Чи вдасться "талібам" захопити ключові міста Афганістану — прогнозує експерт

Чи вдасться "талібам" захопити ключові міста Афганістану — прогнозує експерт

Після того, як Сполучені Штати Америки та їх союзники вивели свої війська з Афганістану проти офіційного уряду цієї країни розпочався масовавий наступ повстанців з організації "Талібан", визнаної терористичною у низці країн Заходу. Останнім часом між бойовиками "Талібану" та урядовими військами Афганістану тривають бої у передмісті міста Герат. Бойовики "Талібану" намагається захопити три ключові міста на півдні та заході Афганістану. Крім того, "таліби" продовжують спроби захопити Кандагар — друге за розміром місто Афганістану. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

0:00 0:00
10
1x

Ще на початку травня бойовики розгорнули масований наступ на урядові війська і захопили приблизно половину, а за словами самих "талібів" — до 80% території країни. Їхня мета: знову перетворити Афганістан на Ісламський емірат, як це було наприкінці 90-х років. Микола Замикула прокоментував, чи є у офіційного уряду шанси встояти перед "Талібаном" і зберегти контроль над територією країни.

"Ситуація в Афганістані вкрай важка. І перспективи центрального уряду в Кабулі не райдужні. Тому що він дуже залежав від присутності американської допомоги, американського контингенту та їх союзників по НАТО, які допомагали йому. І виведення військ було достатньо важким ударом по силах центрального уряду. Очевидно, що цю загрозу у США розуміють. Американська розвідка дає прогнози про те, що існує ймовірність, що за півроку чи рік центральний уряд в Кабули може впасти", — зазначив експерт.

Замікула зазначив, як "талібам" вдалося встановити контроль на більшій частини території Афганістану. 

"Ці 80% території, які "Талібан" контролює, це в основному сільські райони. Афганістан взагалі фрагментована країна, де дуже велику роль грають місцеві старійшини, місцеве управління та місцеві еліти, тобто контроль Кабулу за цими територіями у багатьох випадках і до цього був достатньо незначним. І ці наступальні операції — це не широкомасштабні фронтові операції бригадно-дивізійного рівня. Тут мова йде про своєрідне підняття прапора. Тобто невеликі угруповання "талібів" заходять у райони, де контроль центральної влади незначний, ведуть переговори з місцевою елітою і домовляються про складання зброї таких місцевих угруповань, які становлять основу центрального уряду в таких районах, і таким чином піднімають свій прапор. Тобто за рахунок цього вони досягають таких глобальних успіхів", — сказав він. 

"Але головне, що до останнього моменту центральні та головні міста країни все-таки залишалися під контролем Кабулу. І саме в таких центральних урбанізованих районах зараз концентрується основна опозиція "талібам". Тому що американські реформи, зокрема демократизація афганського суспільства з його модернізацією, не дуже зачепили сільську місцевість, але у великих містах виховали нове молоде покоління афганців, які вже не хочуть повертатися до того середньовічного стану, який їм "таліби" пропонують. І деякі західні аналітики висловлюють сподівання, що цього вистачить, щоб протистояти наступу бойовиків", — додав експерт.

Зараз триває боротьба за три важливі міста Кандагар, Герат і Лашкаргах. Експерт пояснив, чим важливі ці міста.

"Кандагар — це дуже важливе місто. Це друге розміром місто і для "талібів" воно має сакральне значення, тому що це був центр руху "талібів" у 90-х роках, звідси цей рух вийшов і це де-факто була столиця держави "талібів", коли вони контролювали ситуацію в Афганістані. Зараз вони хочуть повернути контроль за  містом, і це буде дуже символічний крок. Щодо двох інших міст, то це центри провінцій. Тобто якщо "таліби" зможуть їх захопити, це означатиме велику стратегічну перемогу. На мою думку, захоплення цих міст набагато важливіше, ніж контроль великих територій у районах цих провінцій. Тому зараз такі бої точаться і таким чином "таліби" намагається довести, що вони йдуть до остаточної перемоги", —  зазначив Замікула. 

Фото: AFP