Закупка концентраторів та монтування централізованого кисню: як МОЗ готується до нової хвилі коронавірусу. Коментує Ігор Кузін

Закупка концентраторів та монтування централізованого кисню: як МОЗ готується до нової хвилі коронавірусу. Коментує Ігор Кузін

Про епідемічну ситуацію в Україні, п'ятий етап вакцинації від коронавірусу і підготовку до навчального року, в ефірі Українського радіо говорить заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Яка епідеміологічна ситуація насьогодні?

Ситуація зараз по всій країні поступово погіршується. Кожного дня ми бачимо плюс 10-15 нових випадків захворювання. Насправді, ця ситуація — доволі ризикована, адже ситуація погіршується в кожній області країни і спалах можна очікувати не лише в окремих областях, а будь де. Стосовно штаму "Дельта", то декілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджених 143 випадки на рівні країни. Тобто штам знаходиться на території України і поширюється. 

В яких регіонах "Дельта" поширюється швидше?

Волинська, Одеська, Тернопільська області, Чернівці і Київ. Зараз ці місця дають найбільший відсоток позитивних випадків цього штаму. Які його особливості? Дійсно він поширюється швидше, ніж звичайний вірус. Також він частіше призводить до госпіталізації. Але є і позитивні моменти: вакцинація захищає від "Дельти". Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєве. Навіть при спалаху "Дельти" в різних країнах, вакциновані люди не потрапляли в лікарні і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого екстранавантаження саме на систему охорони здоров'я. 

Які прогнози у Міністерства охорони здоров'я на осінь?

В осінній період найчастіше припадає сплеск захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції — грип, респіраторні віруси. З кінця вересня будуть додаватися ці хвороби. Також ми розуміємо, що буде осінній підйом захворюваності і коронавірусу. Таке перевищення порогу мають фіксуватися наприкінці вересня і, сподіваємося, що нам вдасться витримати ці 2 місяці і використати їх для вакцинації населення для того, щоб спалах оминув українців і не призвів до переповнених лікарень. 

Наскільки система охорони здоров'я готова реагувати на нову хвилю covid-19?

Вакцинація — не єдиний шлях боротьби з коронавірусом, але він є найефективнішим зараз. Також позитивно працюватиме і фізичне дистанціювання, і носіння масок, і обробка рук антисептиком. Тому ці заходи профілактики мають бути застосовані, якщо людина буде відвідувати певні масові заходи або масові скупчення людей. Я радив би людям, які працюють у сфері обслуговування або діяльність яких пов'язана з частими контактами з людьми, дотримуватися цих правил для убезпечення себе. 

Над готовністю системи Міністерство охорони здоров'я працювало впродовж літнього періоду. І зараз ми маємо визначені заклади охорони здоров'я як першої хвилі, так і резервної хвилі. Ми знаємо яка лікарня в яку хвилину залучатиметься у випадку понаднормової завантаженості. В літній період часу була придбана додаткова кількість концентраторів, в більшості областей вже завершені роботи по монтуванню централізованого кисню. Таким чином, майже всі ліжка, виділені під коронавірусну хворобу, забезпечені або централізованим киснем, або кисневими концентратами. Не менш важливим є елемент лабораторного супроводу і ми очікуємо впродовж серпня 4-х мільйонів доз ПЛР-тестів, які будуть розформовані по території України. Зараз сформований запас ПЛР-тестів, щонайменше на 3 місяці роботи і точно так само, на рівні кожної лікарні, сформований запас засобів індивідуального захисту, якого вистачить на 3 місяці. Відбувається оновлення клінічних протоколів.

Яка кількість коштів потрібна на лікування 

Певна частина коштів вже є і вона використовується на лікування пацієнтів і зараз вистачає коштів для безперешкодного надання медичної допомоги до кінця року в умовах помірного навантаження на систему охорони здоров'я. Якщо ці кошти закінчуватимуться, то ми звертатимемося до уряду за додатковим виділенням коштів. 

Про поодинокі випадки бразильського штаму коронавірусу "Гама"

В Україні його поки не виявлено. Штам "Гама" практично нічим не буде відрізнятися від "Дельта". Відрізняється декількома мутаціями. Вони не суттєві і не будуть призводити до якихось нових його характеристик. 

Які перспективи у закінчення карантину 31-го серпня

Зараз ми використовуємо міри адаптивного карантину. Якщо ми бачимо проблеми в певній області, то відразу застосовуються обмежувальні засоби як на рівні області, так і по всій країні. Зараз ми перебуваємо в зеленій зоні. Незважаючи на ріст захворюваності, ситуація контролюється, людям надається медична допомога і спалах локалізується на рівні громад або кластерів тих чи інших областей. А карантин буде продовжено, адже до нього прив’язано чимало процесів, які відбуваються в державі. 

