Експорт українського морозива збільшився: де в світі люблять наш десерт найбільше?

Експорт українського морозива збільшився: де в світі люблять наш десерт найбільше?

Експорт українського морозива за 4 місяці 2021 року збільшився на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загалом за останні п’ять років експорт збільшився у півтора рази. Всього в Україні виробляють понад 900 видів морозива. Про що це свідчить і чому український продукт такий популярний серед іноземців в ефірі Українського радіо пояснює виконавчий директор Асоціації українських виробників морозива Віталій Пахолюк.

З чим пов’язано зростання експорту українського морозова

Це пов’язано з тим, що купівельна спроможність наших громадян знизилася, а виробництво морозива стабільно залишається на високому рівні, тому наш продукт потребує експорту. Сьогодні українське морозиво експортується в понад 50 країн світу. Найбільше реалізується продукту до Молдови, Китаю, Ізраїлю, Болгарії, Литви та Чехії. Разом з тим можна сказати про складну ситуацію в Україні і військове протистояння з Росією призвело до того, що ми змінили експортний напрямок, тому нині 34% холодного продукту йде до ЄС. За 5 місяців цього року до ЄС експортовано понад 1077,4 тонн морозива.

Читати далі: На що звертати увагу, аби вибрати якісне морозиво? 4 поради від експертки

Чим українське морозиво відрізняється від інших

Наша Асоціація і підприємства задля експорту продукції закордон і для того, щоб постачати її на споживчий ринок України, бореться за її якість та безпечність. У нас запроваджена програма контролю якості харчових продуктів, в рамках якої ми двічі на рік проводимо добровільне тестування морозива. За 6 років Укрметртестстандарт і Київоблстандартметрологія дослідили більше 100 зразків, результати досліджень показали, що всі зразки відповідають вимогам. Наші виробники працюють за основними стандартами на морозиво. Так як наші стандарти гармонізовані з міжнародним і європейським законодавством до харчових продуктів, тому морозиво й має високі якісні показники, а зарубіжні споживачі надають йому перевагу.

Дегустаційні заходи морозова проводять практично у всіх торгових мережах, де і споживачі можуть спробувати продукт.

Чи може піднятися ціна на морозиво

У зв’язку з тією ситуацією, яка виникла у нашій країні через Covid-19, наші виробники намагаються відійти від дорогих і нішевих видів морозива, робити їх у меншій кількості, щоб збільшити дешевий сегмент продукції, аби кожен споживач міг його придбати. Наші підприємства проводять дуже багато акційних заходів, де реалізують свою продукцію за відносно низькими цінами ― 8-10 гривень.

Читати далі: Березове шампанське, холодник і домашнє морозиво: найоригінальніші літні рецепти

Скільки морозива імпортують в Україну

За багато років у нас склалася традиція, що імпорт займає дуже малу нішу ― 1% від загального обсягу виробництва, він коливається від 100 до 1000 тонн. Це також свідчить про якість вітчизняної продукції.

Зазначимо, за даними International Dairy Foods Association, споживання морозива в Україні не перевищує 2,5 кг (або приблизно 3 л) на людину в рік. Першість за обсягом споживання морозива тримають Нова Зеландія (26,3 л) і США (24,5 л).

Фото: pixabay.com