Як Лукашенко шантажує ЄС: експерт про події на білорусько-литовському кордоні

Як Лукашенко шантажує ЄС: експерт про події на білорусько-литовському кордоні

На північному сході Євросоюзу триває локальна міграційна криза. Потік мігрантів з Азії та Близького Сходу через кордон Литви протягом останніх кількох тижнів зріс в десятки разів, а основним постачальником мігрантів стала Білорусь. Литва звинувачує невизнаного президента Олександра Лукашенка в організації кризи. Що відбувається на литовсько-білоруському кордоні в ефірі Українського радіо пояснює редактор інтернет-проекту "Європейська правда" Юрій Панченко.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки масштабним для Литви є цей потік мігрантів

Масовий потік мігрантів почався кілька тижнів тому. Після нових санкцій, які були введені проти Білорусі через ситуацію з літаком Ryanair, Лукашенко вирішив зробити зворотню відповідь і заявив, що Білорусь не буде зупиняти мігрантів, які прямують у Європу. Після цього й почався масова хвиля міграції, при чому Білорусь ще відкрила рейс з Іраком, фактично збільшивши потік людей. Тих, кого раніше в країну не пустили б, зараз організовано завозять і везуть на кордон, щоб вони могли спробувати проникнути на територію Литви. Кордон з Польщею ще з соціалістичних часів має якесь розмежування, а на кордоні з Литвою немає жодних перешкод, тому проникнути туди досить просто.

Чи дійсно Лукашенко не приховує своїх намірів 

Офіційно він не стверджує, що робить це спеціально. Проте така кількість рейсів свідчить про те, що дозвіл на польоти давали на державному рівні, можливо, сам Лукашенко. Якщо ми говоримо про масштаби цього явища, то треба зазначити, що 150-200 осіб щоденно затримують, а це співвідноситься з кількістю місць у літаку. Якщо ці цифри помножити на 360 днів, то це виходить більше 30 тисяч, а це масштаби міграції через Середземне море в Італію. Однак Італія велика країна, яка готова до міграції, а для маленької Литви ― це несподіваний удар. Досить часто говорять про те, що як тільки кількість мігрантів перевищить 6-10 тисяч людей, то це стане катастрофою. Треба розуміти, що 10 тисяч людей― це чисельність литовської армії.

Звідки в Білорусі з’являються близькосхідні мігранти

Бо з’явилися рейси з Іраку.

Литовські журналісти зробили розслідування, що в інтернеті можна знайти оголошення щодо пакетних турів для переміщення на територію Євросоюзу. Є певні послуги, куди входять і квитки на цей рейс і переміщення до кордону. 

Складно сказати, чи доклала до цього руку Росія, хоча цей варіант також не можна викреслювати. Питання у тому, що Лукашенко вирішив таким чином шантажувати ЄС. Він думає, що Європейський Союз через це піде на поступки. Наразі такого немає. Мова йде не про скасування санкцій, а лише про їх посилення. 

Яку допомогу Литві може запропонувати Європейський Союз

Поки розміщення цих мігрантів не обговорюється. У Литву просто перекидають співробітників європейської прикордонної служби, щоб ті допомагали литовським прикордонникам. Привозять у Литву техніку, наприклад, безпілотники, які будуть дозволяти краще фіксувати порушників на кордоні. Україна та Естонія передають Литві колючий дріт, щоб там могли якось захистити цей кордон.

Очевидно, що варто розглядати питання санкцій щодо тих авіакомпаній, які прямують до Білорусі. ЄС має жорстко впливати на це, фактично зробивши транспортну блокаду Білорусі.

Чим Україна може допомогти

Колючим дротом. Можливо, також технічними засобами для облаштування кордону.

Чи може Литва застосувати силу проти мігрантів

Якщо буде введено надзвичайний стан, тоді будуть використовувати армію. Очевидно, що прикордонна служба сама не здатна впоратися з такою хвилею біженців, що потрібні додаткові ресурси.

Але поки ЄС шукає варіанти, щоб найменше зачепити свою економіку і найбільше вдарити по економіці Білорусі.

Зазначимо, що з початку 2021 року на литовсько-білоруському кордоні затримано 3 545 мігрантів, що майже в 44 рази більше, ніж за весь попередній рік.

Фото:АР