Про недотримання правил карантину 

Київ завчасно готується до посилення карантинних заходів, збирає інформацію про тих, хто потребуватиме спеціальних перепусток, адже минулого локдауну не встигали надрукувати певну їх кількість. Добре, що розпочалася така ініціатива. І добре було б це пояснити людям, щоб уникнути додаткової паніки. Були історії з продажами перепусток в Інтернеті, однак тут питання до того, як організовується процес органами місцевої влади. Впевнений, що адміністрація Києва під час чергового локдауна застосує усі можливі дії, щоб мінімізувати факти шахрайства і завчасно підготується, щоб перепусток було в достатній кількості. Але зараз ситуація в країні стабільна і ми не готуємося до закриття на новий локдаун. 

Про нові правила перетину кордону

Ці зміни вступають в силу 5-го серпня. Перш за все, запроваджується безкоштовне тестування тестом на КПВВ. З території Донецької та Луганської областей, при перетині КПВВ буде запропоновано безкоштовний тест, ці процеси налагоджені і готові для тестування. Друге нововведення стосується особливостей перетину кордону людям, які мають вакцинацію. Якщо українець має одне або два щеплення, то він може повертатися в Україну з-за кордону і не проходити самоізоляцію. Для іноземців працює така ж норма. Якщо іноземець провакцинований, він може заїжджати на територію України і не проходити самоізоляцію. Проблеми або особливості починаються для невакцинованих людей. Для них, при перетині державного кордону, надається 72 години для здачі ПЛР-тесту або тест-антиген. Якщо тест буде пройдено впродовж 72-х годин, то людина не потребуватиме самоізоляції. В іншому випадку, людина має знаходитися на самоізоляції впродовж 14-ти днів або до того моменту, поки не здасть тест. Те ж саме стосується іноземців. 

Чому Україна — аутсайдер за кількістю щеплень?

Вважаю, що Україна пізно почала цю кампанію, бо були проблеми з поставкою вакцин. Вакцинація стала широкодоступною лише тоді, коли були налагоджені ці процеси. За останні 2 місяці, в рамках роботи МОЗ, ми наростили доволі високі темпи для України. Кількість щеплень постійно росте. Також росте інфраструктура щеплень, пунктів вакцинацій. Тобто, таким чином ми налагоджуємо сам процес кампанії і сподіваємося до кінця літа нам вдасться вакцинувати ту кількість людей, про яку було заявлено і максимально підготуватися до осіннього сплеску захворюваності. Також ми працюємо над тим, щоб оптимізувати процес вакцинації: переглядаються терміни введення вакцин, а саме їхнє скорочення. 

Чи працюватимуть дитсадки і школи, якщо не провакцинується 80% педагогів?

Ми хочемо забезпечити безпечні умови для учнів з 1-го вересня. В будь-якому випадку, ми ініціювали і створюємо умови для формування безпечного простору в школах. Ініціатива полягала в тому, що ми не будемо відкривати школи, які матимуть менше ніж 80% вакциновано персоналу, який працює в даному закладі. Однак ця вимога стосуватиметься лише шкіл в жовтій, помаранчевій або червній зонах. Кожен вчитель і лікар має розуміти, що він — працівник критичної інфраструктури і працівник, який власним прикладом має показувати як правильно робити. Вакцинуючись і медик, і вчитель подають приклад іншим і захищають своє оточення. Зараз юридичних підстав, аби не допускати не вакциновану проти коронавірусної хвороби людину до роботи немає. 

Про відсутність інформації про проведене щеплення в загальній базі

Якщо ви помітили, що вашого запису немає в електронній системі охорони здоров'я, то єдина людина, яка може скорегувати цей запис — ваш сімейний лікар. Або треба звернутися до того центру, де ви отримали вакцину з проханням оцифрувати цей запис. Якщо ця ситуація не виправляється — звертайтеся на гарячу телефонну лінію для врегулювання ситуації. 

Чи планується в Україні ревакцинація третьою дозою літніх людей?

Рекомендація по введенню бустерної третьої дози зараз не є офіційною рекомендацією виробника. Ми маємо її вважати як таку, котра ще не пройшла досліджень. В нас немає доказових даних, що третя вакцинація Pfizer або іншою вакциною може бути більш ефективною. Це питання розглядають і рішення не винесено. Якщо ж ці дані будуть доказові і рекомендації будуть прийняті, ми будемо це питання розглядати. А поки ми розглядаємо повну ревакцинацію через рік після базової. 

Про можливі протести невакцинованих людей в Україні

Завжди, коли ми запроваджуємо будь-які обмеження або протиепідемічні заходи, маємо зберігати баланс дотримання прав людини, доступності та можливості вакцинації та тої користі, яку ми хочемо отримати від того чи іншого заходу. Зараз найбільш мотивуючим для кожної людини має бути розуміння, що її життя під захистом, за рахунок вакцини. МОЗ буде дуже обережно підходити до розгляду якихось бенефітів під час допуску або недопуску вакцинованих чи не вакцинованих людей. Головне завдання — забезпечити всім рівноцінний доступ до вакцини.

Фото: Ігор Кузін, "Українське радіо"