що за 30 років, поки людина буде накопичувати собі пенсію не буде жодних економічних криз. У цьому є невеликий обман щодо того, що все буде добре, без потрясінь.

Що буде з податками, якщо цю систему запровадять

За цією системою 2% сплачує роботодавець. 20% будуть іти на пенсійне соціальне страхування, ще 2% ― підуть відповідно до цього фонду. Це дуже значні кошти. Сьогодні дефіцит Пенсійного фонду складає 195 мільярдів гривень, які покривають завдяки державному бюджету. Це потрібно буде додатково ще як мінімум 40 мільярдів гривень знайти в державному бюджеті, щоб покрити дефіцит ПФ. Також ми ставимо під загрозу соціальні виплати. У нас цього року і так були проблеми з соціальними виплатами: лікарняними, декретними, нині ж після введення цього обов’язкового страхування вони можуть ще зрости.

Фото: pixabay.com